Hlavní obsah

Video ukazuje, jak lovci hurikánů vletěli do oka bouře Ian

Bez komentáře: Záběry z letu, který monitoroval hurikán Ian.Video: twitter/TheAstroNick, NOAA, AP

 

Reklama

Většina lidí se snaží před blížícím se hurikánem co nejrychleji schovat. Existuje ale také tým pilotů, kteří se pokouší se svými letadly dostat co nejblíže středu hurikánu.

Článek

Americká organizace NOAA (Národní úřad pro oceán a atmosféru) pro tyto účely využívá dvě speciálně upravená letadla Lockheed WP-3D Orion, která jsou pojmenovaná podle postav ze seriálu The Muppet Show – Kermit a Miss Piggy.

Posádky letounů pravidelně vlétávají přímo do samého jádra bouří, které se přibližují ke Spojeným státům. Členové týmu se označují jako Hurricane Hunters neboli Lovci hurikánů. V současné době monitorují hurikán Ian, jenž ve středu udeřil na západní pobřeží Floridy a způsobil ničivé povodně. Více píšeme zde.

Středečního monitorovacího letu se zúčastnil i letecký inženýr Nick Underwood, který později na svém Twitteru napsal, že to byl nejhorší let v jeho kariéře.

„Let do hurikánu Ian na Kermitu (#NOAA42) byl nejhorší, kterého jsem se kdy účastnil. Nikdy jsem neviděl v oku (hurikánu) tolik blesků,“ píše ve svém příspěvku lovec hurikánů.

Underwood zveřejnil z letu i video, na němž je vidět, jak během průletu bouře hází se strojem a většina nepřipevněného vybavení padá k podlaze.

Podle serveru pro sledování letů FlightAware Lockheed WP-3D Orion odstartoval z texaského Houstonu ve 2:55 tamního času a vrátil se na základnu o 6 hodin a 47 minut později.

Underwood pro CNN dodal, že se speciálních monitorovacích operací účastní přes šest let.

„Když říkám, že to byl zatím nejdrsnější let mé kariéry, myslím to vážně. Nikdy jsem neviděl, že by takhle vypadly palandy. Všude byla káva. Nikdy jsem necítil takový boční pohyb,“ uvedl letecký inženýr.

Letadlo kroužilo kolem oka bouře, aby tam vypustilo experimentální dron označovaný jako UAS.

Underwood měl za úkol pomoct s jeho naložením a vypuštěním. Na Twitteru později napsal, že se to povedlo.

Pohled na hurikán Ian z vesmíru.Video: NASA, AP

Letecký inženýr v rozhovoru zdůraznil, že data získaná při monitorovacích letech jsou pro experty naprosto nedocenitelná. „Chci zdůraznit, že to neděláme pro zábavu. Je to veřejná služba. Létáme tam sbírat data o bouři, která mohou pomoci lidem na zemi zůstat v bezpečí,“ napsal.

Aby letadlo nehavarovalo a nezničilo se, je součástí posádky i operátor, jenž pomocí radaru sleduje chovaní bouře kvůli případným tornádům, která by mohla stroj poškodit nebo zničit. Díky tomu se pak stroj může vyhnout problematickým místům.

Reklama

Doporučované