Hlavní obsah

Založila dům pro seniory a skončila v cele. Teď už nefunguje ani dům

Záhady Josefa Klímy: Založila dům pro seniory a skončila v policejní cele. Teď už nefunguje ani dům.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Marta Sívková není ani vražedkyně, ani lupička. Jen zakladatelka spolku, který ubytoval v domě U dvou slunečnic několik seniorů, kde jim asistenti poskytovali různé služby. Loni v létě u ní zasahovala policie.

Článek

„Letos v létě sem k nám do penzionu vrazilo policejní komando, několik hodin to tu policisté prohledávali, zpovídali ubytované seniory, často už dementní, a mě nakonec odvezli do vazební cely. Přestože jsem epileptička, odmítli mi dát léky, když jsem upozorňovala, že můžu dostat záchvat, řekli mi, že kdyby k tomu došlo, zavolají rychlou. Až po intervenci mé právničky mi manžel léky mohl přivézt,“ stěžovala si nám Marta Sívková na dvoře úhledného penzionu v Příkazech na Olomoucku loni v září.

V domě U dvou slunečnic žilo několik seniorů, asistenti jim tam poskytovali různé služby, od vaření až po cvičení, pravidelně docházela lékařka - a všichni, s nimiž jsme hovořili, byli víceméně spokojeni. Včetně rodinných příslušníků ubytovaných seniorů.

„Máme tu maminku, kterou jsme se marně snažili umístit do LDN nebo do některého z domova důchodců, protože všude je plno a dlouhé čekací lhůty,“ říkali nám manželé H. „Tady ji vzali hned, má tu výbornou péči, kterou můžeme také denně kontrolovat, protože jsme ze sousední vesnice.“ I další příbuzní zdejších obyvatel jejich slova potvrzovali.

Proč tu tedy policejní komando takhle tvrdě zasahovalo? Protože paní Sívková po poradě se svými právníky zřídila ve zrekonstruovaném vesnickém domě zařízení pro seniory, které podle úřadů obchází zákony, a tudíž se dopustila trestného činu nedovoleného podnikání.

Podle právníků zakladatelky domu bylo ale všechno z hlediska zákona legitimní, naopak tento způsob šetří peníze daňových poplatníků a navíc řeší ne zrovna růžovou situaci s umisťováním seniorů do přeplněných standardních zařízení, což komplikují dlouhé lhůty. Jak říkala obvodní lékařka, která pravidelně zdravotní stav seniorů kontrolovala, tento způsob sociálních zařízení by se neměl stíhat, ale prosazovat všude, protože má budoucnost.

Olomoučtí policisté ale byli jiného názoru. Když jsme v Příkazech natáčeli podruhé loni koncem prosince, už se situace změnila. Trestní stíhání pokročilo, zapojilo se státní zastupitelství a provoz domu U dvou slunečnic převzal obecní úřad. Zdálo se, že Martu Sívkovou sice nepříjemnosti neminou, ale zařízení jako takové bude fungovat dál. Pro obec ostatně znamenalo čistý příjem do obecní kasy kolem tří set tisíc.

Už ani to není pravda. Dům U dvou slunečnic osiřel a při novém zásahu policie zabavili Martě Sívkové i osobní věci, včetně mobilu. Trestní stíhání proti ní se rovněž rozšířilo o další činy. O jaké? A proč došlo k novému razatnímu zásahu policie? Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované