Hlavní obsah

Primář z kolabující nemocnice vyzývá: Zavřeme podniky a vyměňme premiéra

Foto: Profimedia.cz

Primář interny Stanislav Adamec na začátku roku upozornil na přetížení chebské nemocnice.

Reklama

Jak z krize ven? Nařídit tři týdny tvrdého lockdownu, včetně velkých podniků. A vyměnit premiéra za vládu expertů, říká primář chebské interny Stanislav Adamec.

Článek

Lékař Stanislav Adamec už na začátku roku upozorňoval na poměry v Nemocnici Cheb. Epidemie covidu-19 od té doby nabobtnala do takových rozměrů, že vláda několik okresů včetně Chebu uzavřela. Ministerstvo také kývlo na převoz pacientů do Německa, po kterém dlouho marně volali někteří představitelé příhraničních regionů.

Boj s pandemií v Česku je podle Adamce one man show Andreje Babiše. „Nejlepší by bylo, kdyby tento člověk odstoupil z vlády a konečně se toho chopila nějaká vláda odborníků,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

40 dní pro zdraví lidí a ekonomiky

Primář interního oddělení chebské nemocnice se mezitím stal výraznou tváří mezi odborníky, kteří upozorňují na přetížení českých nemocnic. Jako jeden z 41 lékařů a vědců podepsal prohlášení „40 dní pro zdraví lidí a ekonomiky“. S představiteli tohoto prohlášení jednal ve středu pozdě večer premiér Andrej Babiš.

Současná opatření proti šíření covidu-19 nejsou podle prohlášení „40 dní pro zdraví lidí i ekonomiky“ dostatečná. Co je podle vás nezbytně nutné udělat?

Se současnými opatřeními jsme se nedostali nikam. Bohužel jde možná i o to, do jaké míry lidé ta opatření dodržují. Pokud na to kašlou a nechtějí dodržovat ani nošení roušek a respirátorů, tak máte jedinou šanci – úplně jim zakázat courat. Tím, že ti lidé stále musí chodit do práce, budou se někde pořád „potloukat“. Když tohle omezíte, tak je šance, že se to dostane minimálně na chvíli pod kontrolu.

Takže tvrdý lockdown?

Neříkám, že to je definitivní a jediné řešení. Základ je očkování, které bohužel ze spousty důvodů vázne. Je otázka, jestli by se teď nemělo jednat o tom, jakou další vakcínu sem ještě dostat, když Evropská unie v uvozovkách zklamala. Jestli se neobrátit buď na čínskou vakcínu, nebo na Sputnik. Byť je to s určitými riziky.

Přestože ruskou ani čínskou vakcínu neschválily příslušné úřady?

Tam je největší riziko, že to nebude fungovat, to je jediné riziko, které je v tuto chvíli zásadní. Pokud ta vakcína funguje, a podle studie v odborném časopise Lancet nejspíš funguje, tak si myslím, že je hloupost nesáhnout po této možnosti. Já myslím, že i Německo si vezme Sputnik, jakmile se tam britská mutace ve větší míře rozšíří. Každý stát se začne chovat sobecky a hrát sám na sebe. Maďarsko to pochopilo jako první, už přivezlo i čínskou vakcínu. Možná se to ukáže jako nejlepší strategie.

Jaká je situace z pohledu primáře interního oddělení přeplněné nemocnice?

Umírají mladí lidé. Dnes jsme překládali 94. ročník do Prahy, v těžkém stavu na invazivní ventilaci. Jinak zdravý kluk, který má nějakých 90 kilogramů při 180 centimetrech, který byl do té doby v pořádku. Jeho tatínek nám bohužel umírá na ventilátoru, 65. ročník. Bohužel se to dostalo do mladších ročníků a máme tu smůlu, že nemáme co těm lidem nabídnout. Jedna z cest je lockdown, kdy zastavíte celou společnost. Je otázka, jestli na 40 dní, nebo by stačily 3 týdny.

Jak by takový lockdown měl vypadat? Zavřít velké podniky? Zakázat vycházení?

Víme, že nejvíce se to šíří ve fabrikách, takže musíte zavřít velké firmy. V továrnách se lidé ve velké míře potkávají, a proto je musíme nechat doma, aby se to dál nešířilo. Dozvídáme se, že nejvíc nakažených je v zaměstnání a domácnosti. Když ten řetězec šíření přerušíte alespoň v jedné části, tak dostanete čas se nadechnout.

Je to skutečně nutné?

V této fázi to budou možná menší škody, než které nadělají polovičatá opatření. Ekonomika strádá pořád. Tím, že umírají lidé, že jsou nakažení a nechodí do práce. Když spočítáte náklady řekněme za ty tři neděle, tak jsou to velké částky, ale když si spočítáte celý ten vleklý proces, kdy se to pořád nezvládá a plácáme se v tom, tak možná ta ekonomická ztráta je větší.

Je podle vás nezbytné nechat zavřené i školy, včetně prvních a posledních ročníků?

V této situaci nezvládnuté epidemie je to asi skutečně nezbytné. V tom marasmu, který už je teď na školství napáchaný, je to bohužel asi jediná možnost. Školy měly být otevřené dřív a za jiných podmínek. Nechali jsme rozjet britskou mutaci takovým způsobem, že nemáme jinou cestu. Britská mutace bohužel je nakažlivější, už to není 15minutový kontakt, jsou to maximálně minuty, než se nakazíte. Máte daleko agresivnější a těžší průběh s mnohem více mrtvými. Děti třeba nebudou nemocné, ale budou to přenášet. Alespoň na tři týdny musíme přerušit řetězec šíření a potom se můžeme bavit , jak dál – testovat děti, testovat velké podniky a důsledně trestat nenošení respirátorů a roušek.

Takže byste více trestal?

Jen hrozit restrikcemi není úplně to pravé, musí v tom být selský rozum. Musí se lidem vysvětlit, proč se to děje, za jakých okolností musí nosit roušku, kdy respirátor. Stát v tomto ohledu zanedbává jakoukoliv informovanost. Lidé stále mají pocit, že si to stát vymýšlí, že jsou nemocnice poloprázdné a že si tam drží pacienty, protože za to jsou nějaké peníze. Když ten stát své kroky nevysvětlí, neudělá třeba nějaké reklamní spoty, které budou adekvátní, tak tomu lidé nebudou věřit.

Myslíte, že by to spravila televizní kampaň?

Když si přečtete Facebook a co na něm lidé šíří za hoaxy, tak je to katastrofa. Všichni nemají vysokoškolské vzdělání a často věří kdejaké blbosti. Když jim někdo bude pravidelně vtloukat do hlavy, že situace je špatná a ať nosí ochranu dýchacích cest, nebo umřou, tak to možná jednou pochopí. Když vidím, co se děje v obchodech… Někomu řeknete, že má mít roušku na nose, a ne pod nosem, a ještě se na vás utrhne, co si to dovolujete.

Co můžeme udělat jiného než zavřít velké podniky? Jste zastáncem omezení pohybu?

Je to jedna z možností, ale nevím, jak by to bylo vymahatelné. Když uděláte tvrdý lockdown, tak musí přijít i ta represivní složka, která to bude důsledně vymáhat. Omezit pohyb už trošku ztrácí smysl, je v tom zase spousta výjimek. Teď máme zavřený okres Cheb a lázeňští hosté stále mohou jezdit do Františkových Lázní. Tak jakou to má logiku? Okres Tachov je na tom teď hůř, než jsme na tom my v Chebu, ale nezavře se. Nemá to smysl, mělo se to udělat o měsíc dřív.

Vláda podle vás britskou mutaci podcenila?

Stát nepřišel a nezačal aktivně sekvenovat, nezkoumal, jestli už to není britská mutace. I v tomto zaspali, je jim to jedno. Údaje o britské mutaci v okresu Cheb byly z německé strany, kdy Němci testovali pendlery. Vidím tam selhání nejen hygienické služby, ale potažmo i Ministerstva zdravotnictví, které se o nic nezajímalo. Aktivně k tomu dlouho nikdo nepřistupoval, šlápnutí na brzdu přišlo příliš pozdě.

Co je podle vás potřeba změnit na fungování státu?

Nenaslouchá se odborníkům. V tomto státě je to trochu one man show. Když Babišovi odborníci radili, aby se začaly nosit roušky v srpnu, tak rozhodl naprosto nekoncepčně. Takhle to ve vládě nejspíš chodí. On má poslední slovo. Můžete mít sebechytřejší lidi, kteří vymyslí nějakou strategii, ale když to nakonec všechno shodí tento člověk… Když teď všechno selhalo, tak jakou on vyvodil osobní odpovědnost? Nula. Nejlepší by bylo, kdyby tento člověk odstoupil z vlády a konečně se toho chopila nějaká vláda odborníků.

Reklama

Doporučované