Hlavní obsah

Zákaz výletů na hory nepomůže. Neohlídáme to, zní z Krkonoš

Foto: Policie ČR

Parkoviště v horských střediscích jsou i přes stojící vleky o víkendech plná.

Reklama

Zákaz cestování do hor podle místních situaci nevyřeší. Obcím v Krkonoších chybějí lidé, kteří by dodržování opatření kontrolovali.

Článek

Vláda ve čtvrtek projednává další zpřísnění protiepidemických opatření. V úvahu připadá také omezení pohybu lidí, zákaz cestování do hor nebo ubytování hostů na služebních cestách. Hlavně o víkendech se lidé masivně přesouvají do horských středisek. A ta jsou i přes nucenou stopku lyžařských vleků plná návštěvníků.

Premiérův poradce a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula pro CNN Prima News připustil, že vláda bude omezení mobility řešit. „Největší problém je to, že lidi opatření nedodržují. Hory jsou plné a jezdí tam na služebky i rodiny. Tomu musíme zamezit,“ sdělil. Ve hře je také úplný zákaz cestování.

Víkendový nápor turistů popisují starostové po celých Krkonoších. „O víkendu jsme si udělali půlhodinovou akci, kdy jsme si u supermarketu spočítali auta. Bylo jich tam o 150 víc než normálně, hodně z nich se středočeskou nebo pražskou poznávací značkou,“ poznamenal například trutnovský starosta a poslanec Ivan Adamec (ODS).

Přesto se místní vesměs shodují v tom, že plánované omezení pohybu by situaci ve střediscích stejně nevyřešilo. Dodržování totiž nemá kdo ohlídat. „Tady v Malé Úpě máme na úřadě tři lidi. Další dva zaměstnanci z Technických služeb o víkendech nepracují. Městskou policii si musíme platit z Trutnova. Ale nemají čas, polovina z nich je v karanténě. Představa, že budeme hlídat a kontrolovat, je scestná,“ řekl starosta Malé Úpy Karel Engliš (SNK Pro Malou Úpu).

Podle trutnovského starosty Adamce může případná „uzávěra hor“ fungovat, jen pokud si lidé opatření vezmou za své. „Musí brát nákazu vážně a to se nejčastěji stane ve chvíli, kdy si jí projdou oni sami nebo jejich příbuzní,“ doplnil Adamec. A popsal, jak jím otřásla nedávná smrt jeho spolupracovníka z radnice, který byl zároveň jeho vrstevník.

Starostka krkonošského městysu Mladé Buky Lucie Potůčková (Mladobučáci) přiznává, že jsou lidé rozpolcení, sama by uvítala třeba čtrnáctidenní přísnější opatření. „Ale mám k tomu velmi ambivalentní vztah. Skoro každý tady má nějaké ubytování. Majitelé jsou naprosto zoufalí. Bojují o přežití. Je mi jich strašně líto. Zároveň je existenční tlak nutí i podvádět,“ připomněla.

Majitelé penzionů či hotelů mohou ubytovat hosty na služebních cestách a starostové potvrzují, že se tím nařízení obcházejí. „Samozřejmě, nedělám si iluze. Nejhorší je, že se pak nedodržují ani základní hygienické podmínky. Před zavřenými hospodami brečí zmrzlé děti. Lidé nemají kam jít na záchod,“ dodala.

Podobné je to i v Janských Lázních, oblíbeném středisku pod Černou horou. „Samozřejmě jsou tu apartmánové byty. Víme, že se sem lidi nastěhovali. Je to chalupaření v panelácích,“ dodal starosta Janských Lázní Petr Hřebačka (VPM Janské Lázně). Nicméně sám by střediska ve zpřísněném režimu otevřel, dohlížet na dodržování opatření lze podle něj jen těžko.

Přešlapování vlády z posledních dnů ostře kritizoval starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek (SNK Snětka). „Je to všechno absurdní. Vláda řeší, jestli se zítra otevřou, nebo neotevřou vleky, a zároveň omezení mobility. Lidem přece nelze ubírat, aby chodili do přírody. Jsou doma zavření. Co s tím můžeme dělat a koho tady na loukách nakazíme? Neexistuje žádná možnost, jak by to obce mohly korigovat,“ rozohnil se.

Trutnovský okres, do kterého spadá většina východních Krkonoš, už dlouhodobě hlásí nejvyšší počty nakažených covidem na 100 tisíc obyvatel. Zatímco třeba některé šumavské obce ze šíření koronaviru viní turisty, v Krkonoších jsou s takovými soudy zatím opatrní.

Podle trutnovského starosty a poslance Ivana Adamce (ODS) nelze jasně říct, že nákazu rozšířili neukáznění turisté. Tomášek pak podobné výroky přímo odsuzuje. „Je to osočení jedné skupiny lidí bez jakýchkoliv relevantních důkazů. Blábol, výmysl. Vždycky to v nějakém regionu propukne. Pokud si pamatuju dobře, byl problém na severní Moravě, v severních Čechách, teď je to v Krkonoších,“ řekl Tomášek.

Přetížená nemocnice: Lyžaře už bychom nezvládli

Důsledkem rychlého šíření covidu v regionu je i stav oblastní nemocnice v Trutnově, která je nejvytíženější. Některé nakažené pacienty už musí posílat do zdravotnických zařízení v okolí. Lucie Chytilová, mluvčí Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje, pod který trutnovská nemocnice spadá, však také nechce spekulovat o tom, zda je stav v zařízení daný návalem v sousedních Krkonoších. „My nevíme, kdo koho nakazí a jak,“ řekla Chytilová.

Nemocnice ale na rozdíl od starostů podporuje odsun otevření lyžařských areálů. A to ze zcela prozaického důvodu – nemá už kapacitu na to, řešit zranění ze svahů.

„Loni v únoru jsme v souvislosti s lyžováním měli 50 hospitalizací a 405 ambulantních ošetření. Na rozdíl od covidové péče, která je centrálně koordinovaná, a můžeme tedy pacienty převážet do jiných zdravotnických zařízení, v případě akutních úrazů ze zákona nemůžeme pacienty odmítnout. A v současné situaci už bychom neměli kapacitu je ošetřovat,“ vysvětlila.

Reklama

Doporučované