Hlavní obsah

Útěk do bezpečí. Dva Češi už jsou v evakuačním letadle ze Súdánu

Foto: AFP PHOTO / HO / SPA, Profimedia.cz

Evakuovaní občané, kterým ze Súdánu pomohla Saúdská Arábie.

Reklama

aktualizováno •

Boje v Súdánu pokračují a některé země již úspěšně evakuovaly své občany do bezpečí. Podle českého Ministerstva zahraničních věcí už se připravuje i záchrana pro Čechy.

Článek

Úvod článku jsme aktualizovali o poslední informace o osudu Čechů v Súdánu.

„V těchto dnech se ze Súdánu chystá několik evakuačních konvojů. Naši kolegové v Káhiře, v Bruselu i v Praze v ústředí pracují na tom, aby do těchto konvojů české občany dostali,“ informovalo v neděli Seznam Zprávy české Ministerstvo zahraničních věcí.

Ministr zahraničí Jan Lipavský v neděli večer na twitteru informoval, že dva z pěti Čechů jsou již na palubě německého speciálu, který je má evakuovat ze země.

Seznam Zprávy napsaly již dříve, že v boji zmítané zemi uvázli celkem čtyři Češi. Jedná se o technické pracovníky dvou firem, z nichž dva pobývají v Chartúmu a další dva v dárfúrské Nyale. Ministerstvo je s nimi v kontaktu buď přímo, nebo nepřímo přes jejich zaměstnavatele. Dnes úřad oznámil, že je Čechů v africké zemi dokonce pět.

Ministerstvo v neděli večer informovalo, že se aktuálně pracuje s variantou, že čeští občané, kteří jsou v Chartúmu, se ze země dostanou německým evakuačním speciálem. Dva Češi na jihu země ve městě Nyala jsou pak na evakuačním seznamu Turecka, které je chce společně se svými občany dostat ze Súdánu co nejdříve.

Vzhledem k tomu, že „pozemní i vzdušná situace v Súdánu je nadále riskantní“, v zemi se bojuje a je poškozené letiště, nebyla evakuace Čechů v předchozích dnech možná. Stále ale platí, že čeští občané jsou zařazeni na evakuační seznam občanů EU.

Některým zemím se evakuace podařila

Zatímco někteří na odvoz stále čekají, několik zemí už dokázalo část svých občanů evakuovat v sobotu. Saúdská Arábie a Jordánsko například využily přístav na východě státu a podařilo se jim ze Súdánu odvézt i občany další více než desítky převážně blízkovýchodních zemí, jako je například Kuvajt. Podobně jsou úspěšní i Američané.

„Na můj rozkaz dnes armáda Spojených států provedla operaci, jejímž cílem bylo odvést z Chartúmu americký vládní personál v reakci na situaci v Súdánu,“ informoval americký prezident Joe Biden. „Jsem vděčný za nasazení pracovníků našeho velvyslanectví a za schopnosti našich příslušníků, kteří je dopravili do bezpečí.“

Francouzské ministerstvo zahraničí podle agentury AFP zase prohlásilo, že evropským občanům a občanům ze „spřátelených partnerských zemí“ rovněž pomůže. Další podrobnosti ovšem neposkytlo.

Satelitní snímky Súdánu

Na území Súdánu probíhají od minulé soboty intenzivní boje mezi súdánskou armádou a milicemi RSF. Společnost Maxar Technologies zveřejnila fotografie, které mapují postup škod.

V průběhu neděle se pak objevily zprávy, že konvoj francouzských občanů se stal terčem útoku, ze kterého se navzájem obviňují obě bojující strany a během kterého měl být jeden z cestujících zraněn. Francie informace agentury Reuters ale zatím nepotvrdila.

Dokončena mezitím byla evakuace britských diplomatů a jejich rodin, jak potvrdil premiér Rishi Sunak. Práce na zajištění bezpečnosti britských občanů, kteří zůstávají v Súdánu, podle něj ale nadále pokračují. Evakuovaní Britové byli odvezeni na letiště mimo Chartúm, aby přes noc odletěli ze země.

O návrat svých lidí usiluje i Nizozemsko, které se operace účastní spolu s týmem z Jordánska. „Udělají vše pro to, aby se Nizozemci dostali odtamtud co nejrychleji a nejbezpečněji,“ uvedl na Twitteru nizozemský ministr zahraničí Wopke Hoekstra.

Velmi těžké podmínky

I když například americký vládní personál už Súdán díky spolupráci s Velitelstvím sil USA pro Afriku opustil, někteří Američané v zemi i nadále zůstávají. Bidenova administrativa totiž uvedla, že širší evakuace všech amerických občanů v zemi nyní není proveditelná. V tomto ohledu prý však spolupracují i s dalšími spojenci.

Americké ministerstvo zahraničí nevede oficiální počty občanů USA v cizích zemích a Američané se při odjezdu do zahraničí nemusí nikde registrovat. Podle odhadů, o kterých informuje web CNN, je nicméně v Súdánu asi 16 tisíc amerických občanů, z nichž většina má dvojí státní příslušnost.

Co se děje v Súdánu?

Súdánský konflikt je vyústěním rostoucího napětí mezi armádním lídrem a hlavou státu Fattahem al-Burhánem a vůdcem RSF Muhammadem Hamdanem Dagalem.

Přestože tak byl provoz na americkém velvyslanectví pozastaven, USA i nadále plánují pomáhat Američanům v Súdánu při zajišťování jejich bezpečnosti.

Co se týče Evropské unie, v Súdánu se v současné době nachází odhadem 1500 občanů z různých zemí a jednou z nich je právě i Česko.

Letiště v Chartúmu uzavřeno

Jak ve vysílání televize CNN upozornil vojenský analytik Cedric Leighton, evakuace občanů není v súdánských podmínkách vůbec jednoduchá už jen kvůli tomu, jak je Súdán rozlehlý. Američanům tak situaci komplikovalo například to, že místo, kde jsou jejich jednotky, je od hlavního města vzdáleno více než 1200 kilometrů vzdušnou čarou.

„Je to velmi obtížné prostředí a skutečnost, že příměří je opravdu křehké, ještě více ztěžuje americkým nebo jiným silám vstup a záchranu diplomatických nebo jiných osob v místě, jako je Chartúm, kde bylo uzavřeno letiště,“ vysvětlil odborník.

Svědectví ze Súdánu

Ukrývá se – podobně jako tisíce dalších – doma v nepokoji zmítaném Chartúmu. „Dochází voda i potraviny,“ popisuje v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Aby proběhly evakuace, muselo by podle Leightona být v první řadě zajištěno chartúmské letiště. Následně by se na nějaké centrální místo museli dopravit lidé z různých lokací a teprve z něj by byli převezeni na letiště. To by ale vyžadovalo hodně práce, bezpečnosti a dobré vůle i garancí od obou bojujících stran. „Bude to velká výzva,“ sdělil analytik.

Konflikt v Súdánu, který se rozhořel mezi složkami tamní armády a polovojenskými milicemi RSF, trvá už devátý den a nepřehledné boje se odehrávají především v hlavním městě Chartúmu. Během násilných střetů již byly po celé zemi zabity stovky lidí a tisíce jich byly zraněny.

Obě strany souhlasily s třídenním příměřím u příležitosti muslimského svátku Íd al-Fitr, který začíná v pátek a kterým končí muslimský postní měsíc ramadán. V sobotu však boje od rána opět pokračovaly.

Reklama

Doporučované