Hlavní obsah

Třetí neznámý objekt šel k zemi. Tentokrát nad Huronským jezerem

Foto: Profimedia.cz

Tiskový tajemník Pentagonu Pat Ryder na tiskové konferenci v Pentagonu.

Reklama

aktualizováno •

Třetí den v řadě museli američtí letci zasahovat proti dosud neznámým objektům ve vzdušném prostoru Severní Ameriky.

Článek

Americká armáda v neděli odpoledne sestřelila nad Huronským jezerem další objekt. S odkazem na zástupce Kongresu o tom informovala CNN.

Na nejnovější incident podle stanice upozornila michiganská demokratická poslankyně Elissa Slotkinová. Na twitteru napsala, že se armáda zaměřila na objekt nad Huronským jezerem. „V příštích dnech se dozvíme více o tom, co to bylo. Prozatím si buďte jisti, že se na objekt všichni zaměřili od okamžiku, kdy proletěl nad našimi vodami.“

Agentura ČTK upozornila, že před nedělním zásahem armády omezí americký Federální úřad pro civilní letectví (FAA) provoz nad nedalekým Michiganským jezerem. Omezení letového provozu pak oznámila na kanadské straně Velkých jezer také Ottawa.

Sestřel nad Huronským jezerem je třetím incidentem během tří dnů.

První neidentifikovaný objekt sestřelila americká armáda nad Aljaškou v pátek (psali jsme zde), druhý neidentifikovaný objekt v sobotu nad kanadským Yukonem (více zde).

Balony, nebo něco jiného?

Informací, o jaké objekty v obou případech šlo, je zatím málo.

V neděli prohlásil šéf amerického senátu Chuck Schumer, kterého citoval server Hill, že podle jeho informací šlo i v posledních dvou případech o balony.

Právě čínský balon, o kterém se Bílý dům domnívá, že nesl špionážní techniku, sérii incidentů odstartoval. Americký prezident Joe Biden dal pokyn k jeho sestřelení 4. února. Jeho trosky dopadly do vod u pobřeží Jižní Karolíny, nyní je úřady zkoumají.

Ačkoli Schumer konkrétně neřekl, že se jedná o čínské balony, v neděli pro televizi ABC uvedl, že jde pravděpodobně o dosud neznámý čínský sledovací program, který využívá celou sérii podobných balonů, která „nejspíš proletěla celým světem“.

Mohlo by vás zajímat

Kolumbijské vzdušné síly vydaly prohlášení, v němž poskytly omezené podrobnosti týkající se možného balonu, který jejich systém protivzdušné obrany lokalizoval v pátek ráno.

Objekt se od čínského balonu lišil

Američtí vojáci, včetně příslušníků Aljašské národní gardy, nyní pátrají na zamrzlém pobřeží poblíž aljašského města Deadhorse po torzu objektu sestřeleného v pátek. K vyprošťovacím pracím se připojila i FBI, píše server BBC.

Armáda v krátkém prohlášení zveřejněném na twitteru uvedla, že dosud nemá žádné podrobnosti o schopnostech, účelu nebo původu objektu. Důvodem je především nepříznivé počasí, které v oblasti panuje. „Zásadním faktorem jsou arktické povětrnostní podmínky, včetně chladného větru, sněžení a omezeného denního světla. Vyprošťovací operace se tomu v zájmu bezpečnosti personálu musela přizpůsobit,“ stojí v prohlášení.

John Kirby, mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost, uvedl, že objekt, který letěl nad Aljaškou, se pohyboval ve výšce 40 tisíc stop (něco přes 12 kilometrů, pozn. red.), což je okolo maximální výšky, ve které létají komerční letadla. Tím představoval „hrozbu“ pro bezpečnost civilních letů.

Podle prohlášení mluvčího Pentagonu Pata Rydera se právě tímto objekt lišil od čínského špionážního balonu, který byl sestřelen už zkraje února. Ten se totiž pohyboval „vysoko nad komerčním leteckým provozem“.

Ryder dále objekt velikostně přirovnal k malému autu. Velikostí se tak také balonu nepodobá.

Schumer na tyto informace podotkl, že podle toho, co on ví, mělo v ostatních případech jít zkrátka o menší typ balonu.

Reakce Číny

„Civilní balon odhalil dno imperialistických USA. – Létá jim tam UFO, problém je ale balon. – To Čína je stvořena pro mír.“ Peking na pochyby kolem špionážního balonu vytasil osvědčený recept – vlastenectví a propagandu.

Kirby dále uvedl, že objekt se nezdál být samočinný a byl „vydán na milost a nemilost převládajícím větrům“. To způsobilo, že byl méně předvídatelný než čínský balon.

Z dřívějších vyjádření zástupců Bílého domu přitom vyplynulo, že prvně sestřelený čínský balon měl určitou míru samomanévrovacích schopností.

Jeden z úředníků sdělil CNN, že objekt podle všeho neměl žádné sledovací zařízení.

Kanada a USA budou spolupracovat na vyšetřování

Podle Rydera byl sobotní neidentifikovaný objekt, který byl sestřelen v kanadském vzdušném prostoru, sledován od pátečního večera.

Objekt byl nalezen Severoamerickým velitelstvím protivzdušné obrany (NORAD). Na jeho monitorování byly vyslány dvě stíhačky F-22 ze společné aljašské základny Elemendorf-Richardson s pomocí Aljašské národní letecké gardy.

Piloti podali různé výpovědi o tom, co zpozorovali po přiblížení, uvedl pro CNN anonymní zdroj. Někteří piloti tvrdili, že „rušil jejich senzory“. Jiní piloti nic takového nezmínili.

Objekt se zdál být „válcovitého tvaru“ a opět menší velikosti než čínský pozorovací balon, uvedla kanadská ministryně obrany Anita Anandová na sobotní tiskové konferenci.

Podle prohlášení Bílého domu americký prezident Joe Biden i kanadský premiér Justin Trudeau v sobotu sestřelení schválili.

Psali jsme

Kanadský premiér Justin Trudeau potvrdil, že nad severoamerickým vzdušným prostorem byl sestřelen další neidentifikovaný objekt.

„Prezident Biden pověřil americké stíhací letouny přidělené NORAD k provedení operace a americký letoun F-22 sestřelil objekt na kanadském území v úzké koordinaci s kanadskými úřady,“ uvádí se v prohlášení Bílého domu. „Vedoucí představitelé diskutovali o důležitosti znovuzískání objektu, aby bylo možné zjistit více podrobností o jeho účelu nebo původu.“

Biden a Trudeau spolu telefonicky hovořili a shodli se na tom, že objekt by měl být vyzvednut, aby se američtí a kanadští představitelé dozvěděli více o jeho původu.

„Objekt letěl ve výšce přibližně 40 tisíc stop (přes 12 kilometrů, pozn. red.), neoprávněně vstoupil do kanadského vzdušného prostoru a představoval přiměřenou hrozbu pro bezpečnost civilních letů. Objekt byl sestřelen přibližně 100 mil (161 km) od kanadsko-amerických hranic nad kanadským územím v centrální části Yukonu,“ uvedla kanadská ministryně obrany.

V Ryderově prohlášení se uvádí, že bude FBI úzce spolupracovat s kanadskými úřady na vyšetřování.

Reklama

Doporučované