Hlavní obsah

Vojska se stáhnou do lepších pozic, psala ruská média. Pak zprávu stáhla

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinští příslušníci 123. brigády územní obrany stojí na snímku z 6. listopadu 2023 na pozici u řeky Dněpr na neznámém místě v Chersonské oblasti.

Reklama

„Velení Dněperské skupiny rozhodlo převést vojska na výhodnější pozice východně od Dněpru,“ psaly ruské státní agentury. Do deseti minut musely zprávu stahovat a ruské ministerstvo obrany informaci dementovalo.

Článek

Dvě ruské státní tiskové agentury v pondělí zveřejnily zprávu, podle níž Moskva nařídila stažení ruských sil „na výhodnější pozice“. Vzápětí však tuto informaci popřelo ruské ministerstvo obrany a ze všech webů byla rázem stažena.

K incidentu došlo uprostřed množících se zpráv o významné ukrajinské vojenské operaci, která by se měla pokusit překročit řeku Dněpr východně od města Cherson.

Státní agentura RIA Novosti zprávu s titulkem „Dněperská skupina vojsk bude přesunuta na výhodnější pozice“ stáhla pouze deset minut po jejím vydání.

„Po vyhodnocení současné situace se velení Dněperské skupiny rozhodlo převést vojska na výhodnější pozice východně od Dněpru. Po přeskupení skupina uvolní část sil, které budou použity při ofenzivách na dalších směrech,“ stálo ve smazaném článku.

Podobně o vyjádření informovala i agentura TASS.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov odmítl zprávu obou tiskových agentur komentovat. Ruskému zpravodajskému webu RBK se ale podařilo získat vyjádření ministerstva obrany, podle kterého je informace o stažení „nepravdivá“ a jedná se o „provokaci“, píše The Moscow Times.

K ústupu ruských vojsk nedošlo ani podle ukrajinského Centra národního odporu. V současné době podle místních informací nebyly zaznamenány žádné relevantní pohyby nepřátelských vojsk, píše server Ukrajinská pravda.

Drobné úspěchy

V této souvislosti stojí za to zmínit, že Rusko v minulosti opakovaně užilo stejnou formulaci „o přesunu vojsk do výhodnějších pozic“, aby nemuselo naplno uvádět, že je ruská armáda na ústupu. Naposledy se tak stalo při oznámení o ústupu ruských vojsk z Moskvou okupovaných oblastí Ukrajiny – Charkovské a Chersonské loni na podzim. Tehdy se Ukrajině podařil překvapivý protiútok a osvobodila Cherson, připomíná Radio Free Europe.

Ruská armáda se ale zakopala na druhé straně řeky Dněpr, odkud dál Cherson a další ukrajinské pozice ostřeluje.

Ve stejné oblasti se pak ruské armádě (podle státem schválených zpráv) podařil zmařit ukrajinský pokus o vytvoření přemostění na východním břehu Dněpru a na blízkých ostrovech. Pokud by se ukrajinským silám podařilo překročit řeku a vytvořit bezpečné přemostění, znamenalo by to významný pokrok.

Rozhovor ze zaplaveného Chersonu

„Asi třetina města je pod vodou,“ líčí Seznam Zprávám z Chersonu zatopeného vodou z Kachovské přehrady Vjačeslav Čerňavskyj. Ani s opadnutím vody podle něj nepřijde úplná úleva. Tou bude až obnova města bez hrozby ostřelování.

Náhlé stažení zmiňovaných článků může také naznačovat zmatek mezi ruskými úřady a médii ohledně toho, jak se vypořádat s vývojem na frontě na jihu Ukrajiny.

Podle Amerického institutu pro studium války dosáhly ukrajinské jednotky v této oblasti „drobných úspěchů“, zejména pak na levém břehu Dněpru v částech jižní oblasti Chersonu. Ruští váleční bloggeři pak nadále informují o pokračujících ukrajinských pozemních operacích na východním břehu.

Tím je například výbuch, který v sobotu v okupovaném městě Melitopol zabil nejméně tři ruské důstojníky, ke kterému se přihlásila ukrajinská vojenská rozvědka. Kyjev uvedl, že výbuch byl „aktem pomsty“, který provedly místní odbojové síly.

Další bojovníci na straně Ukrajiny tvrdí, že zabili řadu ruských úředníků a místních kolaborantů pomocí bomb nastražených v autech. Minulý týden byl v okupovaném městě Luhansk při útoku, k němuž se přihlásila Ukrajina, zabit Michail Filiponenko, bývalý šéf separatistické milice, připomíná BBC.

Posun naznačil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten minulý týden v rozhovoru pro agenturu Reuters uvedl, že pět měsíců trvající ukrajinská protiofenziva postupně dosahuje určitého pokroku na jihu a východě země.

Reklama

Doporučované