Hlavní obsah

Zabili tak už 78 záchranářů. Rusko zas a znovu používá taktiku dvojího úderu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Telegram Ihora Klymenka

Dvaapadesátiletý Andrij Omelčenko, 78. zaměstnanec ukrajinské služby pro mimořádné situace, který zemřel při odstraňování následků ostřelování.

Reklama

Zasáhnou cíl, několik minut počkají, než dorazí záchranáři, a pak znovu zasáhnou stejné místo. Jde o takzvanou taktiku „dvojího úderu“, kterou podle všeho často používá ruská armáda. Moskva trvá na tom, že na civilisty neútočí.

Článek

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu zemřelo kvůli ostřelování během likvidace následků raketových úderů 78 zaměstnanců Státní služby pro mimořádné situace, dalších 280 záchranářů bylo zraněno. Podle serveru Novynarnyja to v úterý oznámil mluvčí této organizace Oleksandr Choružnyj.

Záchranáře by přitom měly chránit mezinárodní úmluvy, protože nevedou bojové operace, ale zachraňují lidi a poskytují pomoc: nepřítel by na ně tedy právě proto neměl útočit. To ale Rusové podle Choružného nerespektují. „Střílejí na záchranáře a ignorují úmluvy,“ uvedl.

Choružnyj smutnou statistiku zveřejnil den poté, co rakety při útoku na město Pokrovsk (více zde) v Doněcké oblasti zabily vedle šesti dalších lidí i zástupce regionálního šéfa Státní služby pro mimořádné situace Andrije Omelčenka.

Dvaapadesátiletý muž zemřel právě při druhém ruském úderu, když spolu s dalšími záchranáři přijel pomáhat raněným po tom prvním. „Jsme hluboce zarmouceni smrtí Andrije Omelčenka,“ napsal v prohlášení ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko.

Službě organizaci podle ministra zasvětil polovinu života, píše agentura Unian.

Ukrajinská zranění

Válka mezi dvěma podobně silnými armádami je pro lékaře mnohem horší zkušeností než „válka proti teroru“ posledních desetiletí. Většina zranění však pochází od stejné zbraně – od granátů, výbušnin nebo minometné střelby.

Další případ, kdy Rusové zřejmě použili taktiku dvojího úderu, tentokrát u Bachmutu, jsme popisovali v tomto článku. Reportéři australské televize ABC stejný scénář zaznamenali už loni začátkem války, když informovali o bitvě o Charkov.

Ukrajina ale není prvním bojištěm, kde se Moskva k něčemu takovému uchyluje. Z této taktiky bylo Rusko obviňované už během svého angažmá v Sýrii, jak podotkla agentura AP nebo server Business Insider.

Rusko i přes četné prokázané útoky na nemocnice a zdravotníky odmítá, že by útočilo na civilní cíle. Na to, že taktika dvojího úderu odporuje mezinárodnímu právu, upozorňovala i Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Reklama

Doporučované