Hlavní obsah

Rukojmí v Drážďanech osvobozeni. Střelec, který zabil matku, je mrtev

Foto: Profimedia.cz

Snímek z policejního zásahu v drážďanském nákupním centru.

Reklama

aktualizováno •

Ozbrojený muž v Drážďanech pravděpodobně nejdřív zabil svoji matku a po neúspěšném pokusu o vniknutí do rozhlasové stanice se opevnil v prodejně drogerie v nákupním centru.

Článek

Německá policie osvobodila dva rukojmí, kterých se v obchodním domě Altmarkt-Galerie v centru Drážďan v sobotu na několik hodin zmocnil ozbrojený muž. Rukojmí jsou v pořádku, útočník ale podle policejního prohlášení při zásahu utrpěl zranění, kterým podlehl.

Policisté rovněž uvedli, že muž byl podle všeho duševně nemocný. Policie případ považuje za vyhrocené domácí drama, neboť ozbrojenec je podezřelý z vraždy své matky. Saský premiér Michael Kretschmer bezpečnostním složkám poděkoval za zásah.

V sobotu ráno muž zabil svoji dvaašedesátiletou matku v drážďanské čtvrti Prohlis, kde žena bydlela. Po vraždě se přesunul směrem do centra a snažil se dostat do sídla rozhlasové stanice Radio Dresden. Střílel kolem sebe z pistole a poničil bezpečnostní dveře, do prostorů rádia se mu ale nepodařilo dostat.

Šéf stanice Tino Utassy řekl deníku Bild, že novináři se včas ukryli. V budově Ammonhof podle Bildu útočník prostřílel protipožární dveře u hlavního vchodu. Deník Sächsische Zeitung zveřejnil také fotografie zničených skleněných výplní v budově.

Když byla na místo přivolána policie, ujel pachatel autem asi kilometr směrem do centra města a uchýlil se do drogerie v nákupním středisku Altmarktgalerie, které se nachází v centru Drážďan nedaleko hlavního železničního nádraží a oblíbeného vánočního trhu Strietzelmarkt.

Přibližně ve 12:30 do prodejny vnikli příslušníci zásahové jednotky a muže přemohli.

„Čtyřicetiletého únosce jsme zatkli. V naší péči jsou dva lidé, kterých se zmocnil,“ řekl policejní mluvčího. Útočník, který byl při zásahu zraněn a následně zraněním podlehl, se choval jako psychicky nemocný. „Při zásahu podezřelý zemřel. Při jeho zadržování a při osvobozování rukojmích utrpěl čtyřicetiletý muž smrtelná zranění,“ uvedla policie v  prohlášení.

Muž údajně zadržoval zaměstnankyni obchodu a jedno dítě. Nebezpečnou situaci ukončilo policejní komando.

Rukojmí vyvázli bez zranění. Policie po zásahu uvolnila dopravní omezení v centru, která před polednem způsobila zácpy.

Doplnili jsme informace o smrti útočníka.

Reklama

Související témata:

Doporučované