Hlavní obsah

Byl to mediální cirkus. Zástupce volejbalistek řekl, co se dělo cestou do Tokia

Foto: Říhová Michaela, ČTK

Při odletu se ještě usmívali. Markéta Nausch Sluková, Simon Nausch, Barbora Hermannová (zleva doprava).

Reklama

aktualizováno •
Článek

V pořadu Ptám se já odpovídal Petr Hercík, výkonný ředitel společnosti Sport Invest Marketing, která se stará o beachvolejbalové duo Markétu Nausch Slukovou a Barboru Hermannovou.

V české olympijské výpravě panuje smutek. Čtyři její členové měli pozitivní testy na nový typ koronaviru. Pro některé z nich, například plážovou volejbalistku Markétu Nausch Slukovou, to přitom byla poslední šance se her zúčastnit. Prvním, u koho se vir potvrdil, je lékař tenisového týmu, Vlastimil Voráček, který není proti covidu očkovaný. V reakci na celou situaci se nechal slyšet, že o vakcinaci v současnosti neuvažuje a odmítá, že by se sportovci a sportovkyně nakazili od něj. Případ vyšetřuje nejen Český olympijský výbor, ale taky hygienici. Seznam Zprávy už informovaly, že v leteckém speciálu s reprezentanty a jejich doprovodem na palubě se nedodržovala protiepidemická opatření, například používání respirátorů či roušek.

I o tom promluvil v pořadu Ptám se já Petr Hercík, výkonný ředitel Sport Invest Marketing. Společnosti, která se stará o beachvolejbalové duo, které koronavirová nákaza připravila o šanci bojovat o cenné kovy: Markétu Nausch Slukovou a Barboru Hermannovou.

„Nám obě děvčata říkala, že po velkou většinu letu respirátor měla, pokud nebylo potřeba ho sundat při jídle, při pití. Markéta to cítí tak, že udělala, co nejvíc bylo možné, aby se chránila… Smůla je samotná organizace odletu, který byl vytvořený jako jeden velký mediální cirkus. Téměř natáčecí den pro množství obsahu na sociální sítě a různé kanály Českého olympijského výboru. Let byl od začátku brán, jako kdyby se jednalo o rok 2018,“ poznamenal Hercík v narážce na roky před covidem.

Všichni pasažéři speciálu, který začal posléze v Tokiu generovat nakažené, se museli prokázat dvěma negativními testy na koronavirus.

„Organizátoři podlehli tomu, že to stačí a nemusí se dál nic řešit. Což je ohromná chyba. Protože toto letadlo, tento inkriminovaný let, je vlastně jediný, který dál generuje pozitivní případy v českém olympijském týmu. Všichni ostatní, kteří letěli normálními aerolinkami, také letěli se dvěma negativními testy, ale to neznamená, že si na palubě sundali respirátor. Na standardní lince se chovali obezřetněji. Tady byla Českým olympijským výborem vytvořena nálada a systém – nemusíte se bát, pojďte ještě něco natočit,“ říká Hercík.

Je v pravidelném kontaktu se sportovci, které v Tokiu zastupuje. A musel například vyšetřovat, kde se vzala dezinformace, kterou vypustil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Ten totiž v rozhovoru pro TV Nova řekl, že nakažená olympionička (jedinou ženou mezi pozitivně testovanými je Nausch Sluková) má těžší průběh a skončila v nemocnici.

„Není to pravda. Do nemocnice jela, ale na standardní kontrolu, což tu u sportovců s prokázaným covidem dělají. Už jsme s panem ministrem řešili, odkud informaci převzal, aby se dál nešířila. A neplašilo to zejména rodinné příslušníky. Ta informace byla zveřejněna, když byla v Tokiu noc a rodina se nemohla dovolat,“ popsal Hercík.

Zcela fit je druhá z beachvolejbalové dvojice Barbora Hermannová. „Bára je izolovaná v jiném hotelu a má nálepku blízkého kontaktu s Markétou. To znamená, že nesmí mezi ostatní sportovce, mezi realizační týmy. Čeká, co se dál bude dít. Tu informaci jí nikdo nedává. Takže je… taková ztracená na hotelu. Přitom prakticky může jet domů,“ dodává Hercík.

Kdy se zbaví náIepky a jak, Hermannová netuší. „I přes to, že jí vychází všechny testy stále negativní, není jí to nikdo schopen říct. Ta nevědomost je tím, co ji trochu přivádí k šílenství.“

V podobné situaci je přitom podle Hercíkových poznatků mnohem více lidí. „Není to jen o těch našich dvou holkách, je to o zbytku sportovců, o zbytku toho letadla. Stejný problém mají poté, co se objevily první pozitivní testy, všichni, kteří z toho letadla vylezli. Týká se to všech, kteří tam byli. Ať už jsou v karanténně, nebo v izolaci, pořád jsou testováni dokola a dokola a vlastně se čeká, až někdo najde odvahu, že je pustí na veřejnost.“

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu:

Markéta Naush Sluková to cítí tak, že udělala, co nejvíc bylo možné, aby se chránila, říká zástupce českých plážových volejbalistek Petr Hercík podcastu Ptám se já.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované