Hlavní obsah

Vagnerovci jako al-Káida. USA zvažují rozšířit seznam teroristických skupin

Foto: Profimedia.cz

Žoldnéři z Vagnerovy skupiny bojující na Ukrajině.

Reklama

K označení žoldnéřů za teroristy vyzývají Bidenovu administrativu kongresmani, stejný názor má i velká skupina poslanců Evropského parlamentu.

Článek

Zprávy o jejich zločinech přicházejí pravidelně ze Sýrie, Ukrajiny i několika afrických států. Pokud by se vagnerovci, žoldnéřská skupina spojená s ruským režimem, dostali na seznam teroristických organizací, mohly by ji americké úřady trestně stíhat. Stejně tak i její členy. Nebo jim zabavovat majetky.

Jak informovala agentura Bloomberg, administrativa amerického prezidenta Joea Bidena zařazení Vagnerovy skupiny na seznam zahraničních teroristických organizací vážně zvažuje. Dva zdroje z administrativy novinářům nicméně sdělily, že konečné rozhodnutí dosud nepadlo.

Šéf vagnerovců Jevgenij Prigožin se v posledních měsících stal jedním z nevlivnějších Rusů. Jeho žoldnéři totiž ve válce na Ukrajině hrají klíčovou roli. Zatímco dříve byl znám především jako „Putinův kuchař“ vzhledem k tomu, že jeho firma dodávala catering Kremlu, nyní se spekuluje o tom, že má v hierarchii podobné postavení jako ministr obrany Sergej Šojgu.

Kreml, stejně jako samotný Prigožin, také dříve popíral, že by měla Vagnerova skupina cokoliv společného s Vladimirem Putinem a jeho režimem. V poslední době už ale i on otevřeně hovoří o tom, že vagnerovci na Ukrajině bojují.

Vagnerovci zveřejnili záběry popravy kladivem

Video zachycuje otřesné praktiky žoldácké skupiny. Její zakladatel a blízký Putinův souputník Jevgenij Prigožin k násilí vzkázal, že by se záznam měl jmenovat „Pes si zasloužil psí smrt“. Později se od vraždy distancoval.

V září Prigožin poprvé přiznal, že skupinu založil a že působí v Sýrii a dalších arabských státech, stejně jako v Africe a Jižní Americe. Mluvil o ní jako o „jednom z pilířů naší vlasti“.

Vagnerovci už figurují na sankčních seznamech Spojených států, Evropské unie i Velké Británie, zařazením na seznam teroristických organizací by ale USA šly ještě o krok dál. Bidenova administrativa by tak zároveň otupila tlak ze strany některých kongresmanů, kteří žádají, aby označila Rusko za stát sponzorující terorismus. To by ale mělo rozsáhlé ekonomické důsledky, jimž se zjevně chce Bidenova administrativa vyhnout. Argumentuje například i tím, že by to znemožnilo spolupráci s Ruskem v humanitárních projektech.

Po zařazení vagnerovců na teroristický seznam volají i bývalí členové CIA. „Je to důležitý a nezbytný krok k ukončení přínosu Vagnerovy skupiny pro Kreml, a tedy i její existence,“ napsali James Patrila a Phil Wasielewski na blogu Lawfare.

„Je čas, aby mezinárodní společenství označilo Vagnerovu skupinu za teroristickou organizaci. Jednoduše proto, že to jsou teroristé a tak by se s nimi mělo zacházet,“ napsal na twitteru lotyšský ministr obrany Artis Pabriks.

Portrét

Temný ruský oligarcha Jevgenij Prigožin nedávno vystoupil ze stínu. Přiznal se k založení soukromé armády a veřejně zkritizoval vedení operace na Ukrajině.

Podpora pro tento krok je i v Evropském parlamentu. 11. listopadu poslala skupina europoslanců z různých politických frakcí dopis předsedovi Evropské rady Charlesi Michelovi a českému premiérovi Petru Fialovi otevřený dopis s tímto požadavkem. Poslanci se v dopise odvolávali na „porušování mezinárodního práva“ ze strany vagnerovců.

Reklama

Doporučované