Hlavní obsah

Anatomie německého úniku o Zelenském. Kyjev rozladilo prozrazení

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident při překvapivé středeční návštěvě Finska.

Reklama

Návštěva ukrajinského prezidenta v Německu je v ohrožení kvůli úniku z řad berlínské policie. Kyjev údajně rozladilo prozrazení detailů o plánované cestě do Berlína a Cách. Dosud se dařilo podrobnosti o  Zelenského plánech tajit.

Článek

„Všichni chceme v Haagu vidět jiného Vladimira, který si zaslouží, aby byl za své zločinné činy potrestán zde, v hlavním městě mezinárodního práva. Jsem si jistý, že se tak stane, až zvítězíme,“ řekl ve čtvrtek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nizozemském Haagu, kde navštívil mimo jiné sídlo Mezinárodního trestního soudu.

Zelenskyj v Haagu opět prosazoval zřízení tribunálu, který by Rusko soudil za jeho agresi vůči Ukrajině. Je to podle něj jediná cesta, jak dosáhnout spravedlnosti.

Překvapení v Helsinkách a pak v Haagu

Cesta do Nizozemska následovala po středeční překvapivé návštěvě Finska. V zemi sousedící s Ruskem, která se nedávno stala novým členem Severoatlantické aliance, jednal ukrajinský prezident s předsedy vlád Finska, Švédska, Norska, Dánska a Islandu.

V Helsinkách ho zastihlo i ruské obvinění z ukrajinského „teroristického útoku“ na Kreml pomocí dvou dronů.

Ve středu večer se pak v nizozemských médiích objevila zpráva, že Zelenskyj navštíví i Nizozemsko. Všimla si totiž, že z Helsinek večer odstartovalo vládní letadlo, které přistálo na letišti Schiphol u Amsterdamu.

Zelenského cestování provází zpravidla přísná bezpečnostní opatření, složitá logistika a tajení detailů do poslední možné chvíle. Důvodem jsou logické obavy o jeho bezpečnost vzhledem k bezprostřednímu ohrožení ze strany Ruska.

O tom svědčí i aktuální vzkaz ruského exprezidenta Dmitrije Medveděva. „Po dnešních útocích nám nezbývá jiná možnost než fyzicky zlikvidovat Zelenského a jeho skupinu,“ napsal ve středu poté, co Moskva informovala o údajném útoku na Kreml.

Cíl: Kreml

Kdo stál za vypuštěním dvojice dronů, které měly v noci z úterý na středu zaútočit na rezidenci ruského prezidenta Vladimira Putina v Kremlu?

I když sem tam něco o plánech Zelenského na příjezd prosákne s mírným předstihem, obvykle nejde o detaily prezidentovy zahraniční cesty, nýbrž spíš spekulace a dohady. Nikdo je navíc neříká „na záznam“.

Loni před Vánoci Zelenskyj překvapivě vyrazil na návštěvu do Washingtonu. Od té doby byl ukrajinský prezident už i v Londýně, Paříži, Bruselu a Varšavě. O dubnové oficiální státní návštěvě Polska se s mírným předstihem vědělo i kvůli registraci na veřejnou akci na Varšavském hradě.

Plány na cestu do Berlína

Cestu do Helsinek i Haagu se naopak podařilo do poslední chvíle utajit. Jinak je to ovšem se Zelenského první „válečnou cestou“ do Berlína.

Cesta prezidenta válkou zasažené země do Německa se má (nebo měla) odehrát příští víkend.

Jenže už 10 dní dopředu se o ní podrobně začalo mluvit v německých médiích. Vše začalo zprávou ve středečním vydání deníku Berliner Zeitung. Ten o Zelenského plánech na návštěvu Berlína a Cách napsal s odkazem na nejmenované zdroje z berlínské policie.

Útoky dronů a sabotáže v Rusku přibývají

V posledních dnech hlásí ruská strana zvýšený počet dronových útoků na průmyslové cíle. Potvrzeno je také několik sabotážních akcí proti ruské infrastruktuře.

Zprávu pak převzala celostátní média, která se navíc odkazovala i na další vlastní zdroje, upozorňuje Deutsche Welle. Přidávaly se navíc i podrobnosti jako to, ve kterém konkrétním hotelu má Zelenskyj v Berlíně nocovat a jaká bezpečnostní opatření se kvůli jeho cestě zavedou mimo jiné kolem Postupimského náměstí.

Psalo se i o časových bodech programu: přivítání s vojenskými poctami ve spolkovém kancléřství, rozhovory s Olafem Scholzem, tisková konference a kolem poledne jednání s prezidentem Frankem-Waltrem Steinmeierem. V neděli pak návštěva západoněmeckých Cách, kde by Zelenskyj převzal Cenu Karla Velikého za rok 2022.

„Nesnesitelné“ prozrazení tajemství

Policie už pak jen reagovala prohlášením, které potvrdilo přípravu „bezpečnostní akce“. Mediální únik tajných detailů o prezidentské návštěvě teď policie vyšetřuje.

„Berlínská policie nikdy oficiálně neposkytla žádné informace, které by státní návštěvu ohrožovaly. Tisková kancelář berlínské policie chystanou operaci pouze potvrdila v reakci na dotazy na základě předchozích zpráv médií,“ uvádí se v prohlášení.

„Považuji za nesnesitelné, že – pokud věříme článku v novinách – jediný policejní zaměstnanec takovým způsobem na národní i mezinárodní úrovni poškodil pověst berlínské policie,“ řekla berlínská policejní šéfka Barbara Slowiková.

Scholzův úřad ve středu Zelenského cestu nepotvrdil. I tak ale mělo prozrazení plánů v Kyjevě vyvolat „hluboké zklamání“. S odkazem na ukrajinské vládní zdroje to napsal německý web T-online.

Zveřejnění detailů o cestě je podle Kyjeva „nezodpovědné“. Ukrajinci mají podle T-online za to, že „velmi citlivé bezpečnostní informace“ byly německými zdroji prozrazeny záměrně. Může to proto znamenat, že se nakonec Zelenského cesta do Německa neuskuteční.

V Německu byl Volodymyr Zelenskyj loni krátce před začátkem ruské invaze. V únoru 2022 se v Mnichově účastnil tamní bezpečnostní konference.

Reklama

Doporučované