Hlavní obsah

Video: Proruské síly už okupují chemičku Azot. Ukázaly, jak vypadá po bojích

Bez komentáře: Proruské jednotky zveřejnily záběry z komplexu Azot, kde se ukrývali ukrajinští obránci.Video: AP

 

Reklama

Ruské jednotky se po vleklé ofenzivě o víkendu definitivně zmocnily východoukrajinského Severodoněcku. Ukrajinci se v závěru bojů stáhli do areálu továrny Azot. Tam se do posledních chvil ukrývaly též stovky civilistů.

Článek

Jednotky milicí z LLR (samozvané Luhanské lidové republiky – pozn. red.) v pondělí zveřejnily záběry z komplexu Azot, který po několika měsících bojů obsadily. A ukázaly také evakuaci civilistů, kteří se zde ukrývali, píše agentura AP.

Podle starosty Severodoněcku Oleksandra Strjuka chtějí proruské síly zneužít civilisty k vlastní propagandě.

„Ti lidé žili skoro tři měsíce v podzemí, v krytech. Je to náročné fyzicky i psychicky. Teď potřebují lékařskou pomoc i psychologickou podporu,“ uvedl starosta.

Představitelé LLR sdělili, že továrnu Azot opustilo asi 500 civilistů. Neuvedli však, kam byli tito lidé přemístěni. Informace nelze nezávisle ověřit.

Jak je vidět v úvodním videu, ruští specialisté mezitím začali likvidovat veškeré nevybuchlé bomby a miny v průmyslovém komplexu. Na záběrech jsou k vidění i podzemní prostory, jež sloužily ukrajinské armádě a civilistům jako úkryty, ubikace nebo ošetřovna.

Opuštění zničeného průmyslového města na východním břehu Siverského Doněcku ukrajinskými obránci znamená, že se Rusko bude moci plně soustředit na dobytí Lysyčansku na západním břehu řeky.

Jde o poslední část území Luhanské oblasti, která ještě je pod kontrolou ukrajinské vlády.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované