Hlavní obsah

Zamítli jí eutanazii, tak dobrovolně vyhladověla. Nizozemsko po smrti dívky prošetřuje staré případy

Foto: Shutterstock.com

Zákon umožňující eutanazii platí v Nizozemsku od roku 2002.

Reklama

V srpnu dojde k soudu s lékařkou podezřelou ze selhání v případu z roku 2016.

Článek

V Nizozemsku prošetřují tři případy eutanazie týkající se žen trpících psychickými problémy a demencí. Tato úmrtí z let 2017 a 2018 jsou prošetřována kvůli možnému porušení přísných podmínek zákona z roku 2002, kdy byla v Nizozemí eutanazie legalizovaná. Ten umožňuje lidem v Nizozemsku zažádat o eutanazii, informuje server The Guardian.

Dva týdny zpátky obletěl svět případ sedmnáctileté dívky trpící anorexií a posttramautem ze znásilnění v dětství. Média po celém světě informovala, že Noa Pothovenová měla zažádat o eutanazii. Ta jí však nebyla povolena a aby dívka ukončila své trápení, rozhodla se odmítat příjem potravin a tekutin.

V Nizozemsku se tak rozjelo vyšetřování případů z minulých let. V srpnu dojde k soudu s lékařkou podezřelou ze selhání v případu z roku 2016. Tehdy do kávy pacientky trpící demencí zamíchala sedativa a poté pacientku za pomoci její rodiny znehybnila tak, aby jí mohla píchnout injekci se smrticí látkou.

Nizozemský zákon o eutanazii umožňuje pacientům prožívajícím nesnesitelná utrpení bez vyhlídky na zlepšení vyjádřit dobrovolné přání zemřít. Lékaři v těchto případech musí zažádat o nezávislé posouzení druhým lékařem. Poslední zpráva nizozemských výborů pro regionální eutanazii, která v každém z případů přezkoumává dodržování právních předpisů, uvedla, že státní zástupci vyšetřují také případ selhání lékaře, který měl v loňském roce léčit ženu s „náležitou péčí“.

Podle zprávy byla sedmdesátileté ženě trpící depresemi po operaci břicha diagnostikovaná rakovina. Žena posléze lékařům řekla, že zažívá nesnesitelné psychické utrpení a požadovala eutanazii. Lékaři eutanazii provedli, nicméně podle vyšetřovací komise došlo k pochybení. Lékaři nenechali vypracovat posudek jiného nezávislého psychiatra tak, jak vyžaduje zákon.

Další dva případy, kdy pacientky odmítly další léčbu, jsou z roku 2017. Šedesátiletou ženu trpící Alzheimerovou chorobou nezávislý konzultant ohodnotil jako trpící nedostatečně. Podobného ohodnocení se dočkala i osmdesátiletá žena s osteoartrózou a dalšími problémy. Podle Dicka Bosschera z organizace NVVE, která bojuje za právo eutanazie, vyšetřování bije na poplach. „Myslíme si, že se lékaři častěji zdržují, i když to nemůžeme dokázat,” řekl. „Minulý rok, poprvé po několika letech, počet případů eutanazií v Nizozemsku klesl. Zda je mezi lékaři jasno, je obtížná otázka, protože nesnesitelné utrpení se liší od jedné osoby k druhé.“

Lékaři jsou nyní rozdělení na dva tábory. V loňském roce se 450 lékařů nechalo zapsat na celostránkovou reklamu s popisem, že by smrticí injekci s eutanazií nezpůsobilému pacientovi neposkytli. Etička Berna van Baarsenová odstoupila z regionálního výboru pro eutanazii na protest proti rostoucí roli předběžných směrnic pro osoby, které nejsou schopny vyjádřit svá přání.

Jeden ze zaměstnanců revizních komisí, který si nepřál být jmenován, poukázal na to, že dívka trpící anorexií jednoduše nemohla o eutanazii zažádat ani ji přijmout. Každý případ je velmi odlišný a pro lékaře existují podrobné pokyny. Výbory uvedly, že v roce 2015 eutanazie představovala 4,6 % ze 147 000 úmrtí v Nizozemsku, zatímco u 18 % zemřelých došlo k vykonání paliativní sedace, jako je například podání morfia. „Zákon o eutanazii je neustálým tématem debaty a jednotlivé případy zahrnují komplexní úvahy,“ řekl Axel Dees, mluvčí ministerstva zdravotnictví, který právě zahájil kampaň OnAbout Palliative Care s cílem povzbudit lidi plánující konec svého života. Očekává se, že debaty na toto téma budou prudce narůstat. Aktivisté bojující za eutanazii tvrdí, že psychologické důvody jsou stejně tak podmětné jako ty fyzické. Poukazují tak na dva týdny starý případ sedmnáctileté dívky a argumentují, že v opačném případě budou lidé stejně jako ona páchat sebevraždy.

Elke Swartová, mluvčí kliniky zprostředkovávající ukončení života, která v loňském roce zamítla žádost o eutanazii i v případě Noe Pothovenové, uvedla, že jejich cílem je život zachovat. „Pacienti říkají, že nechtějí zemřít, ale nemůžou ani žít. Povolujeme méně než třetinu žádostí o eutanazii. Většina z nich nesplňuje zákonná kritéria nebo lidé v průběhu procesu, který je velmi intenzivní a může trvat roky, nacházejí důvody, proč zůstat naživu. To je samozřejmě nejlepší výsledek.” Dodává, že „eutanazie je konečný výkřik po milosrdenství od někoho v extrémní nouzi a každý takový požadavek si zaslouží pečlivé zvážení”.

Případy eutanazie, kde hrají roli psychiatrické problémy a demence, jsou nicméně vzácná. V roce 2018 lékaři vykonali eutanazii v 6126 případech. O rok dříve bylo případů 6585. V jednom procentu šlo o případy špatné psychické kondice, ve 2,4 % o pacienty trpící demencí. Ve dvou třetinách případů se jednalo o žádosti lidí v konečném stadiu rakoviny.

Reklama

Související témata:

Doporučované