Hlavní obsah

Rusko požádalo Čínu o vojenskou pomoc, píšou FT

Foto: plavi011, Shutterstock.com

Čínský prezident Si Ťin-pching vítá šéfa Kremlu Vladimira Putina na summitu G20 v Chang-čou, září 2016.

Reklama

Rusku podle informací listu Financial Times docházejí některé druhy zbraní. Moskva se obrátila na Čínu se žádostí o pomoc, tvrdí zdroje deníku.

Článek

Rusko po začátku invaze na Ukrajinu žádalo Čínu o vojenské vybavení, které by mohlo při své agresi využít. Podle deníku Financial Times to bez podrobností o povaze žádaného materiálu tvrdí zdroje z americké administrativy. Vláda prezidenta Joea Bidena se kvůli tomu prý obává, že Peking podkopá snahy Západu pomoci obraně Ukrajiny.

Bílý dům ani čínská ambasáda ve Washingtonu na žádost listu o komentář nereagovaly. Podle dalšího zdroje citovaného deníkem už Američané zaznamenali náznaky toho, že se Čína opravdu chystá Rusku pomoct, a chtějí proto varovat spojence. Jiné zdroje pak uvedly, že Rusku už dochází zásoby některých zbraní. Není jasné, jak Peking na žádosti reagoval.

Už v pondělí se poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost Jake Sullivan v Římě setká se zahraničně-politickým poradcem čínské vlády Jangem Ťie-čch’.

Podle Financial Times se Sullivan chystá Peking varovat před jakoukoli pomocí Rusku při invazi na Ukrajině nebo při obcházení západních sankcí.

„Nedovolíme, aby to vyšlo, aby jakákoli země na světě poskytla Rusku záchranné lano od těchto ekonomických sankcí,“ řekl v neděli Sullivan v rozhovoru pro americkou televizi CNN.

Podle agentury AP chce poradce s čínským zástupcem mluvit také o tom, jak Peking pomáhá šířit moskevské dezinformace. Spojené státy například viní Čínu, že šíří ruská tvrzení o vývoji chemických a biologických zbraní v ukrajinských laboratořích podporovaných Washingtonem.

Sullivan v rozhovoru pro stanici NBC prohlásil, že v situaci, kdy Rusko někoho obviňuje z přípravy chemického nebo biologického útoku, se dá říct, že „je blízko tomu, aby to udělalo samo“. Američané ale zatím podle něj nemají zprávy o bezprostřední hrozbě něčeho takového. Podrobněji o ruských tvrzeních jsme psali v tomto článku.

Vztah Ruska a Číny je nejvřelejší za poslední desetiletí. Tři týdny před invazí se jejich lídři dohodli na „neomezeném“ strategickém partnerství. Od ruského vpádu na Ukrajinu se Čína snaží vyvažovat.

Na jednu stranu odmítla odsoudit kroky svého ruského přítele jako invazi, na straně druhé vyjádřila respekt suverenitě Ukrajiny. Šéf čínské diplomacie Wang I například tento týden řekl, že „zamrznutí tří stop ledu potrvá déle než jeden chladný den“, čímž naznačil, že válka nepřišla zčistajasna, a odkázal tak na existenci „legitimních bezpečnostních obav“ Moskvy z rozšiřování NATO.

Wang také prohlásil, že jeho země je ochotná v ukrajinské krizi sehrát nezávislého prostředníka. „Klid je potřebnější než přilévání oleje do ohně,“ řekl Wang I a zároveň vyzval k dalšímu dialogu.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované