Hlavní obsah

„Další omezení práva na potrat.“ Polsko chce zavést registr těhotných žen

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek.

Reklama

„Vláda zavádí od 1. ledna evidenci těhotenství,“ upozornil polský senátor na novelu vyhlášky tamního ministerstva zdravotnictví. „Děláme to ze zdravotních důvodů,“ tvrdí ministerstvo. Od opozičních politiků sklízí ostrou kritiku.

Článek

„Předpokládá se, že od ledna roku 2022 budou mít poskytovatelé zdravotnických služeb financování z veřejných prostředků i komerční poskytovatelé povinnost hlásit otěhotnění pacientky do Lékařského informačního systému,“ napsal v úterý na svůj twitterový účet polský senátor Krzysztof Brejza za opoziční Občanskou koalici.

Poukázal tak na návrh novely vyhlášky polského ministerstva zdravotnictví, který s těmito změnami počítá. V dopise se obrátil na ministra zdravotnictví Adama Niedzielského, aby mu osvětlil, jaké záměry tím jeho rezort sleduje. Brejzu zajímá, kdo popsanou změnu inicioval a „z čeho vyplývá nutnost sledovat ohlášená těhotenství ve velmi rané fázi“.

Brejzu zajímá, jaký je skutečný účel zavádění evidence těhotenství. Na Twitteru uvedl, že své otázky zaslal také ministru spravedlnosti a generálnímu prokurátorovi Zbigniewu Ziobrovi. Zeptal se ho, zda on či jemu podřízení státní zástupci směřovali na Ministerstvo zdravotnictví „nějaké návrhy/očekávání“ v souvislosti s realizací loňského verdiktu Ústavního soudu.

Polský ústavní soud loni v říjnu upravil už tak přísná pravidla umělého přerušení těhotenství. Věc k soudu poslala skupina poslanců vládnoucí konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS). Do té doby v Polsku platil tzv. potratový kompromis z 90. let. I ten byl na evropské poměry přísný.

Podle nálezu soudu má každý člověk právo na život a jeho ochranu už od početí. Nově jsou tedy interrupce možné jen v případě ohrožení života matky, znásilnění a incestu. Umělé přerušení těhotenství není možné ani v případě, že plod nemá šanci po porodu přežít. Za porušení zákona hrozí až tříletý trest.

Strach ze zneužití

Aktuální návrh novely, na základě které by vznikla evidence těhotenství, může podle mnohých práva žen na potrat ještě zhoršit. Návrh, který je teď ve fázi veřejných konzultací, ve středu připomínkovali polští politici.

„Nechápu, nedokážu pochopit, proč současné autority tak nenávidí ženy, že z nich dělají reprodukční stroje,“ zkritizoval plánovanou evidenci těhotenství předseda senátu Tomasz Grodzki z Občanské koalice. „Nevím, v jakých chorých hlavách takové idiotské nápady klíčí,“ dodal s tím, že doufá, že registr nikdy nevstoupí v platnost.

Ostrou kritiku vznesla také Paulina Henning-Kloská z organizace 2050, která se domnívá, že úřady mohou registr zneužít jako prostředek „k trestnímu stíhání žen, co odjedou do zahraničí, aby přerušily těhotenství, které nemá šanci na úspěch nebo vývoj“.

Ministerstvo zdravotnictví se k plánovanému registru vyjádřilo skrze své centrum eHealth. To v úterý na svém webu zveřejnilo prohlášení, které má osvětlovat návrh novely. „Potřeba hlášení a získávání informací o těhotenství je dána zdravotními důvody, včetně těch, které souvisejí s předepisováním léků – umožní do budoucna vyhnout se předepisování léků nedoporučovaných v těhotenství,“ uvádí eHealth. „Kromě toho je použití informací o těhotenství nezbytné k ověření dalších nároků, jako je nárok těhotných žen na bezplatné léky nebo právo na přístup k dávkám mimo pořadí,“ dodává centrum.

K vysvětlení ministerstva se ovšem mnozí staví dosti skepticky. Opoziční předák Donald Tusk řekl, že „kdyby šlo o jinou vládu, mohli bychom si dělat iluze, že jde o zlepšení standardů a zvýšení péče o těhotné ženy v Polsku“.

„Přál bych si, aby to byly starostlivé úmysly, ale žádný z kroků této vlády tomu nenasvědčuje. Kontrola a donucování, nátlak a kontrola, to je to, co se stalo ideologickou posedlostí strany Právo a spravedlnost,“ dodal s tím, že život žen v Polsku se díky této straně stává noční můrou.

Senátor za vládnoucí stranu Právo a spravedlnost Jan Maria Jackowski uvedl, že o navrhovaných změnách hovořil se svou ženou a dcerami. Původně nechtěl zmiňovat, jaký byl jejich názor, na dotaz ale odpověděl, že byl „velmi negativní“. „Jsem zvědavý, co z toho bude dál,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované