Hlavní obsah

Video: Švédská armáda spolu s NATO cvičí, jak bránit strategický Gotland

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: V rámci vojenského cvičení BALTOPS 22 trénují alianční vojáci spolu se švédskou armádou obranu ostrova Gotland. Video: AP

 

Reklama

S očekávaným připojením Švédska a Finska k Severoatlantické alianci a válkou na Ukrajině roste obava, že by se Rusko mohlo pokusit získat strategický ostrov Gotland. Ten je nyní v popředí aktuálního cvičení NATO v tomto regionu.

Článek

Díky své výhodné poloze má blízko k ruské enklávě Kaliningrad. Zároveň je klíčovým místem pro zachovaní bezpečnosti v Baltském moři. Pokud by se Rusko rozhodlo získat Gotland, kontrolovalo by jak vzdušný prostor, tak i námořní cesty do pobaltských států a Finska.

Strategický význam místa si uvědomuje jak samotné Švédsko, tak i Severoatlantická aliance. V regionu v současnosti probíhá rozsáhlé vojenské cvičení NATO BALTOPS (Baltic Operations), jehož se účastní severští kandidáti vstupu do Aliance.

Během následujících dní bude ve vodách, na zemi a ve vzdušném prostoru této oblasti cvičit zhruba 7 tisíc vojáků z 16 zemí Aliance, uvádí NATO na svých stránkách.

Cvičení se má účastnit i americká výsadková loď USS Kearsarge, která nyní kotví v hlavním švédském městě Stockholmu, píše AP.

Každoroční námořní cvičení BALTOPS se koná už od roku 1972 a není reakcí na žádnou konkrétní hrozbu. Švédsko zároveň pořádá část vojenského cvičení u příležitosti 500. výročí založení námořnictva své země.

Spojenecká operace má zlepšit vzájemnou komunikaci a posílit interoperabilitu mezi jednotlivými složkami armád.

„Co je strategicky důležité, z mého pohledu, je schopnost spolupracovat se Švédskem, spolupracovat s Finskem, spolupracovat se 14 dalšími státy, které tu jsou, porozumět tomu, jak spolupracovat,“ řekl kontradmirál John Menoni z amerického námořnictva pro agenturu AP.

Švédsko v současnosti znovu řeší posílení stálé jednotky na ostrově. Během studené války zde působily tisíce vojáků. Vojenská posádka tu byla do roku 2005, kdy tehdejší vláda usoudila, že reálná hrozba pominula a z Gotlandu armádu stáhla.

Po anexi Krymu a válce Ukrajině v roce 2014 poslala skandinávská země na ostrov znovu vojenskou jednotku. Na ostrově nyní působí 400 mužů a jejich počet se pravděpodobně v nejbližší době zvýší.

Přestože cvičení probíhá poměrně daleko od ruských břehů, sleduje ho Moskva s velkou pozorností.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované