Hlavní obsah

Ruští hackeři útočí na ukrajinské úřady, které vyšetřují válečné zločiny

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

V prvních měsících letošního roku vzrostl počet kybernetických bezpečnostních incidentů zdokumentovaných ukrajinskými úřady o 123 procent. Ruští hackeři se soustředí hlavně na počítačové systémy orgánů činných v trestním řízení.

Článek

Ruští špioni využívají hackery k útokům na počítačové systémy orgánů činných v trestním řízení na Ukrajině. Snaží se tak identifikovat a získávat důkazy týkajících se údajných ruských válečných zločinů, uvedl pro agenturu Reuters šéf ukrajinské Státní služby pro zvláštní komunikaci a ochranu informací Jurij Ščyhol.

Podle něj jde především o aktivitu ze strany ruských zpravodajských služeb GRU a FSB. Ty v uplynulých měsících zintenzivnily digitální aktivity zaměřené na ukrajinskou generální prokuraturu a oddělení dokumentující válečné zločiny.

Hackeři se proto zaměřují především na vládní orgány a snaží se získat přístup k jejich e-mailovým serverům, tvrdí Ščyhol. Konkrétnější ale s odkazem na možnou bezpečnostní hrozbu nebyl.

„Došlo ke změně směru. Od soustředění se na energetická zařízení směrem k orgánům vymáhajícím právo, které se dříve tak často terčem útoků nestávaly… Tento posun směrem k soudům, prokurátorům a orgánům činným v trestním řízení ukazuje, že hackeři shromažďují důkazy o ruských válečných zločinech na Ukrajině, aby mohli sledovat ukrajinské vyšetřování,“ řekl dále Ščyhol.

Mohlo by vás zajímat

Zatímco ruští školáci se nově učí vládní propagandu o anexi Krymu a dalších událostech, malí Ukrajinci mají minimálně jednodenní osvětu o tom, jak se vyhnout minám a výbušninám.

Ruští hackeři se snaží shromažďovat informace i o ruských občanech zatčených na Ukrajině s cílem „pomoci těmto osobám vyhnout se trestnímu stíhání a přesunout je zpět do Ruska“.

Jen v prvních měsících letošního roku vzrostl počet kybernetických bezpečnostních incidentů zdokumentovaných Státní službou pro zvláštní komunikaci a ochranu informací (SSSCIP) o 123 procent ve srovnání s druhou polovinou roku 2022.

Reuters uvádí, že ruské ministerstvo zahraničí ani FSB na písemnou žádost o komentář nereagovaly. Zastihnout se nepodařilo ani zástupce tajné služby GRU.

Reklama

Doporučované