Hlavní obsah

Video: IKEA v Rusku zavírá, Rusové ji vzali v poslední dny útokem

Bez komentáře: Švédská nábytkářská značka IKEA se rozhodla pozastavit všechny své aktivity v Rusku a Bělorusku. Video: AP

 

Reklama

Švédská nábytkářská firma oznámila ve čtvrtek, že pozastavuje své aktivity v Rusku a Bělorusku. Ikonická společnost se přidala k řadě západních podniků, které v oblasti zavírají své pobočky v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu.

Článek

Skandinávský řetězec s cenově dostupným nábytkem zavírá – zatím dočasně – v Rusku a Bělorusku své pobočky. „Pozastavujeme vývoz zboží z Ruska a Běloruska a rovněž dovoz zboží do těchto zemí. IKEA Industry přeruší výrobu v Rusku, stejně jako dodávky od subdodavatelů. Ingka Group také uzavírá všechny obchodní domy IKEA v Rusku," uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí IKEA ČR Petr Šašek (více zde).

Opatření se dotkne téměř 15 tisíc zaměstnanců, 17 obchodů a tří výrobních závodů.

V minulém finančním roce bylo Rusko desátým největším trhem značky IKEA. Maloobchodní tržby tam dosáhly 1,6 miliardy eur (41 miliard korun), na celkových maloobchodních tržbách koncernu se tak podílely čtyřmi procenty, uvedla agentura Reuters.

Po oznámení o uzavření poboček se před mnoha z nich začaly okamžitě tvořit obrovské fronty. Agentura AP uvedla s odkazem na zákazníky přímo na místě, že se dokonce obchoduje s místy ve frontě. Někteří lidé neskrývali vztek; krok IKEA se podle nich dotkne jen obyčejných lidí.

„Nemyslím si, že je úplně správné, že se zaměřují na obyčejné lidi, když zavírají maloobchodní řetězce, jako je IKEA,“ uvedla například obyvatelka Moskvy Olga Mosinová.

Podle místních novinářů doporučovali zaměstnanci obchodu zákazníkům, aby opustili fronty, protože nebylo možné je všechny obsloužit před zavírací dobou. Ani upozornění však čekající nepřimělo odejít. Dál doufali, že se dostanou do obchodu, píše server Business Insider.

Tento týden už zastavil prodeje v Rusku například švédský oděvní řetězec H&M či britští internetoví prodejci módy ASOS a Boohoo. Přerušení prodeje v Rusku oznámily také některé významné americké podniky, včetně technologické společnosti Apple, automobilky Ford a výrobce motocyklů Harley-Davidson.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované