Hlavní obsah

Vztah USA k Rusku? Mezi Trumpem a Bidenem je obří rozdíl, říká poradkyně

Foto: Profimedia.cz

Bývala poradkyně amerického prezidenta Donalda Trumpa pro národní bezpečnost Fiona Hillová.

Reklama

Může Joe Biden stát v čele západních spojenců proti ruské hrozbě? Podle bývalé poradkyně Donalda Trumpa Fiony Hillové to není jisté, na rozdíl od svého předchůdce se o to Biden alespoň snaží.

Článek

Hillová jako poradkyně Bílého domu pro národní bezpečnost radila tehdejšímu prezidentovi Donaldu Trumpovi ohledně situace a vztahů mezi Ruskem a Ukrajinou. Mimo to se stala jednou z důležitých svědkyní v procesu impeachmentu, kdy se demokraté pokoušeli o odvolání Trumpa z funkce.

Nyní už ze své mimovládní funkce jako odbornice think tanku Brookings Institution patří mezi specialisty na Rusko, se kterými Biden konzultuje americkou zahraniční politiku. „Těžko můžete získat ostřejší kontrast,“ odpověděla Hillová na otázky stanice CNN ohledně rozdílů mezi Bidenem a Trumpem.

Zatímco Trump opakovaně Severoatlantickou alianci kritizoval, Biden teď apeluje na především na jednotu Aliance, která se staví za Ukrajinu. Stejně tak Trump ustoupil a dal za pravdu ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi na úkor svých zpravodajských služeb ohledně obvinění Ruska z vměšování se do amerických voleb.

Biden namísto toho opakovaně Putina kritizuje a zdůrazňuje právo Ukrajiny na sebeurčení. Alespoň v tuto chvíli se ale podle Hillové zdá, že se Bidenův přístup zatím vyplácí. Hillová řekla, že neví, zda Biden může vést západní spojence k odvrácení ruské hrozby, na rozdíl od svého předchůdce se ale snaží.

Hillová svůj příběh popsala v nedávno vydané monografii. Původem Britka, která se pyšní titulem z Harvardu, se poprvé do blízkosti amerického prezidenta dostala v roce 2006, kdy začala jako analytička pracovat v Národní zpravodajské radě za vlády George W. Bushe.

Odbornice na Rusko a Ukrajinu popisuje chování Trumpa v Bílém domě v oblasti zahraniční politiky jako něco, co není vedené odborností nebo veřejným zájmem, ale jen jeho osobními zájmy. „Nepodobalo se to ničemu, co jsme já nebo moji kolegové do té doby viděli,“ říká Hillová ve své knize There Is Nothing For You Here (volně Tady nemáš co dělat).

„Pro Trumpa neexistuje žádný Tým Amerika. Ani jednou jsem ho neviděla udělat něco pro to, aby byla Amerika na prvním místě. Ani jednou. Ani na vteřinu,“ řekla Hillová stanici CNN. Tento fakt se podle ní projevil jak v Trumpově postoji k Putinovi, tak k jeho neochotě navázat bližší spojenectví s evropskými partnery.

Vrcholem podle Hillové byl nátlak Trumpa na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby mu poskytl kompromitující informace týkající se Bidena a jeho syna. Trump dosáhl „změkčení jinak jestřábího přístupu republikánů k Rusku,“ uvedla Hillová. Konzervativci v okolí Trumpa teď podle ní během hrozby ozbrojeného konfliktu podporují ruská tvrzení.

Podle Hillové si i zahraniční partneři všímali některých Trumpových nedostatků. „Putin chce nakonec přece jen nějakou dohodu,“ řekla CNN Hillová. „Myslí si, že Biden je ten typ prezidenta, který by s ním mohl dohodu skutečně uzavřít. To by Trump nikdy nedokázal,“ dodala analytička.

Biden se aktuálně snaží udržet pohromadě jak spojence v NATO, tak americkou politickou scénu. Na domácí scéně se mu to v postupu proti Rusku, kterému hrozí uvalením dalších sankcí, zatím daří. Podporu Biden získal i od některých předních republikánů včetně lídra republikánské menšiny v senátu Mitche McConnella. Úspěch Bidena a evropských spojenců bude podle Hillové záviset na udržení jednoty. „Skutečnou výzvou je udržet všechny pohromadě po značnou dobu,“ myslí si Hillová.

Reklama

Související témata:

Doporučované