Hlavní obsah

„Vše ozkoušeno.“ Putin chce prodávat pokročilé zbraně celému světu

Foto: Alexey Smyshlyaev, Shutterstock.com

Putin nabízí pokročilé zbraně k prodeji ruským spojencům po celém světě.

Reklama

Vladimir Putin se tváří tak trochu, jako by se Rusko i přes pokračující válku na Ukrajině topilo ve zbraních. Nabízí jejich prodej spojencům po celém světě a tvrdí, že jeho země je ve vývoji daleko před ostatními.

Článek

Navzdory opakovaným důkazům o personálních i technických nedostatcích ruské armády na Ukrajině se ruský prezident Vladimir Putin tváří, jako by měl na rozdávání. Alespoň to tak vypadá podle jeho projevu u příležitosti zahájení fóra Armija-2022 na předměstí Moskvy.

Šéf Kremlu mluvil o tom, že spousta ruských zbraní nové generace je ve vývoji „roky, ba dokonce dekády“ před svými zahraničními protějšky, píše ruská státní agentura TASS.

„Zvláštní zájem je o modely a systémy orientované na budoucnost, které budou určovat budoucnost ozbrojených sil,“ prohlásil Putin. Zmínil například zbraně s vysokou přesností nebo robotické zbraně.

Podle něj je Rusko připravené takové zbraně prodávat spojencům po celém světě a spolupracovat na vývoji nových technologií. Partnerům v Latinské Americe, Asii i Africe nabízel menší zbraně, ale i obrněná vozidla, dělostřelectvo nebo bojová letadla.

„Téměř všechno bylo více než jednou vyzkoušeno ve skutečných bojových operacích,“ tvrdil ruský prezident o nových zbraních. Na Ukrajině přitom jeho armáda často používá zejména starou sovětskou techniku.

Přečtěte si analýzy Seznam Zpráv o vývoji bojů na Ukrajině:

Putin se úspěchy ruského průmyslu chlubil jen několik měsíců poté, co byla jeho armáda nucena stáhnout se z okolí Kyjeva a její úspěchy v dalších částech ukrajinského bojiště jsou omezené, byť si tam udržuje technickou převahu. Prezident ale trval na tom, že ruské síly na Donbase plní veškeré své úkoly.

Putin také nabízel „mnohým ruským spojencům“ vojenský výcvik na území Ruska. „Tisíce vojenských profesionálů z různých zemí světa jsou hrdé, že vojenské univerzity a akademie v naší zemi se staly jejich alma mater,“ prohlásil.

Západní analytici poukazovali na to, že chabé ruské výkony na Ukrajině by mohly zájemce odradit od koupě ruských zbraní, píše agentura Reuters. Na ruský dovoz v minulosti spoléhala například Indie. Dobrou reklamu si na Ukrajině naopak dělají americké zbrojovky, i ruská média píšou často například o raketometech HIMARS.

Rusko se opakovaně pokoušelo na Ukrajině chlubit různými novinkami. Například v květnu mluvil místopředseda ruské vlády Jurij Borisov ve vysílání státní televize o systému Peresvet, který podle něj umí „oslepit“ satelity ve výšce až 1,5 tisíce kilometrů, mluvil také o nasazení laserového komplexu Zadir.

„Jiný smysl než politický a propagandistický vzkaz to nemá,“ zhodnotil to tehdy pro Seznam Zprávy vojenský analytik Jiří Vojáček. Už v březnu se pak Rusko snažilo ohromit svět zprávou o použití hypersonické střely Kinžal.

„Ruská armáda funguje v posledních letech jako výstava techniky, kterou Moskva nabízí na zbrojním trhu. Válka na Ukrajině byla ideální příležitostí jak všechny zbraně ukázat. Když teď ale Kreml i svět vidí, jak Ukrajinci ruskou techniku ničí, snaží se to přebít těmito bombastickými zprávami,“ uvedl Vojáček.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované