Hlavní obsah

Soud EU: Úřady mohou svým zaměstnancům zakázat nosit náboženské symboly

Foto: Shutterstock.com

Evropská justice se k případům zákazu nošení muslimských šátků v pracovním prostředí v minulosti opakovaně vyjádřila. Ilustrační foto.

Reklama

Pracovnice obecní správy v Belgii, které zaměstnavatel zakázal nosit muslimský šátek, se stížností neuspěla. Úřady na zákaz mají právo, rozhodl dnes Soudní dvůr Evropské unie.

Článek

Úřady mohou všem svým zaměstnancům zakázat viditelně nosit náboženské symboly, rozhodl dnes Soudní dvůr Evropské unie. Podle soudu je zákaz v pořádku, pokud je vydaný s ohledem na neutrální pracovní prostředí ve veřejných úřadech a pokud se omezuje na nezbytné minimum.

Belgická obec Ans v roce 2021 zakázala své zaměstnankyni, která většinou nepřicházela do kontaktu s veřejností, nošení muslimského šátku v práci. Žena zákaz napadla u soudu s tvrzením, že je diskriminační a porušuje svobodu vyznání. Pracovní soud v Lutychu se s případem obrátil na unijní justici.

Evropská justice se v minulosti opakovaně vyjádřila k případům zákazu nošení muslimských šátků v pracovním prostředí soukromých firem. Podle agentury AFP je ale tento výrok soudu první, který se vyjadřuje k této problematice ve veřejné správě.

„V zájmu vytvoření zcela neutrálního administrativního prostředí může orgán veřejné moci zakázat viditelné nošení jakéhokoli symbolu odhalujícího filozofické nebo náboženské přesvědčení na pracovišti. Takové pravidlo není diskriminační, pokud se uplatňuje obecně a bez rozdílu na všechny zaměstnance této správy a omezuje se na nezbytně nutnou míru,“ uvedl soud se sídlem v Lucemburku.

Reklama

Doporučované