Hlavní obsah

Studie: Doplněk stravy může pomoci zpomalit Alzheimerovu chorobu

Foto: Profimedia.cz

Grafika řezu mozkem pacienta s Alzheimerovou chorobou (vlevo) ve srovnání s normálním mozkem (vpravo).

Reklama

Podle americké studie může každodenní užívání multivitaminového a minerálního doplňku snížit pokles kognitivních funkcí u starších lidí. Experti na Alzheimerovu chorobu a demenci jsou výsledky povzbuzeni, ale zůstávají opatrní.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na zpomalení Alzheimerovy choroby možná existuje velmi jednoduchý lék. Studie, které se zúčastnilo více než 2 200 osob starších 65 let, naznačuje, že každodenní užívání multivitaminového a minerálního doplňku stravy může zpomalit úbytek kognitivních funkcí přibližně o 60 procent neboli téměř o dva roky. Nejvýznamnější účinky byly zaznamenány u starších osob s kardiovaskulárním onemocněním.

Odborníci na Alzheimerovu chorobu a demenci jsou sice těmito výsledky povzbuzeni, ale upozorňují, že je třeba provést rozsáhlejší studie, které by tento účinek potvrdily, než se začnou lidem denní multivitamíny, které by pomohly chránit starší pacienty, skutečně doporučovat. Předchozí testy doplňků stravy neměly na toto onemocnění žádný vliv.

„Jde o první důkaz v dlouhodobé studii na starších ženách a mužích, že každodenní užívání bezpečného, snadno dostupného a levného multivitaminového minerálu může lidem zlepšit kognitivní schopnosti,“ napsali vědci v časopise Alzheimer's and Dementia, Journal of the Alzheimer's Association.

„Toto zjištění by mohlo mít důležité důsledky, co se týče zdraví mozku a odolnosti vůči poklesu kognitivních funkcí… Pokud se tyto slibné poznatky potvrdí, mohou významně ovlivnit veřejné zdraví – zlepšit zdraví mozku, snížit náklady na zdravotní péči a snížit zátěž pečovatelů – zejména u starších dospělých,“ stojí dále v prohlášení.

Vzhledem ke stárnutí populace na celém světě se demence stala jedním z hlavních celosvětových zdravotních problémů, ale neexistuje žádný lék, který by dokázal vyléčit některý z běžných typů demence. Nejvíce ohroženi těmito nemocemi jsou lidé starší 65 let a lidé s cukrovkou, vysokým krevním tlakem, vysokou hladinou cholesterolu a depresí.

Mohlo by vás zajímat

Diabetem trpí v Česku přes milion lidí a nových případů rychle přibývá. Například moderní léčbu glifloziny ale využívá jen malá část pacientů.

Průběh výzkumu

Vědci hodnotili úroveň kognitivních schopností účastníků před zahájením, v průběhu a na konci tříleté studie prostřednictvím testů zahrnujících seznamy slov, početní úlohy, plynulost slovního vyjadřování a vybavování si příběhů.

Výzkumníci z Wake Forest University v Severní Karolíně a Brigham and Women's Hospital v Bostonu zkoumali, zda každodenní užívání kakaového extraktu nebo multivitamínů s minerály zlepšuje paměť a další mentální úkoly u 2 262 osob starších 65 let. Kakaový extrakt je bohatý na látky zvané flavanoly a dřívější výzkumy naznačovaly, že mohou mít určitý přínos pro mozkové funkce.

Nejnovější studie zjistila, že denní doplňky stravy s kakaem nemají na kognitivní výkonnost lidí žádný vliv. Ukázalo se však, že denní užívání multivitaminových a minerálních doplňků stravy zlepšilo kognitivní výsledky zejména u osob s kardiovaskulárními onemocněními, které jsou známým rizikovým faktorem demence.

Autoři: Na doporučování přípravku je příliš brzy

Laura Bakerová, která na studii spolupracovala, uvedla, že je příliš brzy na to, aby se denní multivitamíny jako prevence zhoršování kognitivních funkcí skutečně lidem doporučovaly a předepisovaly.

„I když jsou tato předběžná zjištění slibná, je třeba provést další výzkum na větší a rozmanitější skupině lidí. Také nás ještě čeká práce, abychom lépe pochopili, proč by multivitamín mohl prospívat kognitivním funkcím u starších dospělých,“ řekla.

„Jedná se o první pozitivní, rozsáhlou a dlouhodobou studii, která prokázala, že multivitaminové a minerální doplňky stravy pro starší dospělé mohou zpomalit stárnutí kognitivních funkcí. Ačkoli jsou tyto výsledky pro Alzheimerovu asociaci povzbudivé, nejsme připraveni doporučit široké používání multivitaminového doplňku ke snížení rizika poklesu kognitivních funkcí u starších dospělých,“ uvedla Maria Carrillo, hlavní vědecká pracovnice Alzheimerovy asociace.

Reklama

Související témata:

Doporučované