Hlavní obsah

Vrahovi japonského expremiéra nevadila politika. Mstil svou matku

Foto: Profimedia.cz

Bývalý japonský premiér Šinzó Abe měl pohřeb 12. července.

Reklama

Atentát na Šinzóa Abeho znovu oprášil diskuze o propojení japonských konzervativců a jihokorejské církve. Útočník nabyl dojmu, že Abe propagoval náboženskou skupinu, která jeho matku přivedla na mizinu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nedávná vražda japonského expremiéra Šinzóa Abeho těsně před volbami příliš prostoru pro spekulace o motivech útočníka nezanechala. O to překvapivější byla pondělní tisková konference japonské policie, po které je jasné, že útočníkovým problémem nebyla ani tak politika.

Tetsuja Jamagami, nezaměstnaný 41letý Japonec, který Šinzóa Abeho postřelil podomácku vyrobenou pistolí během předvolební kampaně, mstil svou rodinu.

Jamagami nabyl dojmu, že bývalý premiér propagoval náboženskou skupinu, které jeho matka před lety poskytla tak velký dar, že jeho rodinu přivedla k bankrotu.

Po vraždě japonského politika se tak znovu začalo mluvit o propojení japonských konzervativních politiků a jihokorejské Církve sjednocení. Její japonská pobočka, známá také jako Rodinná federace pro světový mír a sjednocení, v pondělí potvrdila, že matka podezřelého z Abeho zabití bývala její členkou. Odmítla však komentovat obvinění Tetsuja Jamagamiho, že by žena před 20 lety poskytla neúnosně velký dar.

„V Japonsku je běžné, že Církev sjednocení při šíření svého vlivu silně spoléhá na dary od svých stoupenců. Konzervativní politici tak sloužili jako ideální ‚billboardy‘ šířící povědomí o tomto náboženském uskupení,“ řekl pro This Week in Asia jihokorejský reverend Steven Tahk Ji-woong z anglikánské církve.

Směr „bezhříšná čistota“

Církev sjednocení založil v roce 1954 v Jižní Koreji Sun-myung Moon, samozvaný mesiáš a zarytý antikomunista. Právě jeho odmítavý přístup ke komunismu ho spojil s konzervativci po celém světě.

Moon říkával, že měl v 15 letech vidění, ve kterém ho Ježíš nabádal k dokončení jeho nesplněného poslání obnovit lidstvo do stavu „bezhříšné čistoty“. Na počest zakladatele se stoupencům Církve sjednocení říká Moonies.

Prvními přívrženci církve byli náboráři, díky kterým se původních 100 misionářů během pár let rozrostlo na 10 tisíc. Momentálně se k ní jen v Japonsku hlásí 600 tisíc stoupenců, tedy dvakrát víc než Jihokorejců. Po celém světě má prý církev 10 milionů členů, podle kritiků je však toto číslo značně přehnané.

Členové církve jsou nabádáni k tomu, aby „překonali rasu a náboženství a znovu vybudovali rodinu jako nádobu opravdové trvalé lásky“, jak uvádí její web. Úspěch, kterému se Moonies v Japonsku těší, analytici připisují tradičnímu uctívání předků, což zemi poskytovalo úrodnou půdu pro agresivní evangelizaci.

„Japonské kulturní a náboženské tradice zaměřené na modlitby za blaho mrtvých předků a jejich požehnání pro potomky se ukázaly být úrodnou půdou pro církev, která mísí náboženství a komercialismus,“ řekl reverend Tahk pro This Week in Asia.

Církev sjednocení je však často popisovaná jako kult motivovaný finančním ziskem. Podle South China Morning Post v Japonsku každoročně vydělá miliony dolarů prodejem výrobků, jako jsou růžence, figurky Buddhy a ženšenový džus, který údajně přivádí zatoulané duše do nebe.

Moonies jsou také údajně vyzýváni, aby věnovali zvláštní dary pro mrtvé, i kdyby to znamenalo vzít si půjčky. To však církev v Soulu popírá. „Jak byste mohli přinutit své následovníky, aby přispívali? To všechno jsou zlomyslná obvinění bývalých členů, kteří přerušili vazby s církví a nyní chtějí své dary zpět. Jsou také podněcováni vnějšími silami, aby o církvi mluvili špatně,“ řekl mluvčí.

„Musel jsem bít svou ženu“

Slavným rysem náboženského uskupení jsou i hromadné svatby často konané na velkých sportovních stadionech. Na ty před lety pro The Guardian vzpomínal i jeden z dávných Moonies, Gabrielle Jozwiak.

„Pět let poté, co jsem se připojil, Moon prohlásil, že bych se měl oženit. Páry dával dohromady náhodně, nikdo jeho úsudek ale nezpochybňoval. Moje nevěsta měla být mladá rakouská dívka jménem Heidi. Viděl jsem ji poprvé až ve svatební den,“ vzpomínal Jozwiak pro britské médium.

„Obřad probíhal ve Washingtonu, 700 párů najednou. Po obřadu mě nutili mou ženu co nejtvrději tlouct. To jsem v povaze neměl a nebavilo mě to, ale Moona jsem nezpochybňoval, a navíc nás jeho lidi bedlivě sledovali,“ popisoval zkušenosti s tradičními praktikami.

Sám se k Moonies přidal v období, kdy nevěděl, co se sebou. „Vyučil jsem se účetním, ale tu práci jsem nesnášel. Mým snem bylo žít v dodávce a nabízet kutilské služby výměnou za naturálie. Jednoho dne mi na okno zaklepal člen Moonies a pozval mě mezi ně. Bylo to prostředí bez drog, čisté, křesťanské, lákalo mě to,“ vzpomínal Jozwiak. Od církve se odtrhl chvíli po svatbě s Heidi. Utekl, přestože „opravdu věřil, že se tak vystavuje hrozbě ztráty kontroly nad svým životem“.

Za dědečka

Propojení církve s Japonskem je pevné zejména od poválečné éry, kdy se konzervativní politici snažili budovat spojenectví, o nichž věřili, že zabrání zemi sklouznout ke komunismu.

Mezi takovými politiky byl také Abeho dědeček Nobusuke Kiši, který údajně založil organizaci s vazbami na církev a měl údajně rozhodnout o spolupráci s Moonem. To bylo pro Jamagamiho dostatečným důvodem, proč se chtěl zbavit jeho vnuka.

Loni v září Abe natočil videozdravici a blahopřání na akci pořádané přidruženou společností, Universal Peace Federation. Mezi známými politiky, kteří se k církvi připojili podobně jako Abe, patří například bývalý americký prezident Donald Trump.

Abe si kritiku za vystupování na církevních akcích vyslechl několikrát. Minulý rok lidé, kteří se cítili církví okradeni, poslali skrze právníky Abemu protestní dopis.

Sám zakladatel církve Moon, který se přestěhoval do USA na počátku 70. let 20. století, byl v roce 1981 obžalován z daňových úniků a odseděl si 11 měsíců ve vězení. Otěže po svém otci přebral v roce 2008 Hyung Jin Moon, který později založil odnož, církev Sanctuary. Nyní je i hlavou Církve sjednocení.

Den před atentátem na Abeho měl Jamagami dle vyšetřovatelů zkoušet střílet z podomácku vyrobené zbraně na majetek Církve sjednocení poblíž svého domova. Až do pondělí japonská média neuváděla konkrétní název náboženské organizace, kterou Jamagami obviňuje z finančních problémů své rodiny.

Samotné církvi se spojování s vraždou Šinzóa Abeho nelíbí. „Je přitažené za vlasy spojovat poselství bývalého premiéra s jeho zabitím, které spáchal vyšinutý samotář. Pokud by zpravodajská média přiblížila určitou církev, představovalo by to zkreslení faktů,“ uvedl církevní mluvčí.

Reklama

Doporučované