Hlavní obsah

Zbraně proti koronaviru: data

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Reklama

Základním stavebním materiálem pro jakoukoli strategii i taktiku boje s epidemií jsou data. Ta se primárně sbíhají v ÚZIS a od jara jejich toky skutečně zmohutněly.

Článek

Dodnes se vedou diskuze – akademické, ale s praktickými dopady – o míře a formě sdílení těchto dat, pocházejících ze všech koutů covidové fronty, s odbornou i laickou veřejností.

Ladislav Dušek, který vede ÚZIS, je známý nejen jako špičkový biostatistik, ale také jako člověk, který na datech takříkajíc sedí a kvůli obavám z jejich mylné interpretace nebo zneužití je jen neochotně pouští v surové nezpracované formě dál. Trend ale přesto míří ke stále větší otevřenosti – posledním významným krokem je zveřejňování dat z fungování systémů chytré karantény o množství uskutečněných trasování, nedořešených případech či délce jednotlivých hovorů. Totéž platí i o údajích o dostupných zdravotnických kapacitách.

Datová základna českého boje proti epidemii je tedy velmi solidní, až se laickému oku někdy může zdát, že je nejrůznějších dat víc, než lze zpracovat. Nepochybně také přetrvávají rezervy v rychlém zpracování dat a jejich přetváření v poučená politická rozhodnutí. Navzdory nářkům předsedy vlády, že nikdo netušil a nikdo nepředvídal, dat bylo v posledních měsících rozhodně dost. Jejich využití už je jiný příběh.

Reklama

Doporučované