Hlavní obsah

Oslavy Vánoc rozdělily Ukrajince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Julija Leoněnková, Seznam Zprávy

Vánoční strom v centru jihoukrajinské Oděsy.

Reklama

Oslavy Vánoc letos Ukrajince rozdělily, píše z Oděsy spolupracovnice Seznam Zpráv. Pravé sváteční náladě navíc brání očekávání ruských útoků na energetickou soustavu nebo obavy z hackerských útoků na komunikační sítě.

Článek

/Od naší spolupracovnice v Oděse/

Vánoce, Nový rok, Mikuláš. Prosinec je plný svátků a vy toužíte cítit tu sváteční náladu, odpočívat, snít o budoucnosti… ale to je teď těžké.

V současnosti je hlavním problémem Ukrajinců myslet na budoucnost. Nikdo neví a ani nedokáže předpovědět, kdy válka skončí. Někdo říká za rok, jiný za pět let. Těžko se dělají nějaké plány, když nevíte, co bude zítra, zvlášť složité je to pro lidi na frontě nebo ty, kdo tam mají příbuzné.

Ve společnosti se rozhořela obrovská debata o tom, zda je vhodné slavit, stavět ve městech vánoční stromy, zdobit ulice. Rozdílné názory má veřejnost i samotní vojáci.

Někteří lidé říkají, že ve chvíli, kdy jsou jejich příbuzní ve válce, v zákopech nebo na okupovaných územích, svátky slavit nechtějí. Ať si každý slaví doma, jak chce, ale masové oslavy jsou zbytečné a pobuřují je. Jiní se naopak domnívají, že život jde dál a že lidé se v této těžké době potřebují rozptýlit a cítit alespoň nějakou radost.

Část vojáků zase říká, že bojují proto, aby Ukrajinci mohli žít plnohodnotný život, a stačí, když nezapomenou, že je válka a budou podporovat ozbrojené síly. Jiní vojáci zase připomínají, že se nemůžou vrátit ke svým rodinám a slavit s nimi: proč jedni sedí v zákopu, zatímco druzí se baví u městského vánočního stromu.

Julija Leoněnková pro Seznam Zprávy

Osud Julije Leoněnkové Seznam Zprávy sledují už od loňského jara. Ukrajinská novinářka nejdříve bydlela v okupovaném Chersonu, odkud se přestěhovala do Oděsy.

I proto panovaly pochybnosti, jestli Oděsa koupí a nainstaluje vánoční strom. Dělat to z městského rozpočtu se dá označit za zločin, protože jsou určitě mnohem důležitější věci, za které utrácet. Nicméně 6. prosince, na Mikuláše, se v centru města rozsvítil loňský vánoční strom (ve skutečnosti je mu už mnoho let, v roce 2022 se nový strom nekupoval), instalovali ho za peníze mecenášů.

Někteří obyvatelé Oděsy jsou stále pohoršení, protože se nezajímali o to, za jaké peníze byl strom instalován a nadále odsuzují úřady za nevhodné utrácení peněz. A část z nich i mecenáše, že peníze nevěnovali armádě. Mnozí to také považují za nebezpečné, protože hromadná shromáždění jsou lákavým cílem pro ruské rakety.

Zajímavé je, že dříve se vánoční stromek stavěl o dva týdny později, kolem 18. prosince, ale letos ukrajinská církev přešla na nový kalendář, který přesunul svátek svatého Mikuláše z 19. na 6. prosince. A Vánoce, které se dříve slavily 7. ledna, se letos oficiálně slaví 25. prosince.

Listopad v Oděse byl víceméně klidný, zvlášť v porovnání s loňským rokem. V roce 2022 zažívala celá země blackout a některé obce byly bez elektřiny i několik dní. V posledních týdnech se ale počet útoků zvýšil, zejména v okolí, a je možné, že letos se okupanti rozhodli obdarovat nás blackoutem až na svátky.

Podívejte se, jak vánoční strom prosvítil Kyjev.

+2

Panika zatím nepanuje. Systém protivzdušné obrany pracuje, ale pokud přijde ostřelování nadzvukovými raketami jako loni, tak si s nimi bohužel neporadí.

Moji rodiče stále žijí v Chersonu a ostřelování tam vůbec neustává, každý den se objevují nové zprávy o obětech ruských útoků. Doufáme, že se nám i nadále bude dostávat vojenské podpory a budeme schopni útočníky odrazit.

A nedávno se objevil další problém, který nikdo nečekal: mobilní operátor Kyivstar najednou přestal fungovat, protože síť byla vystavena silnému hackerskému útoku. Kyivstar je jedním ze tří největších mobilních operátorů na Ukrajině a poskytuje také internetové služby.

Velká část lidí zůstala bez spojení, rodiče se nemohli dovolat svým dětem, které byly během náletu ve školách, lidé nemohli zavolat záchranku, policii nebo hasiče. Ovlivnilo to i bankomaty a platební terminály v obchodech, protože některé z nich fungují díky kartám tohoto operátora. Během jednoho dne lidé nakoupili rekordní počet SIM karet jiných operátorů.

Připojení nefungovalo několik dní, což vyvolalo obavy, že může kdykoli dojít k dalšímu hackerskému útoku a přestanou jít třeba bankovní aplikace.

Kvůli tomu všemu nemůžeme plně prožít sváteční atmosféru, ale každý se svátky snaží prožít po svém. Všichni Ukrajinci mají jedno přání: aby nám nový rok přinesl vítězství a abychom příští svátky oslavili na svobodné Ukrajině.

Reklama

Doporučované