Hlavní obsah

Tropická bouře na východě Afriky si vyžádala již 77 obětí

Bez komentáře: Madagaskar a Malawi se vypořádávají s následky bouře Ana.Video: AP

 

Reklama

Madagaskar, Mosambik a Malawi se vypořádávají s následky bouře Ana. Další by přitom na region mohla udeřit již o víkendu. Silné deště zasáhly stovky tisíc lidí.

Článek

Bouře Ana dorazila na jihovýchodní pobřeží Afriky přes Indický oceán. Nejprve v pondělí udeřila na Madagaskar, kde si podle údajů ze čtvrtka večer vyžádala 48 obětí. V průběhu týdne pak zasáhla Mosambik, kde zahynulo 18 lidí, a Malawi, jehož prozatímní bilance je 11 obětí. Přírodním živlem postižené Zimbabwe zatím žádné oběti nenahlásilo, informuje britský server The Guardian.

Záchranné týmy se snaží urychleně opravit poškozenou infrastrukturu a pomoci desítkám tisíc obětí. Některé z mnoha poškozených domů nevydržely obrovský nápor srážek spadlých za několik dnů a zhroutily se, přičemž jejich obyvatelé zůstali uvězněni uvnitř. Nad rozvodněnými řekami se zhroutily mosty. Záplavy odnesly auta i dobytek ze zatopených polí.

Na Madagaskaru muselo domov opustit na 130 tisíc lidí. Školy a tělocvičny v tamní metropoli Antananarivo úřady pro potřeby lidí bez střechy nad hlavou přeměnily na nouzové ubytování.

Na severu a ve středu Mosambiku silný déšť zasáhl okolo 10 tisíc domů, desítky nemocnic a škol i energetickou infrastrukturu. Podle tamní vlády a OSN bouře a její následky celkem dopadly na půl milionu lidí napříč několika provinciemi.

Tamní premiér Carlos Agostinho do Rosário zdůraznil, že intenzita a frekvence extrémního počasí se v posledních letech zvyšují. „Jako země ke změně klimatu příliš nepřispíváme, a přesto jsme jednou ze zemí, které dopady pociťují nejvíce,“ cituje jeho slova britská BBC.

Malawi kvůli extrémnímu počasí vyhlásilo stav přírodní katastrofy. Ve většině země od počátku týdne nefungovala elektřina. Ve čtvrtek byla obnovena aspoň zčásti.

Podle mosambického meteorologického institutu mají deště pokračovat i v následujících dnech. Další bouře (Basirai) by mohla region zasáhnout o víkendu.

Na jižní Afriku a obzvláště Mosambik v posledních letech udeřily silné bouře a cyklony několikrát. Voda v regionu, kde žije přes 100 milionů obyvatel, způsobila velké materiální škody. „Situace vzbuzuje extrémní obavy a zranitelnost je velmi, velmi vysoká,“ dodává koordinátorka OSN v Mosambiku Myrta Kaulardová.

Do konce března, kdy končí období dešťů, mají region zasáhnout další čtyři až šest bouří.

Reklama

Doporučované