Hlavní obsah

Impulz pro Kotlebu. Extremisté zneužívají vraždy v Michalovcích

Foto: TASR, Profimedia.cz

Valentín H. podezřelý z vraždy ženy v Michalovcích u soudu s eskortou.

Reklama

Východoslovenským městem Michalovce otřásla na Nový rok vražda, kterou následně začalo rozebírat celé Slovensko. Na případ s romskou kartou znovu vsadila slovenská krajní pravice.

Článek

Na Slovensku se letos možná uskuteční předčasné volby a tamní krajní pravice vycítila příležitost, jak posílit pozice. Využila k tomu brutální vraždu, ke které došlo na Nový rok ve východoslovenských Michalovcích.

Šestačtyřicetiletá bývalá zdravotní sestra Erika O. si na Nový rok vybrala peníze z bankomatu. Tam si ji vyhlédl alkoholem posilněný muž a s nožem ji přepadl.

Žena se dala na útěk, muž ji však doběhl a v centru města jí zasadil několik ran nožem do různých částí těla. I navzdory svým zraněním Erika O. dokázala utíkat dál a opakovaně volala o pomoc.

Když ji násilník dohnal podruhé, bodal ji tentokrát tak dlouho, dokud se bezvládně nesesunula k zemi, pak ji okradl o mobil a peněženku. Žena svým zraněním na místě podlehla.

Takto popisuje slovenská prokuratura hrůzný čin, který se odehrál v prvních hodinách nového roku. Viní z něj osmnáctiletého mladíka Valentína H. z romské osady v Mlýnské ulici.

Namířeno měl do Česka

Policie ho dopadla ani ne 48 hodin po vraždě v Žilině. Seděl ve vlaku směřujícím do Česka. To, že mladík míří do Česka, uvedl sám už na nádraží v Košicích, kde si ho všimla železniční policie. V tu chvíli ještě policisté nevěděli, že jde o podezřelého z vraždy.

Kvůli brutalitě činu, jeho surovosti a také hrozbě útěku do zahraničí skončil muž ve vazbě a za vraždu mu v případě odsouzení hrozí až doživotní trest.

Brutální čin Slovenskem otřásl. „Je mi nesmírně líto, že nový rok na Slovensku začal touto smutnou událostí,“ uvedla například prezidentka Zuzana Čaputová. Ocenila i rychlou reakci a komunikaci policie.

Tématu se okamžitě chytila slovenská krajní pravice. Extremista a bývalý poslanec Marian Kotleba, který na neděli naplánoval protest na tamním náměstí cílený proti útokům „agresivních asociálů“.

„Postavme se spolu za čisté a bezpečné Slovensko,“ nabádá politik, který loni na jaře dostal za své sympatie k neonacismu půlroční podmínku, a přišel tím pádem o mandát poslance.

Soud s Marianem Kotlebou

Proces s Marianem Kotlebou Seznam Zprávy sledovaly:

„Vám, drazí východniari, vzkazuji, že nejvyšší čas, abyste si založili svoji vlastní občanskou domobranu. Pokud nevíte, jak na to, velmi rádi vám pomůžeme,“ vzkázal Kotleba s heslem „Za bezpečné Michalovce! Za bezpečné Slovensko!“.

„Standardní politici“ podle něj nemají zájem chránit „slušné lidi“. Vraždu v Michalovcích připodobnil k říjnovému útoku v Bratislavě, kdy terorista před LGBT+ podnikem kvůli svému přesvědčení zastřelil dva lidi a jednu ženu postřelil.

Podle průzkumů by se teď Kotleba se svou tříprocentní stranou do parlamentu nedostal. LSNS se totiž před dvěma lety rozštěpila a kotlebovce by teď v Národní radě nahradila Republika v čele s radikály Milanem Uhríkem a Milanem Mazurkem.

Mazurek v roce 2019 ztratil poslanecký mandát kvůli odsouzení za hanobení národa, rasy či přesvědčení. O rok později se do parlamentu dostal za LSNS znovu.

Republiku by teď volilo sedm procent respondentů a na LSNS má tak náskok čtyř procentních bodů. To je nejspíš i důvod Kotlebovy aktivity.

Slovensko totiž možná letos čekají předčasné parlamentní volby. Vláda premiéra Eduarda Hegera loni před Vánoci neustála hlasování o nedůvěře a musela podat demisi. V parlamentu se teď skládá možná staronová vládní většina, ale situace je turbulentní a nedůvěra v politiku vysoká.

Prezidentka se už v prosinci přiklonila k rozpuštění parlamentu a dřívějším volbám.

Maďaři už netáhnou, na rozdíl od Romů

Tato atmosféra podle sociologa a bývalého zmocněnce vlády pro romské komunity Ábela Ravasze nahrává „romské kartě“.

„Při rivalitě různých odnoží LSNS se dá očekávat, že budou vytahovat takové karty, jaké se dají. V 90. letech to byla hlavně maďarská karta, která už dnes tak nefunguje, ale romská se ve volebním roce objeví vždy,“ řekl Ravasz v rozhovoru pro deník Pravda.

„Myslím si, že se tito lidé cynicky vrhli na tento čin, protože se už dlouho obdobný incident nestal,“ dodal sociolog.

Sám Kotleba na sociálních sítích píše, že nesvolává akci v Michalovcích „z nenávisti k cikánům, ale z lásky k vlastnímu národu“. Zároveň uvedl, že si hned řekl, že „tohle by normální Slovák jinému Slovákovi nemohl udělat“.

Zároveň vyzval policii k bezpečnostním pátracím akcím v okolí.

Kotlebovi odpověděl policejní prezident Štefan Hamran. Jeho výroky označil za teatrální. „Připomenul bych panu Kotlebovi, že policie chrání všechny naše spoluobčany bez ohledu na jejich národnost, jejich etnikum, rasu, politické přesvědčení a tak dál,“ řekl policejní šéf.

Několikrát připomenul, že je Kotleba „právoplatně odsouzený zločinec“. Na nedělní protest v Michalovcích se policie připravuje. „Pokud tu dojde k nějakým útokům, které budou směřovat vůči komukoli v naší společnosti, tak bude policie připravena zakročit velmi tvrdě,“ dodal Hamran.

Reklama

Související témata:
Michalovce

Doporučované