Hlavní obsah

První žena a první východní Němka. Berlín má novou primátorku

Foto: Profimedia.cz

Nová vládnoucí starostka Berlína Franziska Giffeyová je první ženou v této funkci.

Reklama

Sociální demokratka Franziska Giffeyová se v úterý stala novou primátorkou Berlína, do funkce ji zvolila berlínská Poslanecká sněmovna.

Článek

S primem Franzisky Giffeyové coby první ženy v čele Berlína je to složitější. Politička je první ženou ve funkci vládnoucího starosty, jak se primátorský post v Berlíně oficiálně nazývá. Ve vedení německé metropole ale už v minulosti ženy stály.

V únoru 1990 několik dní úředně vedla východní Berlín Ingrid Pankrazová a na přelomu let 1947 a 1948 byla Louise Schroederová úřadující primátorkou Velkého Berlína. Giffeyová je také prvním zástupcem někdejšího východního Německa, který od znovusjednocení země vede hlavní město.

Ačkoli se Německo opětovně sjednotilo v říjnu 1990, východní část Berlína měla vlastního primátora až do konce ledna 1991. Jako Velký Berlín bylo německé hlavní město nazýváno od roku 1920, kdy byla metropole výrazně rozšířena o další části. Jako poslední pak do února 1951 vedl Velký Berlín sociální demokrat Ernst Reuter, který se následně stal prvním vládnoucím starostou západní části města.

Giffeyovou v úterní primátorské volbě podpořilo 84 ze 139 přítomných zákonodárců berlínské Poslanecké sněmovny. To třiačtyřicetiletou političku pocházející z Frankfurtu nad Odrou vyneslo do čela berlínského senátu, což je název metropolitní vlády. V berlínském regionálním zákonodárném sboru, který má 147 mandátů, drží městská vládní koalice sociálních demokratů (SPD), Zelených a postkomunistické Levice pohodlnou většinu 92 křesel.

Volbě předcházel podpis koaliční smlouvy, kterým formálně skončilo povolební jednání. Koaliční smlouva, kterou strany představily již na konci listopadu, slibuje mimo jiné do roku 2025 až 100 000 nových bytů, posílení personálního stavu policie a škol a také důraznější ochranu klimatu.

Zářijové zemské volby v Berlíně, které se konaly společně s německými parlamentními, vyhrála SPD. Giffeyová, která sociální demokraty do voleb v hlavním městě vedla, se rozhodla pokračovat v koalici se Zelenými a Levicí. Tato sestava vládne v Berlíně od roku 2016. Giffeyová v čele Berlína vystřídala dosavadního sociálnědemokratického primátora Michaela Müllera. Ten již nekandidoval a ve spolkových volbách získal poslanecké křeslo.

Giffeyová v zářijových volbách uspěla i přes skandál v plagiátorské kauze, kvůli které letos v květnu rezignovala na post ministryně pro otázky rodiny ve vládě někdejší kancléřky Angely Merkelové. Giffeyová tehdy uvedla, že si za spornou doktorskou prací stojí, ale že lituje chyb, kterých se při psaní dopustila.

Reklama

Související témata:

Doporučované