Hlavní obsah

V nemocnici v Gaze obsazené Izraelem zemřelo pět pacientů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Anas-Mohammed, Shutterstock.com

Palestinci se loučí s příbuznými, kteří zahynuli během války Izraele s teroristickým hnutím Hamás. Archivní snímek.

Reklama

Izraelští vojáci do největší nemocnice na jihu Pásma Gazy vstoupili kvůli podezření, že jsou tam těla unesených rukojmí. Tvrdí, že tam pozatýkali desítky lidí podezřelých z účasti na teroristickém útoku ze 7. října.

Článek

Pět palestinských pacientů na jednotce intenzivní péče zemřelo kvůli tomu, že jim došel kyslík. Stalo se to v důsledku chaosu mezi stovkami zaměstnanců a zraněných, který vypukl poté, co do hlavní nemocnice na jihu Pásma Gazy vstoupili vojáci izraelské armády. Podle agentury AP o tom informovali palestinští zdravotníci.

Vojáci komplex prohledávali, protože se tam podle armády mohly nacházet pozůstatky rukojmích unesených při útoku na Izrael 7. října loňského roku teroristy z palestinské organizace Hamás. O nálezu žádných těl ale židovský stát neinformoval, píše agentura Reuters.

Zátah následoval poté, co izraelští vojáci Násirovu nemocnici ve městě Chán Júnis téměř týden obléhali. Podle svědectví z místa pacientům i zaměstnancům rychle docházely zásoby potravin a vody.

Izrael tvrdí, že jeho jednotky při zátahu zatkly 20 osob podezřelých z účasti na loňském útoku. Deset jich pak bylo předvedeno k výslechu. V nemocnici byly také nalezeny minometné granáty. Podle Izraele bojovníci Hamásu před měsícem vedli z vnitřku nemocnice minometnou palbu. Tvrzení ani jedné ze stran ale nelze nezávisle ověřit.

Izrael chce poslat Gazany do Konga

Přečtěte si o plánech Netanjahuovy vlády, které odsuzují USA i francouzský prezident Emmanuel Macron:

Při pátrání vojáci nařídili více než 460 zaměstnancům, pacientům a jejich příbuzným, aby se přestěhovali do starší budovy v areálu, která není vybavena pro léčbu pacientů, uvedlo ministerstvo zdravotnictví Gazy kontrolované Hamásem. Na jednotce intenzivní péče podle něj zůstalo šest pacientů a tři kojenci v inkubátorech, na které neměl kdo dohlížet. Pět z těchto pacientů následně zemřelo.

Mezinárodní právo zakazuje útoky na zdravotnická zařízení, která však mohou tuto ochranu ztratit, pokud jsou využívána k vojenským účelům. I v takovém případě musí Izrael přijmout opatření a dodržovat zásady přiměřenosti, uvedl Úřad OSN pro lidská práva a dodal, že „jako okupační mocnost“ má Izrael povinnost udržovat zdravotnická zařízení v provozu, připomíná agentura AP.

Hamás v pátečním prohlášení popřel, že by jeho bojovníci využívali nemocnici k vojenským účelům, a označil tato obvinění za „lži šířené za účelem ospravedlnění válečného zločinu“. V minulosti se ale několikrát prokázalo, že teroristé používají civilní zařízení jako své základny.

Reklama

Doporučované