Hlavní obsah

V Německu ve velkém nakupují svíčky. K tradici se přidal strach

Foto: Profimedia.cz

V Německu ve velkém vykupují svíčky. Z obchodů mizí všechny typy, včetně drobných čajových.

Reklama

Snaha o oživení vánočních tradic se v Německu skloubila s obavami z blackoutu. Po celé zemi tak lidé vykupují svíčky a hromadí je do zásoby.

Článek

Už tradičně zapalují před Vánocemi domácnosti v Německu, stejně tak jako v Česku, čtyři svíčky na adventním věnci. Věnec je položený nebo zavěšený nad jídelním stolem a každou adventní neděli se rozhoří jedna svíčka.

S tím, jak zemi sužují obavy z přidělování plynu a možných výpadků elektřiny kvůli ruské invazi na Ukrajinu, ale svíčky nabírají na popularitě. Kromě adventních věnců se začínají využívat třeba k osvětlení domů.

„Zaznamenáváme poptávku po svíčkách všeho druhu, včetně čajových nebo voskových svíček,“ uvedl pro The Guardian maloobchodní řetězec Bauhaus s tím, že celkový prodej se oproti předchozímu roku zvýšil zhruba o čtvrtinu.

Rostoucí poptávku po svíčkách zaznamenaly obchody už během pandemie s tím, jak lidé trávili více času doma. „Celokontinentální prodeje mezi lety 2020 a 2021 výrazně poskočily,“ uvedl mluvčí Evropské asociace výrobců svíček.

„Vůbec jsme nevěděli, co můžeme letos očekávat,“ dodává Ann-Kristin Müllerová ze západoněmecké společnosti na výrobu svíček, působící po celé Evropě, Müller Kerzen. „Zatím se ale zdá, že si lidé před nejistou zimou dělají zásoby svíček,“ popisuje. „Moje rodina pracovala ve svíčkovém průmyslu po osm generací a ukazuje se, že náš podnik je velmi odolný vůči krizi. V dobách nesnází lidé touží po pohodlí mihotavého plamene,“ uzavírá.

Německo omezilo osvětlení i na vánočních trzích

Svařené víno, drobné občerstvení a vánoční atmosféra. Po dvou letech koronavirové pauzy se znovu rozjíždějí vánoční trhy po celé Evropě. Tentokrát ale jejich provoz omezuje energetická krize. Třeba v Německu proto sníží osvětlení.

Podobnou zkušenost má i bavorský výrobce svíček Gala. Původně firma počítala s poklesem prodeje zpět na úroveň před pandemií, k tomu ale nedošlo. „Všechny ty řeči o výpadcích proudu povzbudily lidi k hromadění zásob, takže jsme nezaznamenali žádný rozdíl,“ uvádí generální ředitel společnosti Thomas Schröder. „Vždycky existovala hluboká německá touha shromažďovat se kolem otevřeného ohně,“ uzavírá s tím, že příčinou poptávky po svíčkách jsou kromě obav z blackoutu i kulturní zvyklosti.

Blackout v Německu nehrozí

Německý federální úřad pro civilní ochranu a pomoc při katastrofách tento týden uvedl, že tuto zimu je „výpadek elektřiny ve velkém měřítku v Německu extrémně nepravděpodobný“. Pravděpodobnost regionálních výpadků je pak podle německého regulátora sítí také nízká, a to zejména díky zavedení mnoha mechanismů pro stabilizaci sítě v případě dočasného nedostatku.

I přes tato ubezpečení ale Němci dál a ve velkém nakupují svíčky. Někteří z prodejců vánočních stromů je teď navíc nabízejí jako energeticky účinnější alternativu elektrických světel.

Právě v souvislosti se zvýšeným zájmem o otevřený oheň zveřejnila německá veřejnoprávní stanice ARD video, které lidem radí, aby si k vytápění svých domovů nestavěli svépomocí „pec na čajové svíčky“. Varuje, že generované teplo je v takovém případě zanedbatelné ve srovnání s potenciálním rizikem požáru.

Reklama

Doporučované