Hlavní obsah

Video: Ukrajincům se zdařila operace v deltě Dněpru. Osvobodili tam ostrov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Ukrajinské speciální jednotky na záběrech zveřejněných armádou provádí v deltě Dněpru zvláštní operaci.Video: twitter/operativno_ZSU

 

Reklama

Ukrajinské speciální jednotky vyčistily ostrovy v deltě Dněpru. Oddíly operují též na jižním (tedy levém) břehu Dněpru v oblasti zničeného Antonivského mostu.

Článek

Záběry, na nichž vojáci ze 73. námořního střediska speciálních operací ničí ruské pozice na jednom z ostrovů, vznikly podle účtu OSINTtechnical spravovaného americkým think-tankem Centrum námořní analýzy (CNA) v deltě Dněpru poblíž města Cherson. Kdy přesně byly pořízeny, nelze nezávisle ověřit.

Ukrajinská armáda k operaci na sociálních sítích uvedla, že na základě leteckého průzkumu byly na jednom z ostrovů zjištěny nepřátelské pozice a neznámý objekt, který výrazně zhoršoval práci leteckého průzkumu ukrajinské armády.

Speciální jednotky napadené země poté – s podporou bezpilotních letounů – provedly úspěšný útok na říčních člunech.

Už v červnu ukrajinské síly překročily v menším počtu Dněpr u zničeného Antonivského mostu a vytvořily malé předmostí. Ruským jednotkám a především letectvu a dělostřelectvu se ho i přes velkou snahu zatím nepodařilo zničit, a ukrajinské jednotky jsou tak podle všeho stále přítomny na jižním (tedy levém) břehu Dněpru.

Zprávy z bojiště

Největší ukrajinské úspěchy se v uplynulém týdnu nedostavily na hlavních směrech ofenzivy, nýbrž v okolí Bachmutu. Pokud by Ukrajinci ovládli klíčové pozice v kopci, Rusové by nejspíš museli ustoupit o několik kilometrů.

Dne 11. července se objevily zatím nepotvrzené informace z jednoho ruského zdroje, že síly Moskvy se z této části břehu na pokyn velení stáhly a ukrajinské jednotky své předmostí ještě rozšířily.

Proválečný bloger Rybar, který má na telegramu více než milion sledujících, patří ke kritikům ruského ministerstva obrany a jeho informace bývají obvykle poměrně spolehlivé. Napsal, že se ruským silám prozatím daří nepřátelským silám bránit v dalším postupu.

I pokud se ukáže, že to je pravda, neznamená to zásadní změnu situace: delta řeky v daném místě vytváří velmi komplikovaný terén a rozvinutí ukrajinského útoku by bylo velmi složité.

Zatím dává asi největší smysl o této operaci uvažovat jako o úspěšné diverzní akci, která donutí ruské velení v oblasti udržovat dostatek sil, které by mohly najít využití jinde na frontě.

Podívejte se do mapy:

Reklama

Související témata:
Ozbrojené síly

Doporučované