Hlavní obsah

Zašpuntovaný průtok vody kvůli zasněžování. I tak se letos švindlovalo na horách

Foto: Seznam Zprávy

Kontroly krkonošských vlekařů odhalily 11 provinění, z toho jedno závažné.

Reklama

Kontroly v krkonošských lyžařských střediscích zaměřené především na čerpání vody pro umělé zasněžování odhalily pochybení ve více než polovině případů. Poprvé na ně vyrazili společně inspektoři se správci národního parku a přizvali také provozovatele areálů.

Článek

Celkem 11 nedostatků odhalily kontroly, které v krkonošských skiareálech provedla správa Krkonošského národního parku spolu s Českou inspekcí životního prostředí a místními vodoprávními úřady. Ke kontrolám přizvali i provozovatele skiareálů. Výsledky kontrol, které prováděli před začátkem lyžařské sezony, zveřejnili nyní.

Největším hříšníkem byli vlekaři v Rokytnici nad Jizerou, kteří úmyslně ucpali potrubí pro zůstatkovou vodu v toku. Podle mluvčího Správy KRNAPu Radka Drahného šlo o závažný nedostatek. „Potrubí sloužící pro převod zůstatkového průtoku částečně ucpali dřevěnou zátkou a tím snížili průtok vody pod odběrným místem. Nedostatek provozovatel odstranil přímo na místě,“ uvedl Drahný. Ostatní nedostatky podle něj byly drobnějšího rázu a úřady provozovatelům skiareálů na místě stanovily termín a způsob jejich nápravy.

Prohřešku se dopustil Drahným nejmenovaný majitel vleku, nešlo však o tamní největší skiareál. „Náš skiareál si vždy zakládá na udržitelnosti přírodních zdrojů a pokaždé splnil všechny kontrolní požadavky na umělé zasněžování a kontroly vod bez problémů,“ uvedla Zuzana Brožová ze Skiareálu Rokytnice nad Jizerou.

Vzhledem k vývoji počasí se kontroloři zaměřovali zejména na odebírání vody z drobných vodních toků, které jsou nepřiměřenými odběry vody na zasněžování nejvíce ohroženy. „Rovněž jsme upřesnili způsob, rozsah i termín preventivní údržby či úpravy koryta toku bezprostředně nad odběrným profilem, aby nebyl minimální zůstatkový průtok během provozu omezován usazeným materiálem a předešlo se tak negativním dopadům odběrů vody na ekologický stav toků,“ popsal Drahný.

Podle šéfa Asociace horských středisek Libora Knota je letos situace s odběry vody celkem bezproblémová. Nemá prý informace, že by nějaký skiareál nemohl zasněžovat z důvodu nízkého průtoku vody v říčce či potoce. „Jestli někde byly problémy, tak třeba v místech, kde mají měřáky na soutoku dvou toků. Na horách je v letošní sezoně srážek dost, větším problémem jsou vysoké teploty,“ říká Knot, podle nějž v uplynulých dvou týdnech kvůli teplotám nad nulou vlekaři prakticky nemohli zasněžovat, tudíž ani nečerpali vodu z vodních toků.

Vyšší teploty, které letos na českých horách panují, podle šéfa asociace potvrzují, že provozovatelé lyžařských středisek by potřebovali více akumulačních nádrží, které by v době oblevy nebo dešťových srážek dokázaly zadržet dostatek vody využitelné pro ty dny, kdy teploty opět klesnou pod bod mrazu.

„Za oblevy by nashromáždili vodu, která v minulých dnech spadla nebo stekla a mohli by ji využít na zasněžování a téměř neodebírat z vodních toků,“ vysvětluje. Budování akumulačních nádrží na vodu je dlouhodobým záměrem lyžařských středisek, ale často vázne na povolování různými úřady a organizacemi.

Kontroly lyžařských areálů v takovém složení, kdy je provedli všichni společně za účasti provozovatelů, se uskutečnily v takovém rozsahu podle mluvčího KRNAPu poprvé. „V minulých letech to bylo tak, že jsme ponoukli dané úřady, aby konaly. Nyní se díky účasti všech spousta věcí vyřešila na místě,“ pochvaloval si Drahný.

Dohromady 11 zjištěných nedostatků při 20 kontrolách však není malé číslo. Znamená, že více než polovina kontrolovaných nějakým způsobem chybovala. Podle čísel, která v uplynulých letech zveřejňovala Česká inspekce životního prostředí, bývalo pochybení méně. Například v roce 2018 provedla inspekce 47 kontrol v 39 areálech a našla sedm pochybení. Rok předtím to bylo 16 pochybení při 52 kontrolách ve 49 střediscích.

Reklama

Doporučované