Hlavní obsah

Skvělé Rusko, zlá Francie. Vyšlo najevo, jak pracují placení influenceři

Foto: AP Photo/Sophie Garcia, Profimedia.cz

Vagnerovci byli po léta nemilosrdnou silou, kterou si na ochranu svého vlivu a na úkor mas najímali vládci po celé Africe. Ilustrační snímek byl pořízen na podzim 2022 v Burkině Faso.

Reklama

V některých zemích západní Afriky se už delší dobu šíří kremelské dezinformace. Nově zveřejněná zpráva přibližuje, jak tomuto trendu pomáhají digitální tvůrci komentující aktuální dění. Za jejich názory jim platí vagnerovci.

Článek

Na sociálních sítích se prezentují jako ti, kdo komentují politické dění. Ve skutečnosti ale někteří digitální tvůrci, především ze zemí západní Afriky, otevřeně podporují Rusko a – nejen kvůli koloniální historii – kritizují Francii.

Jejich fanouškovské základny čítají někdy i stovky tisíc sledujících.

Ne každý z komentátorů ovšem vystupuje na základě vlastního přesvědčení. Jak zmapoval ve své čerstvě zveřejněné investigativě zpravodajský server o politice a ekonomice v Africe Africa Confidential, někteří političtí influenceři dostávají zaplaceno od Vagnerovy skupiny.

Tisíce dolarů měsíčně

Přístup k dokumentům, které praktiky dokládají, získali novináři díky bývalému zaměstnanci projektu Lakhta. Jde o rozsáhlou protizápadní dezinformační operaci, kterou spustil nyní již mrtvý zakladatel vagnerovců Jevgenij Prigožin. Jak uvádí zpravodajský server soustředící se na dění v afrických zemích Jeune Afrique, operace probíhá v Mali, Burkině Faso či Nigeru.

Finanční vazby politických influencerů k vagnerovcům vedou především přes programového ředitele proruské televizní stanice Afrique Media (AMTV) se sídlem v Kamerunu Jérôma Ebossamu. Ten zároveň stojí v čele kamerunské společnosti Bang and Partners.

Ebossama v dokumentech figuruje jako osoba, která podepsala tři faktury za „digitální blogerskou kampaň“ v roce 2022 – v srpnu za 3400 dolarů, v říjnu za tři tisíce dolarů a v listopadu také za tři tisíce dolarů (tedy v přepočtu přes 76 tisíc, resp. 67 tisíc korun).

Co dělají vagnerovci v Africe?

Zlato, diamanty, vodka, cukr – výběr surovin, které Prigožinova skupina generuje nebo prodává v Africe, a získává tak finance mimo jiné i na akce na ukrajinské frontě.

Dokumenty jsou podle novinářů přeloženy z francouzštiny, která je oficiálním jazykem v Kameru, do ruštiny pravděpodobně proto, aby měli vagnerovci bez znalosti této řeči přehled, za co byly peníze utraceny.

Pořadí tří faktur pak podle investigativců naznačuje, že platby mohly být realizovány pravidelně. Pokud to tak bylo, jen v roce 2022 mohla „digitální kampaň“ stát 36 tisíc dolarů.

Každá z obdržených faktur obsahuje seznam 10 osob s odkazem na odvedenou práci – tvorbu videí přímo na podporu Ruska nebo afrického režimu, který Rusko podporuje – a honorář ve výši buď 300, nebo 500 dolarů.

Videa jsou ve formátu 15minutového, ale v některých případech i 90minutového monologu tvůrce. Zaznamenaná zobrazení a sledovanost se pohybují mezi stovkami až půl milionem.

Zatímco platnost některých videí již vypršela, jiná nelze zobrazit, protože jsou pravděpodobně sdílena jen soukromě.

Téměř veškerý obsah zaplacený firmou Bang & Partners byl odvysílán mimo jiné i v jazycích wolofština (jazyk, kterým se hovoří především v Senegalu) a bambarština (primární jazyk v Mali) během měsíce po uvedeném datu na faktuře.

Podle novinářů jsou dokumenty poskytnuté redakci patrně jedním z prvních důkazů, že někteří političtí blogeři a influenceři dostávají zaplaceno přímo od ruské žoldácké skupiny.

Vagnerova skupina

  • Vagnerova skupina byla poprvé vyslána do akce v roce 2014 během anexe Krymu. Rusko konstantně popírá, že má jakékoliv vazby na tuto organizaci, avšak mnohá vyšetřování ukázala opak.
  • Jedná se o žoldáckou polovojenskou organizaci, která čítá asi pět tisíc vojáků, jak píše BBC. Její zakladatel Dmitrij Utkin, řečený Vagner, byl známým sympatizantem nacistické ideologie.
  • Militantní skupina se účastnila ruských vojenských operací na Krymu, v Africe, v Sýrii, v Mali a také na Ukrajině. Skupina čelí mimo jiné obviněním ze strany OSN z násilí páchaného na civilistech v Mali. Aktuálně se prošetřují její aktivity na Ukrajině, přičítá se jí např. masakr civilistů v Buče.

Političtí influenceři

V dokumentech je zmíněný například Souleyman Gbagbo původem z Pobřeží slonoviny. Gbagbo podle novinářů patří mezi jedny z nejplodnějších šiřitelů ruské propagandy. Na své sociální sítě umísťuje videa natočená na mobilní telefon především z auta.

Gbagbo se v příspěvcích opakovaně postavil za Moskvou podporovaného prezidenta Středoafrické republiky Faustina-Archange Touadéra.

Dokumenty vagnerovců uvádějí, že například za příspěvek na facebooku, kde tvrdil, že Touadérovi vojáci zažívají obrovský úspěch proti povstalcům podporovaným Čadem, měl dostat 500 dolarů. Dalších 300 dolarů obdržel za to, že Touadéra podpořil v rámci červencového hlasování v referendu o ústavě Středoafrické republiky. Pro kontext: referendum, v rámci kterého se většina tamní populace vyslovila nakonec pro, umožňuje prezidentu v roce 2025 kandidovat potřetí v řadě. Výkon funkce se také prodloužil z pěti na sedm let.

Stejnou částku získal Gbagbo také za příspěvek na facebookové stránce s 178 tisíci followery L Afrique d' Abord (Afrika na prvním místě). Tvrdil v něm, že vojenský převrat v Mali měl obrovský úspěch a situace se následně v zemi od ledna do srpna 2022 výrazně zlepšila. Připomínáme, že převrat z roku 2020 odstavil vládu podporovanou Francií a moci se ujala vojenská junta, která si na ochranu svých zájmů přizvala do země vagnerovce.

Novináři se pokusili influencera Gbagba konfrontovat, ten ovšem na dotazy nereagoval.

V dokumentech je dále zmíněn také Egountchi Behanzin. Jak o sobě říká na sociální síti X, „politický aktivista, panafrikanista, bojovník za svobodu a revolucionář“. Ten má na facebooku 226 tisíc odběratelů. Na X 16,8 tisíce.

Influencer, který sídlí v Paříži, měl dostat 500 dolarů přes stanici AMTV za reportáž z loňského srpna. Tehdy tvrdil, že po útoku na malijskou armádu v Tessitu byla nalezena těla 37 francouzských, osmi ghanských a pěti dánských žoldáků. Zprávy z té doby ovšem jasně hovoří o tom, že šlo o střet s bojovníky Islámského státu. Opět šlo tedy o rozdmýchávání protifrancouzských nálad.

Behanzin je podle novinářů také autorem prohlášení, že měl ruský prezident Vladimir Putin důvod, aby zahájil válku na Ukrajině. Prý kvůli tomu, že se EU postavila na stranu „nacistů“ v Kyjevě.

Francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a Francii označil za pro kontinent větší hrozby než hladomor.

Digitální tvůrce ve vyjádření pro Africa Confidential popřel, že by byl v kontaktu s vagnerovci. O názorech, které publikuje na sociálních sítích, je prý bytostně přesvědčen. A proti zjištění, že za ně je placen, se na síti X ostře vymezil.

Co bude s vagnerovci v Africe po smrti Prigožina?

„Pokračování spolupráce nastavené Jevgenijem Prigožinem je v zájmu Kremlu i afrických vlád. Vazby i zisky vagnerovců by mohl převzít přímo ruský stát. Změna ale bude postupná,“ předvídá pro Seznam Zprávy politolog Bohumil Doboš.

Peníze od vagnerovců měl dále získat malijský právní poradce a politický analytik Drissa Meminta s 117 tisíci odběrateli na facebooku. 300 dolarů na jeho účet putovalo podle dokumentů za to, že vzdal hold Darje Duginové (více zde), zesnulé dceři ruského nacionalistického ideologa Alexandra Dugina. Popsal ji jako tu, která stála za Mali a Afrikou v boji za dekolonizaci a proti francouzskému imperialismu.

Dalších 300 dolarů inkasoval za video z loňského listopadu, kde uvedl, že Rusko dodá Mali uhlovodíky a další zboží v hodnotě 100 milionů dolarů.

Ani Meminta, který podle Jeune Afrique organizoval v zemi protifrancouzské protesty, na konfrontaci novináři nereagoval.

Propagandy přibývá

Podle investigativy je největším příjemce peněz vagnerovců právě kamerunská stanice AMTV. Prigožin si měl se samotným vlastníkem stanice Justinem Tagouhem a programovým ředitelem Ebossamou osobně potřást ruskou letos v červenci v Petrohradě na ruském summitu s africkými lídry.

Toto setkání odvysílala i stanice AMTV. Stalo se to přitom po nepovedeném tažení Prigožina na Moskvu, kdy už upadl v nemilost a zmizel z veřejného prostoru.

V Africe nicméně v nemilosti nebyl. Jeho přítomnost na stanici AMTV naopak vzrostla. To podle novinářů značí, jak jsou vagnerovci pro africko-ruské vztahy zásadní.

AMTV je propojená se státem financovanou ruskou televizní sítí Russia Today. V rámci spolupráce si obě stanice například vyměňují pořady. RT působí v téměř polovině všech afrických zemí. V dalších se možný kontrakt zvažuje nebo existuje spolupráce s místními médii, zveřejnil závěry svého pátrání před časem server Africa Confidential.

Jen na facebooku má AMTV milion sledujících, na YouTube pak 866 tisíc odběratelů.

Reklama

Doporučované