Hlavní obsah

Orbánova „šálagate“ pokračuje. Na zimu dostal novou výzbroj

Foto: Twitter/ @eduardheger

Maďarský premiér Viktor Orbán se svým slovenským protějškem na summitu v Košicích.

Reklama

Orbánova šálová připomínka „velkého Maďarska“ se neobešla bez přirovnání k Vladimiru Putinovi i zahraniční odezvy. Od slovenského předsedy vlády teď dostal dar, který mu má připomenout, že sousední země je dávno nezávislá.

Článek

„Přivítal jsem maďarského premiéra Viktora Orbána na summitu V4 v Košicích a protože se blíží zima, dal jsem mu novou šálu,“ napsal ve čtvrtek na sociální síti Twitter Eduard Heger, premiér sousedního Slovenska.

Heger zároveň zveřejnil fotku, na které je se svým maďarským protějškem. Oba mají okolo krku šálu ve slovenských barvách. Heger si tak rýpnul do nedávné kauzy, které rozvířila nejen vody internetu.

V neděli se předseda maďarské vlády vydal na přátelské fotbalové utkání Maďarska proti Řecku a jako módní doplněk zvolil šálu v barvách své země. Nebylo by na tom nic divného, byla však na ní vyobrazena mapa „velkého Maďarska“, což se sousedním zemím příliš nezamlouvalo.

Součástí historického území Uherského království totiž byly i části nyní nezávislých států – Rakouska, Rumunska, Chorvatska, Srbska, Ukrajiny a Slovenska.

„Maďaři jsou zde na Slovensku doma a patří sem stejně jako všichni ostatní občané. Naši občané. Co ale nemá místo v našich vztazích, jsou iredenta a revizionismus. Kam takové sentimenty a plány vedou, jsme viděli v roce 1939 a vidíme dnes v přímém přenosu na Ukrajině v podobě ruské agrese,“ reagoval tehdy třeba slovenský ministr zahraničí Rastislav Káčer.

Podrobněji o původu #šálagate

Fotografie z přátelského fotbalového zápasu, kde se maďarský premiér Viktor Orbán potkává s jedním z maďarských reprezentantů a na šále má znázorněné území „velkých Uher“, vyvolala vlnu kritiky. Podle rumunského europoslance Alina Mituty se jedná „o revizionistické gesto, které Orbána řadí po bok Putina, který také sní o změně hranic“.

Šálu odsoudilo i Rumunsko a ukrajinské ministerstvo zahraničí si předvolalo maďarského velvyslance. Například chorvatští představitelé ale pohoršení najevo nedali. „Můžu se jenom smát. Ze sousedních zemí je Maďarsko pořád nejlepší,“ sdělil tamní prezident Zoran Milanović.

Summit premiérů V4 se bude týkat energetické bezpečnosti, války na Ukrajině či aktuálních výzev včetně migrace. Jak ale po středečním jednání české vlády avizoval premiér Petr Fiala, Orbánovo počínání se bez zmínky neobejde (podrobněji o programu jednání jsme psali zde).

Reklama

Doporučované