Hlavní obsah

Ukrajinská spisovatelka podlehla zraněním z raketového útoku v Kramatorsku

Foto: Getty Images

Viktorija Amelinová.

Reklama

Autorka, která od začátku invaze pracovala na dokumentaci ruských válečných zločinů, zemřela na následky zranění po úterním raketovém útoku na město Kramatorsk.

Článek

Oceňovaná ukrajinská spisovatelská Viktorija Amelinová podlehla zraněním, která utrpěla minulý týden při úterním ruském raketovém útoku na město Kramatorsk. Bylo jí 37 let. Uvedl tak ukrajinský PEN klub a ve svém prohlášení dodal, že Amelinová byla v ostřelovaném městě s delegací kolumbijských novinářů a spisovatelů.

„S největší bolestí vám oznamujeme, že ukrajinská spisovatelka Viktorija Amelinová zemřela 1. července v Mečnikovově nemocnici v Dněpru,“ stojí v nedělním prohlášení PEN Ukrajina. Během útoku zemřelo další 12 lidí.

Její neznámější román Domovo vysněné království, který vyšel v roce 2017, se dostal do užšího výběru na cenu Unesco city of literature a cenu Evropské unie za literaturu. Amelinová ale slavila úspěch i na poli poezie. Její básně se dočkaly překladu hned do několika světových jazyků.

Amelinová mimo jiné také objevila deník jejího spisovatelského kolegy Volodymyra Vakulenka, který byl na začátku války nezákonně zadržen a zabit ruskými vojáky ve městě Izjum. Deník, který byl zakopán na jeho zahradě, sloužil jako dokumentace ruských zvěrstev v reálném čase.

Právě zachycování ruských válečných zločinů na Ukrajině se Amelinová se poslední rok svého života věnovala na plno. V nejbližší době by pak měla vyjít její nejnovější kniha, která její svědectví zpracovává, Pohled na ženy, které se dívají na válku, připomíná server News Sky.

Rusko tvrdí, že cílem útoku v Kramatorsku byla ukrajinská armáda a zahraniční žoldnéři. Skupina lidskoprávní organizace Truth Hounds ale uvedla výpovědi svědků, ze kterých vyplývá, že ve městě „nebyly žádné vojenské objekty, které by mohly být legálním cílem útoku“.

„Analýza destrukcí a výpovědi svědků naznačují, že s největší pravděpodobností ruské ozbrojené síly použily k útoku raketu Iskander. Jedná se o raketu s vysokou přesností, takže Rusové přesně věděli, co zasáhne,“ uvedla lidskoprávní organizace ve společném prohlášení s ukrajinským PEN klubem.

Přímo zasaženou se stala pizzerie Ria, která byla oblíbená mezi vojáky, novináři a humanitárními pracovníky. V ní se právě nacházela Amelinová v době útoku, během kterého zemřelo dalších 12 lidí a přes 60 bylo raněno. Podle lékařů Amelinová podlehla mnohonásobné fraktuře lebky.

Reklama

Doporučované