Hlavní obsah

Ukrajinci zřejmě útočí na spojence vagnerovců až v dalekém Súdánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Snímek ze súdánského Omdurmána z letošního června. Súdánské armádě se už v dubnu postavila polovojenská skupina RSF. V konfliktu se angažují i hráči ze zahraničí.

Reklama

Ukrajinské speciální jednotky se pravděpodobně zapojily do útoků na súdánskou milici podporovanou ruskou žoldnéřskou skupinou vagnerovců, napsal investigativní tým americké televize CNN.

Článek

„Následky ruské invaze se rozšířily daleko za bojové linie,“ uvádí CNN sérii nepřímých důkazů a indicií nasvědčujících ukrajinskému zapojení v útocích na súdánskou milici zvanou Jednotka rychlé podpory (RSF) u súdánského hlavního města Chartúm.

V zemi proti sobě momentálně bojují polovojenské jednotky RSF proti armádě vedené generálem a faktickým vládcem africké země Abdal Fattáhem Burhánem. Vagnerovci podle dřívějších zjištění podporují RSF a zásobují ji zbraněmi. Zásobování podle súdánských představitelů pokračuje i po smrti vůdce ruských žoldnéřů Jevgenije Prigožina.

Na RSF byla v poslední době provedena série nápadných dronových útoků. Konkrétně šlo podle CNN o nejméně šest útoků na vozidla s ozbrojenci na jednom z chartúmských mostů přes řeku Nil a dalších osm na zaparkovaná vozidla budovy či přímo ozbrojence v Omdurmánu a na jeho předměstí

K útokům docházelo na mostě Shambat, který spojuje Chartúm s Omdurmánem, v Omdurmánu a na předměstí Ombada:

Videa zobrazující útoky se objevila na sociálních sítích a CNN se podařilo ověřit, že byly pořízeny právě v těchto místech, které souběžně zmiňovaly i místní zprávy a svědectví.

CNN píše, že se jí nepodařilo přímo potvrdit zapojení Ukrajiny, ale že útoky vykazují charakteristické znaky ukrajinských útoků na domácí půdě. „Pravděpodobné“ zapojení ukrajinských speciálních sil po naléhání CNN potvrdil i její zdroj v ukrajinské armádě.

Nejméně při osmi útocích byly podle CNN použity dva typy komerčně dostupných dronů, které Ukrajina hojně využívá v domácí válce. Podle expertů oslovených televizí ukrajinským způsobům odpovídala i použitá taktika, kdy drony neshazovaly výbušniny na cíle, nýbrž na ně přímo nalétávaly.

Podle Wima Zwijnenburga, vedoucího projektu humanitárního odzbrojení v nizozemské mírové organizaci PAX tato takzvaná „poletující munice“ neboli kamikaze drony nebyly v Africe dosud nikdy použity.

Na jednom z videí je podle CNN vidět i zařízení na ovládaní dronů, které se podle experta na identifikaci zbraní stojícího za stránkou Calibre Obscura shoduje s tím, co běžně používají Ukrajinci.

Na záběru, který ukazuje monitor ovladače dronu, je podle CNN také vidět vedle anglického textu „Stop“ stejný nápis v ukrajinštině „Зупинити“. V odrazu monitoru je vidět i částečně zahalený operátor, který podle CNN „nevypadá jako místní“.

„Alespoň tři cizinci“ jsou podle CNN vidět i na dalším videu z pozemní akce, kde dochází k útoku na budovu. Video pořízené zřejmě z kamery připnuté na výstroji jednoho z vojáků také ukazuje, že ozbrojenci mají noční vidění a raketomet.

Kyjev se k útokům oficiálně nehlásí. O zapojení Ukrajiny údajně „nic neví a nevěří mu“ ani vysoce postavený zdroj CNN v súdánské armádě. Několik vysoce postavených amerických představitelů podle CNN po konfrontaci s příběhem o možném zapojení Ukrajiny „vypadalo, že o ničem takovém neví a dalo najevo překvapení“.

Boj mezi RSF a súdánskou armádou se rozhořel letos na jaře. Před vypuknutím bojů byli lídr RSF zvaný Hemedti a generál Burhán spojenci v rámci vojenské chunty, která svrhla mezinárodně uznávanou súdánskou vládu v roce 2021. Vagnerovci podle CNN v minulosti podporovali obě skupiny, postupem času se ale přidali na stranu RSF.

Reklama

Doporučované