Hlavní obsah

Záběry klíčového mostu u Chersonu po ukrajinském útoku. Rusové ho uzavřeli

Bez komentáře: Jak vypadá Antonivskyj most u Chersonu po nočním ukrajinském ostřelování.Video: twitter/serhiyprytula

 

Reklama

Úřady v Ruskem kontrolovaném ukrajinském městě Cherson uzavřely strategický most přes řeku Dněpr. Přimělo je k tomu ukrajinské ostřelování vysoce přesnými raketovými systémy HIMARS.

Článek

O uzavření mostu informoval Ruskem dosazený představitel Chersonské oblasti Kirill Stremousov, posléze útoky na most potvrdila i ukrajinská strana.

Raketový útok v Chersonu se odehrál v noci na středu, v době ostřelování byly ve městě slyšet výbuchy, uvedl zpravodaj agentury Interfax z místa. Několik raket vypálených na most podle regionální správy zneškodnila ruská protivzdušná obrana.

„Chci mnohé uklidnit – most stojí,“ napsal Stremousov na sociální síti Telegram.

Ukrajina zdůraznila, že ukrajinské dělostřelectvo útok na Antonivskyj most provedlo s vysokou přesností. Záběry poškození mostu zveřejnil například ukrajinský politik Serhij Prytula.

„Údery na most byly, ale byly velice jemné,“ sdělila podle agentury Unian Natalija Humeňuková z tiskového oddělení ukrajinské armády. Humeňuková doplnila, že ukrajinští vojáci si cení všeho, co se v zemi nachází.

Problém je v tom, že pokud by ukrajinská armáda mosty přes Dněpr v Chersonské oblasti zcela zničila, přijde o zásobovací trasy do města plného civilistů. Proto se podle Guardianu zatím snaží mosty jen poškozovat, což má znemožnit přesuny ruské těžké techniky, ale zároveň zachovat funkci mostů pro civilní dopravu. O přípravách možné ukrajinské protiofenzívy s cílem získat zpět Ruskem okupovaný Cherson jsme psali více zde.

Ukrajinští vojáci podle Jižního velitelství ukrajinských sil v posledních hodinách o něco postoupili v Chersonské oblasti a opevnili se na levém břehu řeky Inhulec, napsala ruská redakce BBC. Informace nelze nezávisle ověřit.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované