Hlavní obsah

Video: Smog v Dillí dosáhl kritické úrovně, slavilo se až moc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Indická metropole se zahalila do šedé mlhy.Video: AP

 

Reklama

Ovzduší v indické metropoli se zhoršilo na nebezpečnou úroveň poté, co obyvatelé města přes víkend slavili odpalováním petard a ohňostrojů hinduistický svátek Díválí.

Článek

Indické hlavní město se probudilo do šedé mlhy. Kvalita ovzduší po Díválí, svátku světel, klesla na nebezpečnou úroveň. Navzdory zákazu petard je lidé odpalovali po celém Dillí až do pozdních nočních hodin. To úroveň znečištění ještě zhoršilo, napsal web BBC.

Dillí bojuje se špatným ovzduším už týdny, vláda ve snaze ochránit děti vyhlásila předčasné zimní prázdniny pro školy. Dillí je vinou emisí z automobilů a průmyslu, prachu a povětrnostním podmínkám nejznečištěnějším hlavním městem na světě.

Problém se v zimě zhoršuje i proto, že zemědělci v sousedních státech pálí na polích odpad. A ohňostroje během svátku Díválí kvalitu ovzduší ještě zhoršují, protože nízká rychlost větru zadržuje znečišťující látky v nižších vrstvách atmosféry.

Na mnoha místech byly zaznamenány hodnoty prachových částic v rozmezí 445 až 520. Podle indexu kvality ovzduší neboli AQI je hodnota mezi nulou a 50 považována za „dobrou“, mezi 51 a 100 za „uspokojivou“ a vyšší než 400 za „závažnou“.

Podle vládních monitorů kvality ovzduší dosáhla v některých částech města koncentrace pevných prachových částic (PM 2,5 – částice menší než 2,5 mikrogramu) extrémních hodnot. V Dillí občas skutečně nebylo vidět ani na krok.

Podívejte se:

Silná vrstva toxické pěny znovu pokryla části řeky Jamuna v blízkosti Dillí, zatímco samotná indická metropole bojuje s dráždivým a škodlivým smogem, který město zahalil.

Indický nejvyšší soud zakázal během Díválí používání petard, povolil pouze „zelené petardy“ nebo ty se sníženými emisemi. I tamní vláda zakázala prodej a odpalování petard a ohňostrojů, aby omezila úroveň znečištění. Obyvatele města to však příliš neodradilo.

Zákaz ohňostrojů získal i politický tón. V pondělí ministr životního prostředí Dillí Gopal Rai prohlásil, že vůdci hinduistické nacionalistické strany Bharatiya Janata (BJP) – která je na celostátní úrovni u moci, ale v Dillí je opozici – „podnítili“ lidi k zapalování petard.

„Odpalovaní petard zvýšilo úroveň znečištění v Dillí. Na některých místech to bylo provedeno cíleně,“ uvedl Rai.

Předseda opoziční BJP v Dillí Virendraa Sachdeva oponoval, že za znečištěním nestojí obyčejní lidé, kteří slavili svátek světel, ale vládnoucí strana AAP. Podle něho nemá vedení konkrétní plán, jak smogovou otázku řešit.

Reklama

Doporučované