Hlavní obsah

Do Saska se z Čech rozšířil další požár. Do lesů je zakázaný vstup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Robert Michael/dpa, Profimedia.cz

S hašením požáru na saské straně pomáhá vrtulník z Rakouska.

Reklama

Situace v Saském Švýcarsku zůstává vážná, informují německá média. Požár se rozšířil na sever a v plamenech je 250 hektarů lesa.

Článek

Na už uhašených místech se ale požár kvůli rozžhaveným uhlíkům objevuje znovu a pokud nedorazí dlouhotrvající déšť, může v národním parku hořet až týdny, jak uvedli hasiči.

V oblasti by mělo pršet v pátek.

Nové ohnisko se objevilo na sever od původní oblasti požárů mezi vrchy Großer Winterberg a Großer Zschandbach.

„Oheň se na saskou stranu znovu dostal z Česka kvůli východnímu větru,“ oznámil tiskový mluvčí úřadu zemského okresu Saské Švýcarsko-Východní Krušnohoří Thomas Kunze.

Na saské straně národního parku teď s ohněm bojuje 275 hasičů.

Zákaz vstupu do lesů, pokuty jsou vysoké

Zatímco v Česku se teď řeší, jestli se má zakázat vstup do národního parku, v Německu už je věc vyřešená, upozorňuje server Sächsische.de.

Zákaz vstupu do lesů platí až do odvolání pro celý zemský okres a za jeho porušení hrozí pokuta 2 500 eur a ve výjimečném případě až 10 tisíc eur, v přepočtu 245 tisíc korun.

Turisté tak mohou vyrazit na túry, ale musí se vyhnout lesům a lesním cestám. Zákaz se přitom netýká jen Saského Švýcarska, ale lesů v celém okresu.

Nová realita a klimatické změny

Na dodržování zákazu ve čtvrtek apeloval saský zemský ministr vnitra Armin Schuster z CDU. Oblast navštívil s vládním kolegou Wolframem Güntherem ze Zelených, který spravuje resort životního prostředí.

Günther mluvil o požáru v Českosaském Švýcarsku jako o „historické katastrofě“. „Kam až paměť sahá, nikdy se tu nic takového nestalo,“ řekl politik. „Pokud jde o lesní požáry, čelíme nové realitě,“ dodal Günther s tím, že jde o projev klimatických změn.

Kvůli vysokému riziku lesních požárů omezila vstup do lesů i saská metropole Drážďany. Umožnilo jí to vyhlášení 4. stupně výstrahy před lesními požáry. Zákaz platí až do konce září.

S velkým požárem bojují v posledních dnech němečtí hasiči také na hranici Saska a Braniborska. V okrese Labe-Halštrov zasahuje na 320 hasičů.

Oheň se znovu rozhořel ve středu večer, teď je situace pod kontrolou.

Na požáry reagovala i německá spolková ministryně životního prostředí Stefi Lemkeová. Politička uvedla, že vláda usiluje o to, aby lesy byly odolnější vůči klimatické změně. Důležitá je proto podle ní podpora přirozených lesních ekosystémů, na kterou úřad vyčlenil pro příští roky 4 miliardy eur, v přepočtu téměř 100 miliard korun.

Podobně se vyjádřil i spolkový ministr zemědělství Cem Özdemir. „Přeměna lesa je kouzelná formule, díky níž jsou lesy odolnější vůči suchu a horku. Musíme ustoupit od monokultur smrku nebo borovice směrem ke smíšeným lesům,“ citují Özdemira agentury.

Reklama

Doporučované