Hlavní obsah

Ze „starouška“ hrdinou. Fotku s Bidenem si z Varšavy veze i Fiala

Foto: Profimedia.cz

Joe Biden po úterním projevu ve Varšavě.

Reklama

Fotka s Joem Bidenem se v polské předvolební kampani stala žádaným politickým artiklem i příčinou interních půtek.

Článek

/Od zvláštního zpravodaje ve Varšavě/

Šéf Bílého domu pokračuje čtvrtým dnem ve své cestě po východní Evropě. Po překvapivé pondělní návštěvě Kyjeva v úterý pronesl ve Varšavě už druhý projev za posledních 11 měsíců.

Ve středu odpoledne se Biden ještě zúčastnil summitu států tzv. bukurešťské devítky (B9), tedy států na východní hranici NATO, včetně baltských zemí, Slovenska a také Česka, jež zastupuje premiér Petr Fiala z ODS.

Český premiér před odletem do Varšavy řekl, že při jednání chce zdůraznit aktivní českou roli v pomoci Ukrajině. „USA dávají najevo, že si uvědomují riziko, kterému jsou vystaveny státy na východním křídle NATO,“ komentoval Fiala význam Bidenovy účasti na schůzce B9.

Úterní Bidenův varšavský projev označil za „zásadní“. Americký prezident v úterý v podvečer v zahradách varšavského hradu mimo jiné prohlásil, že podpora Ukrajině neochabne a spojenci nepodlehnou únavě (více o projevu zde).

Bidenova návštěva, spojená s výročím začátku ruské invaze na Ukrajinu, je v Polsku ostře sledovaná i optikou vnitřní politiky.

Bidenův projev ve Varšavě

„Demokracie byla pro Putina příliš silná,“ vzkázal americký prezident Joe Biden ve varšavském projevu. „Myslel si, že se NATO rozpadne a rozdělí, ale místo toho je jednotnější než kdy dřív.“

Zemi totiž letos na podzim čekají parlamentní volby, ve kterých se pokusí vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) o třetí vítězství v řadě. A kampaň neoficiálně běží už řadu týdnů, ne-li měsíců.

Už druhou návštěvu amerického prezidenta ve Varšavě během posledních 11 měsíců politici vládního tábora prezentují jako významný úspěch transatlanticky orientované polské zahraniční politiky PiS. Ta sázela na Washington už za funkčního období Donalda Trumpa.

V médiích se ve velkém zmiňuje i význam návštěvy pro mezinárodní postavení Polska, které se po ruské invazi a rychlé solidární polské reakci zlepšilo – a to po letech propadu prestiže kvůli porušování zásad právního státu a „orbanizaci“ země pod taktovkou šéfa PiS Jaroslawa Kaczyńského.

Na každé fotce záleží

Pod mikroskopem je osm měsíců před polskými volbami také to, s kým se Biden v Polsku setká, i čas, který s dotyčným stráví – v kampani totiž může jít o každou fotku i výrok, a to navzdory tomu, že polská pravice se v amerických volbách v roce 2020 dost otevřeně postavila proti Bidenovi.

Například provládní internetová televize wPolsce.pl v červenci 2021 uvedla debatu o Bidenovi titulky „Ví stařík Biden, co se děje ve světě?“ nebo „Prodá Biden Polsko Rusku?“.

Že vládě ve Varšavě byl bližší Trump, přiznal i šéf parlamentního klubu PiS Ryszard Terlecki. „Ale Biden se velmi osvědčil a pozitivně překvapil,“ přiznal. Válka na Ukrajině a americký postoj a pomoc Kyjevu tudíž přinesly změnu i na polské pravici.

Kromě prezidenta Dudy hovořil Biden osobně ve Varšavě i s premiérem Mateuszem Morawieckým z PiS. Biden ocenil, že Polsko vybralo pro plánovanou stavbu svých prvních tří jaderných reaktorů americkou firmu Westinghouse.

Šéf Bílého domu ale mluvil i s opozicí. Zvlášť se po svém úterním varšavském projevu setkal s předsedou Senátu Tomaszem Grodzkým, expremiérem Donaldem Tuskem i s varšavským primátorem Rafałem Trzaskowským.

Všichni tři politici z opoziční Občanské platformy se setkáním s Bidenem pochlubili na sítích. „Joe Biden stručně a bez obalu: ‚Donalde, vždycky budeme bránit svobodu a demokracii. Vždy a všude,‘“ napsal Tusk.

Trzaskowski k fotce dopsal, že Bidenovi poděkoval za odvahu, garantování bezpečnosti i uznání zásluh Polska na pomoci válečným uprchlíkům.

Výsměch poslanců vládního tábora ale i státní Polské televize vyvolala poznámka novináře serveru Wirtualna Polska, jenž na twitteru napsal, že Bidenovo setkání s Trzaskowským netrvalo ani minutu. Podle Trzaskowského spolupracovníků šlo ovšem o rozhovor desetiminutový.

„Biden nic neřekl“

Opozice se zase pustila do předsedy PiS Jarosława Kaczyńského. Na sociálních sítích se totiž ještě večer objevil záběr, na kterém Kaczyński při odchodu z tribuny po Bidenově projevu prohlašuje: „Nic neřekl.“

Není jasné, komu poslanec, který ve skutečnosti tahá za nitky polské politiky, svá slova adresoval. Záběr na twitteru zveřejnil aktivista Bart Staszewski, který byl mezi hosty na čestné tribuně.

Výrok pak dementoval na twitteru bývalý mluvčí PiS a poslanec Radosław Fogiel. „Vidím zoufalé hledání čehokoli, co by zakrylo blamáž opozičních schůzek. (…) Na záběru je dokonale vidět, že Kaczyński žertuje,“ tvrdí Fogiel.

Na čestné tribuně se odehrála ještě jedna věc, která se dostala mezi večerní hlavní zprávy. Prezident Andrzej Duda se totiž na tribuně pozdravil i s lídrem nejsilnější opoziční strany Donaldem Tuskem – toho přitom polská pravice dlouhodobě nemůže za žádných okolností vystát a vykresluje ho jako úhlavního nepřítele a zrádce.

„Tusk vypadal, jako že je gestem prezidenta zaskočený a zároveň upřímně potěšený. Situaci přihlížel s kamennou tváří generální sekretář PiS Krzysztof Sobolewski,“ píšou média.

Analýza

Válka, kterou Rusko rozpoutalo v Evropě, narušila podle západních analytiků tradiční pohled na to, kdo kontinentu dominuje. Střed a východ Evropy však podle expertů, které Seznam Zprávy oslovily, novou sílu naplno nevyužily.

Drobnohledu neunikl ani malý zádrhel z Bidenovy cesty. Když americká hlava státu přijížděla limuzínou na nádvoří varšavského Prezidentského paláce, před jeho zavřenou branou vůz čekal několik minut, než mu dovolili vjet.

Liberální deník Gazeta Wyborcza upozorňuje také na to, že při jednání v Prezidentském paláci chyběl polský ministr obrany Mariusz Błaszczak. Politik, kterému důvěřuje Jarosław Kaczyński, nebyl na schůzce s Bidenem navzdory tomu, že Polsko v USA nakupuje výzbroj za miliardy dolarů.

Reklama

Doporučované