Hlavní obsah

V Bílém domě proběhla svatba Bidenovy vnučky

Foto: Profimedia.cz

Joe Biden a první dáma Jill Bidenová na svatbě Petera Neala a Naomi Bidenové Nealové.

Reklama

Prezident Joe Biden má tento víkend hned dva důvody k oslavám. V sobotu provdal svou nejstarší vnučku Naomi, v neděli oslavil 80. narozeniny. Tím se stal nejstarším prezidentem v americké historii.

Článek

Své „ano“ si Naomi Bidenová se svým kolegou z branže, advokátem Peterem Nealem, řekli na jižním trávníku prezidentského sídla, kde se dosud žádná jiná svatba v Bílém domě nekonala. Podle zdroje CNN svatebčanům nebyl k dispozici žádný stan, takže hosty v chladném dopoledni zahřívaly jen deky a šály.

Podle dvou lidí obeznámených s detaily svatby vedli nevěstu k oltáři její rodiče Hunter Biden a Kathleen Buhleová. Když Naomi Bidenová kráčela k oltáři, hrála kapela píseň Bitter Sweet Symphony od skupiny The Verve. Nevěsta měla na sobě šaty s dlouhými rukávy, závojem a vlečkou od Ralpha Laurena.

Dle CNN to byla právě Naomi, kdo Joea Bidena popostrčil k první kandidatuře na prezidenta. Ze všech vnoučat má k prarodičům také nejblíže. Doslova - spolu s Nealem, čerstvým absolventem právnické fakulty Pensylvánské univerzity, se do Bílého domu nastěhovali loni v srpnu. Bydlí ve třetím patře, na stejném místě, které po osm let vlády svého zetě obývala matka Michelle Obamové Marian Robinsonová.

Svatba 28leté právničky Bidenové a o tři roky mladšího Petera Neala nebyla přístupná veřejnosti. Podle AP se jí ale zúčastnil prezident Biden i první dáma Jill Bidenová. Po obřadu následoval slavnostní oběd, recepce a taneční párty. Všechny náklady nese rodina Bidenů.

80letý prezident

Jen den den po svatbě se Joe Biden zapsal do americké historie, a to jako jediný osmdesátiletý prezident. Osmdesátka je sice významný milník, ale také jeden z hlavních problémů, který vadí Bidenovým odpůrcům - jeho věk. Navzdory řadě nedávných vítězství, jako jsou výsledky voleb, cesta do Egypta a Asie a nevýrazné prezidentské prohlášení jeho odvěkého rivala Donalda Trumpa - je Biden jednoduše nejstarším vůdcem, jakého kdy Spojené státy měly.

Trumpův návrat na Twitter

Uživatelé twitteru se v anketě nového majitele internetové platformy Elona Muska těsnou většinou vyslovili pro obnovení twitterového účtu bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Musk vzápětí po ukončení hlasování oznámil, že účet exprezidenta a miliardáře bude obnoven. Tak se i stalo, ale Trump v sobotu prohlásil, že nemá zájem se na twitter vracet.

Dva lidé obeznámení s plánováním svatby pro CNN uvedli, že se svatební den Naomi Bidenové neshoduje s prezidentskými narozeninami náhodou. Je na čase, aby dal Bidenův rozvětvený rodinný klan znovu hlavy dohromady a začal diskutovat o tom, zda by se měl Joe Biden ucházet o druhé funkční období.

Ve více než 200leté historii Bílého domu jde teprve o 19. doloženou svatbu a první, při níž byla nevěstou vnučka prezidenta, píše agentura ČTK. Devětkrát se v sídle amerického prezidenta vdávala dcera hlavy státu, naposledy Tricia Nixonová v roce 1971. Jednou dokonce v Bílém domě „ano“ své snoubence řekl i sám americký prezident, a sice Grover Cleveland, který byl v úřadu v letech 1885 až 1889 a znovu od roku 1893 do roku 1897.

Reklama

Doporučované