Hlavní obsah

Takhle řádil ruský bůh války u Severodoněcku. Nezasažený dům najdete těžko

Bez komentáře: Záběry totální destrukce ukrajinského města Rubižne.Video: twitter/sommervilletV, AP

 

Reklama

Artilerie dostala přízvisko „bůh války“ už dávno, na ukrajinském bojišti se její důležitost ale naplno projevuje zejména v posledních týdnech a dnech. Nejvíc je to vidět tam, kde Rusko před nedávnem postoupilo.

Článek

Rozhodující vliv v bojích na Donbase a nyní zejména kolem města Severodoněck, kde Rusové prolomili ukrajinskou obranu, má artilerie.

Nevypovídá o tom jen situace na bojišti, ale i reakce západních států. Ty totiž přizpůsobily svou pomoc a slíbily Ukrajině poslat zbraně, které by měly ruskou převahu v této oblasti vyrovnat. O ruské artilerii Seznam Zprávy psaly i v posledních Zprávách z bojiště, kde pravidelně detailně informujeme o tom, jak se válka vyvíjí.

I pro člověka, který chápe, že artilerie je pro ruský postup zcela zásadní, můžou být cenným dokreslením tohoto přesvědčení autentické záběry z místa. Ty totiž nekompromisně připomínají, proč je artilerie tak důležitá a zásadní a jak ji Moskva používá.

Záběry v úvodu videa jsou z ruskou armádou již obsazeného města Rubižne poblíž Severodoněcku. Jsou už několik dní staré, ale média jim dosud nevěnovala moc velkou pozornost. Ve srovnání s rozbombardovaným Mariupolem, kde se rozpadala celá sídliště, možná nejsou až tak vizuálně působivé, na druhou stranu je na nich velmi dobře vidět, jak husté bombardování Rubižne postihlo. Neporušený dům na záběrech budete hledat jen těžko.

Velmi podobně působí i satelitní snímky z okolí, konkrétně z měst Lyman a Popasna.

+1

Ruskojazyčná BBC přinesla tento týden výpovědi ukrajinských vojáků, kteří byli nasazení v Lysyčansku nedaleko Severodoněcku, podle nichž bylo město Rubižne prakticky vymazáno z mapy. „Když my vystřelíme jednou, Rusové desetkrát,“ popsal sílu ruské artilerie jeden z nich.

Záběry zveřejněné v článku BBC ukazují i ruské vojáky, jak z domů vynášejí mrtvá těla.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované