Hlavní obsah

Založil registr dárců kostní dřeně. Dva příběhy z tisíců lidí, kterým zachránil život

Pamětní deska připomíná zakladatele Českého národního registru dárců dřeně.

 

Reklama

Pacienti přibližují zásluhy zakladatele Českého národního registru dárců kostní dřeně Vladimíra Kozy.

Článek

Významného českého lékaře a zakladatele Českého národního registru dárců kostní dřeně Vladimíra Kozu připomíná nově pamětní deska na hematologicko-onkologickém oddělení v plzeňské fakultní nemocnici.

Jedním z tisíců pacientů, jimž registr zachránil život, je i Václav Jenč. U něj se akutní leukémie začala projevovat na podzim 2012. Lékaři nemoc odhalili na začátku února 2013 a s léčbou se začalo okamžitě. Kostní dřeň daroval pacientovi jeho bratr.

„Bylo to 15. května 2013. Toho dne jsem se znovu narodil,” říká dnes 72letý muž.

Díky transplantaci se prý mohl vrátit k plnohodnotnému životu.

„Cítím se relativně dobře, i když některé obtíže mám,” přiznává pan Jenč. Stěžuje si na vyšší únavu a také na vyšší potřebu spánku. „Nedá se to ale porovnávat se stavem před transplantací,” ujišťuje však.

Plzeňský rodák Vladimír Koza, který před šesti lety zemřel, patřil v oboru hematoonkologie ke světové špičce. Provedl první transplantaci kostní dřeně s nepříbuzným dárcem v někdejším Československu.

Vznik pamětní desky zakladateli Nadace pro transplantaci kostní dřeně iniciovalo sdružení Křížky a vetřelci, které mapuje a zachraňuje drobné památky a umělecká díla v Plzni. Autorem desky je sochař Vojtěch Soukup.

Reklama

Doporučované