Hlavní obsah

Ve Francii čelí tento týden soudnímu řízení už druhý ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Francouzský ministr práce Olivier Dussopt čelí soudnímu řízení.

Reklama

Ve Francii tento týden soudí dva členy současné vlády – ministra spravedlnosti Érika Duponda-Morettiho a ministra práce Oliviera Dussopta. Francouzská média to označují za zcela nevídanou věc.

Článek

Ministr práce francouzské vlády Olivier Dussopt se od pondělí zodpovídá z údajných chyb při zadávání veřejné zakázky v roce 2009, kdy byl starostou obce Annonay poblíž Lyonu. Dussopt pochybení odmítá, píše deník Le Monde. Odpoledne se čeká verdikt v případu ministra spravedlnosti Érika Duponda-Morettiho, který je obžalován ze zneužití pravomocí.

Pětačtyřicetiletý Dussopt je rodák z Annonay, které jako starosta zvolený za Socialistickou stranu od roku 2008 vedl. V roce 2009 vypsal soutěž na správu rozvodů pitné vody za 5,6 milionu eur (136 milionů korun), kterou vyhrála firma Société d’aménagement urbain et rural (Společnost pro městské a venkovské plánování, SAUR). Finanční prokuratura PNF po dvou letech vyšetřování uvedla, že Dussopt poskytl informace tehdejšímu ředitel SAUR Olivieru Brousseovi, které mu pomohly zakázku získat.

Ministr Dussopt se brání, že se schůzka s Brousseem odehrála tři měsíce před vypsáním soutěže a on se u ředitele SAUR informoval o náležitostech, jak převést správu vodovodu z města na firmu, a cenách na trhu. Dussopt se hájí, že usiloval o co nejnižší cenu vody pro obyvatele města a na setkání zjišťoval ceny obvyklé na trhu. U soudu ale ministr uvedl, že zpětnou optikou byla schůzka „hloupost“, píše Le Monde. Soudní přelíčení by dnes mělo skončit závěrečnou řečí žalobce a obhajoby.

V odlišném soudním sporu ministr spravedlnosti Dupond-Moretti čelí obvinění, že zneužil svých pravomocí ministra k vyřizování účtů se soudci, s nimiž se střetl či nepohodl ještě jako advokát. Soud začal 6. listopadu, verdikt se čeká dnes a Dupondovi-Morettimu hrozí až pět let vězení.

Reklama

Související témata:
Olivier Dussopt
Éric Dupond-Moretti

Doporučované