Hlavní obsah

USA trápí extrémní počasí. V Arizoně vznikají ochlazovací centra

Foto: Profimedia.cz

Vlna velkých veder zasáhla i Kalifornii.

Reklama

Téměř pro čtvrtinu obyvatel Spojených států, což je zhruba 80 milionů lidí, platí výstraha před extrémními horky. Na západě země naopak meteorologové varovali před bleskovými povodněmi.

Článek

Čtvrtina obyvatel Spojených států, asi 80 milionů lidí, žije pod výstrahou před extrémními vedry. Zatímco varování před vysokými teplotami platí v několika státech na jihu země nebo na jihu Floridy, na východě byly vydány výstrahy před silnými bouřkami.

V jihokalifornské poušti, v Arizoně a Nevadě očekává americká Národní meteorologická služba až 46 stupňů Celsia. Na jihozápadě USA, na západním pobřeží Mexického zálivu a také na jihu Floridy by podle NWS mohly padnout teplotní rekordy.

Ve Phoenixu v Arizoně je už 16. den v řadě 110 stupňů Fahrenheita (43,4 stupně Celsia), což se blíží rekordu z roku 1974, kdy byla taková teplota 18 dní za sebou, napsala stanice NBC. Úřady ve městě zřídily ochlazovací centra a vyzvaly obyvatele, aby neusedali do auta bez dostatečných zásob vody, uvedla CNN.

Několik dní trvající extrémní vedro je způsobeno masou vysokého tlaku vzduchu, která nad danou oblastí sedí jako poklice a brání případným bouřkám v ochlazení, poznamenala agentura Reuters. V dohledné době se navíc ochlazení nečeká, dusno a horko bude na jihu USA panovat i příští týden.

Naopak na severovýchodě USA se potýkají se silnými srážkami, které mohou podle varování NWS přinést i bleskové povodně. V už teď velmi promáčené oblasti Nové Anglie, která leží mezi New Yorkem a Kanadou, meteorologové předpovídají další srážky. Na následky povodní zde zemřeli čtyři lidé. Záchranáři v neděli uvedli, že pátrají po dalších třech lidech, včetně devítiměsíčního chlapce, jeho dvouleté sestry a také dospělé ženy.

Evropa se rovněž potýká s extrémním počasím

Sotva začaly v jižní Evropě teploty o pár stupňů klesat, přichází další vlna veder. Má do Středomoří přinést ještě vyšší teploty. Na ostrově La Palma se druhým dnem šíří požár, který se stovkám hasičů nedaří dostat pod kontrolu.

Mezi ohrožené oblasti patří velká města jako New York, Boston a Filadelfie. „Vzhledem k tomu, že v některých částech na severovýchodě je nasycená a citlivá půda z vydatných srážek v posledních 10 dnech. Takové podmínky by mohly vést k bleskovým povodním,“ uvedla NWS v nedělní ranní předpovědi.

Guvernérka státu New York Kathy Hochulová v neděli vyzvala obyvatele svého státu, aby se vyhnuli cestování, dokud déšť nepřejde. „Vaše auto se může z místa bezpečí stát místem smrti, pokud ho zaplaví blesková povodeň,“ uvedla. NWS varovala i před tornády a možnými sesuvy půdy.

Nepřízeň počasí také přerušila provoz na letištích JFK a LaGuardia v New Yorku a na letišti Newark v New Jersey, napsal s odkazem na americký Federální úřad pro letectví (FAA) server NBC News.

Reklama

Související témata:

Doporučované