Hlavní obsah

Rusové zasáhli civilní čtvrť, hlásí ze Žitomiru Janek Kroupa

Olga Borisovna. Ukrajinka narozená v Rusku. Reportéři Seznam Zpráv ji potkali u trosek, které zbyly po úterním raketovém útoku na Žitomir.Video: Bezpečnostní složky Žitomír, Janek Kroupa, David Neff, Seznam Zprávy

 

Reklama

Reportéři Seznam Zpráv byli očitými svědky nočního raketového útoku na ukrajinské město Žitomir. Jak útok probíhal a jaké měl následky, říká v rozhovoru Janek Kroupa.

Článek

Ukrajinské město Žitomir leží vzdušnou čarou asi 130 kilometrů od Kyjeva a už několik posledních dní je terčem ruských raket.

V úterý krátce před půlnocí přišel dosud možná nejsilnější atak, na město podle oznámení ukrajinských úřadů dopadly tři rakety Kalibr. „Já jsem to vnímal jako zatím nejintenzivnější útok,“ říká reportér Seznam Zpráv Janek Kroupa, který společně s fotoreportérem Davidem Neffem přináší zpravodajství ze Žitomiru a okolí už několik dní.

V rozhovoru popisuje očité svědectví z úterních nočních hodin, kdy rakety na město dopadly, a líčí, jaká situace se odhalila po středečním rozednění.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Civilní čtvrť v Žitomiru, středa ráno. Lidé prohlížejí trosky.

Kdy útok začal?

Letecké poplachy se ozvaly někdy kolem osmé nebo deváté večer, kolem jedenácté se to trochu zintenzivnilo a pak kousek od centra, tipnul bych třeba 2 kilometry vzdušnou čarou, ale také v obytné části města, se začaly ozývat výbuchy.

Po rozednění jste byli na místě. Jaké byly škody?

My jsme napočítali nejméně tři krátery mezi obytnými domy. Ještě v úterý místní říkali, že tam bylo kolem deseti mrtvých, ale jsou to jen neověřené informace (světové agentury ve středu ráno s odvoláním na ukrajinskou státní službu pro mimořádné události uvedly dvě oběti útoku, činovník ukrajinského ministerstva vnitra Anton Heraščenko mluví o čtyřech obětech, pozn. red.)

Byla tam na troskách žena, jmenuje se Olga Borisovna. Je to Ukrajinka narozená v Rusku, odmítla ze Žitomiru odjet. Byla sesypaná, říkala, že vůbec nechápe, proč tohle Rusové dělají.

Mohl útok mířit na civilní oblasti?

Fakt je ten, že vůbec nevím, proč stříleli do tohoto místa. Říkali tu, že to byly řízené střely (agentury citují poradce ukrajinského ministerstva vnitra Antona Heraščenka, podle něhož byl úder proveden řízenou střelou Kalibr, poz. red.)

Pokud to byly řízené střely, byly tři na půdorysu 50 nebo 100 metrů čtverečních. Zasáhly oblast, kde nic vojenského není. Jsou tam sice kasárny, zřejmě jde o náborové centrum armády, ale to stojí o nějakých 300 metrů dále. Jestli mířili na tento cíl, minuli se hodně – střely dopadly do civilních míst.

+8

V Žitomiru jste už několik dní a několik útoků jste zažili. Řekl bys po včerejšku, že Rusové přitvrzují?

V pondělí zaútočili Rusové střelou Iskander, mně se zdálo, že včera to bylo intenzivnější. Ale fotoreportér David Neff si myslí, že to bylo srovnatelné. Pravda je, že Iskander, který dopadl na letiště, je daleko větší ničivá síla. Ale tady zase ty rakety byly tři a dopadly dost přesně na jedno místo. Takže ten výsledek bude podobný.

Obrana Žitomiru si na takové útoky začíná zvykat…

Vždycky to začne večer a pak pokračuje ráno do devíti nebo deseti hodin. Přes den byly útoky výjimečné. Já jsem to včera zažil před hotelem. Všichni se k němu seběhli, protože jde o dobře opevněnou budovu, v jejímž suterénu je možné se schovat. Já jsem se snažil zůstat venku, se třemi ukrajinskými vojáky jsme sledovali, kam to vlastně padá, kterým směrem.

Jaký byl jejich komentář k útoku?

Říkali, že si myslí, že to létá z Běloruska, což nám tedy potvrdily i zdroje z bezpečnostních složek. Že na ně opravdu střílí z běloruského území. Může to být ruská armáda, ale ty rakety zřejmě létají z tohoto směru.

Vojáci při tom útoku říkali, že to probíhá dvěma způsoby. Buď z Běloruska vystřelí raketu rovnou, anebo z Běloruska startují letadla, která potom pouští rakety. Myslím, že poslední útok byl právě tenhle případ, protože Ukrajinci o tom, že přijde, věděli relativně dost dopředu. Soudím podle toho, že varování před leteckým útokem bylo dostatečně v předstihu.

Co to znamená dostatečně dlouho?

Jsou to minuty, malé minuty, třeba dvě. Ale za dvě minuty se dostaneš daleko, když jsi připraven. A lidé se stihli v úterý večer dostat do krytu, z toho také dedukuji, že to byl úder letadly. Zdroje z bezpečnostních složek nám říkaly, že letadla mířící k Žitomiru sledují a vyhodnocují, jestli to bude útok. Někdy se to stane, někdy se to nestane. Ale oni varují a dávají ti čas něco stihnout.

Čas se schovat.

Ano.

Strategické místo

V čem je Žitomir pro Rusy důležitý?

Žitomir je velmi důležitý dopravní uzel. Strategické místo. Je to místo, které poskytuje ze západního směru rovnou cestu do Kyjeva. Od Žitomiru můžeš na Kyjev ze západu, ze severozápadu i z jihozápadu. Můžeš to obkroužit, ale potřebuješ k tomu Žitomir.

Tomu odpovídá i obrana Žitomiru…

Během pěti dnů, co tady jsme, jsme sledovali, jak postupně a cílevědomě obrana zesiluje. Jak se město stále opevňuje. Město má několik obranných linií, začíná to působit jako pevnost. Ve městě jsou velmi dobře opevněné strategické objekty a zároveň objekty, kde se můžou chránit lidé nebo to, co má význam. Místní dostali týden na vybudování obrany a ten týden nepromrhali. Každý den běhají jako fretky a pracují a opevňují. Nechci a nemůžu to popisovat do detailů, ale říkám to proto, že Ukrajinci se opravdu připravují na to, že se tady budou bránit. Že nikam nejdou.

Tady to když tak Rusové budou muset prorazit. Nikdo se tu vzdávat nebude.

Město už je částečně evakuované? Několik desítek žitomirských volyňských Čechů bylo podle úterních zpráv evakuováno do středních Čech.

Ano, ve městě jsme vídali méně žen s dětmi, těch je opravdu málo. Naopak do města dorazili muži z jiných míst než ze Žitomiru – někteří z ciziny. Hotel, kde jsme bydleli, byl skoro plný, ale byli to lidé, kteří tam chodili přespat se samopaly. Někteří, co tady nemají přímo zázemí, ale jsou tu a chystají se bojovat.

Naši reportéři na Ukrajině:

Foto: Seznam Zprávy

David Neff a Janek Kroupa.

2. 3.: Foto: Zkáza a beznaděj v Žitomíru

2. 3.: Ráno po útoku: Rusové zasáhli civilní čtvrť

2. 3.: Reportáž přímo z místa nočních bojů

1. 3.: Před Kyjevem pokračuje lov na ruské diverzanty

28. 2.: Rozhovor s Jankem Kroupou: Pro Ukrajince je teď každý diverzant

27. 2.: Z cesty před Kyjevem: Bude to boj o každou vesnici

26. 2.: Vzkaz z barikády: Raket se nebojíme

25. 2.: Svědectví z místa: Do války je cesta volná

Reklama

Doporučované