Hlavní obsah

Video: Marná obrana. Střela ATACMS zničila ruský protiraketový systém

Bez komentáře: Ruský protiraketový systému S-400 byl v okupované části Doněcké oblasti zničen za pomoci americké rakety dlouhého doletu ATACMS.Video: twitter/Osinttechnical

 

Kdy přesně video vzniklo, nelze nezávisle ověřit. Pokud se zásah skutečně potvrdí, půjde pro Rusko o další citelnou ztrátu.

Článek

Je tomu měsíc, co Spojené státy poskytly Ukrajině balistické rakety dlouhého doletu ATACMS. Nyní se objevily zprávy, že se terčem raket u města Mospyne v okupované části Doněcké oblasti stal cenný ruský systém protiraketové obrany S-400. 

Na incident upozornil na základě zpráv ze sociální sítě X například server The War Zone. Dokládat ho má i video z ukrajinského dronu, které zveřejnil například investigativní účet OSINTtechnical, spravovaný americkým think-tankem CNA.

Kdy přesně video vzniklo, nelze nezávisle ověřit.

The War Zone upozorňuje, že ukrajinský dron může v blízkosti protiraketového systému (a zároveň v ruském týlu) v klidu operovat. Právě díky němu a dalším zdrojům tak mohl být zničen. Odborný server dodává, že k útoku údajně došlo jen den poté, co bylo vojenské zařízení na místo dopraveno.

Na záběrech je vidět, jak se protiraketový systém S-400 snaží zasáhnout střelu, ale bezvýsledně. Následuje exploze, která na místě určení rozptýlila do širého okolí další malé bomby.

Jde o takzvanou kazetovou munici, jejíž používání omezuje Úmluva o zákazu kazetové munice, kterou v roce 2010 stvrdilo 100 států. USA, Ukrajina ani Rusko tak ale neučinily.

Zprávy z bojiště

S výjimkou Charkovské oblasti byl v posledních dnech ruský postup minimální. Ukrajina také konečně rozbíhá mobilizaci, zřejmě však ve výrazně menším měřítku, než v jakém armáda původně žádala.

Připomeňme, že systém S-400 považuje ruská armáda za svou chloubu. Velení uvádělo, že moderní ruské systémy jako právě S-400 nebo Pancir by měly být schopné zasáhnout i střely z HIMARS.

Ruské ministerstvo obrany rovněž opakovaně tvrdí, že systémy protivzdušné obrany rakety ATACMS běžně sestřelují.

Řada videí nicméně zdokumentovala ruské neúspěchy v této oblasti. Bezpečnostní experti ostatně už dříve zpochybňovali schopnost systému efektivně zastavit střely odpalované z HIMARS.

Novinář Rádia Svobodná Evropa Mark Krutov, který se specializuje na prohledávání otevřených zdrojů (označované jako OSINT), a to včetně sociálních sítí, si všiml, že systém byl umístěn nedaleko nové ruské železniční trati z Doněcku do Mariupolu.

Ukrajinské síly americké rakety dlouhého doletu nedávno použily i k útoku na ruské letiště Džankoj na okupovaném poloostrově Krym nebo na výcvikové centrum ruské armády asi 80 kilometrů za frontovou linií v okupované Luhanské oblasti na východní Ukrajině.

Doporučované