Hlavní obsah

Zelená jako brčál. Extrémní počasí po deseti letech uzavřelo Brněnskou přehradu, a to na dlouho

Hygienici a vodohospodáři opatrně naznačují, že koupání v Brněnské přehradě pro letošek skončilo. Video: Jan Kozel, Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na Brněnské přehradě nově platí zákaz koupání. Hygienici jej tam vyhlásili po deseti letech. Za špatnou vodu může extrémní sucho i rychlý nástup léta.

Článek

Stačí z vody vytáhnout naplněnou kádinku. Brčálově zelená dává lidem tušit, že takto špinavá nebyla Brněnská přehrada deset let. Tedy od doby, kdy město a kraj ve spolupráci s Povodím Moravy začaly čistit nádrž pomocí síranu železitého a aeračních věží.

Hygienici a vodohospodáři navíc opatrně naznačují, že koupání v Brněnské přehradě pro letošek skončilo. Nádrž zásobuje vodou řeka Svratka, která je už několik týdnů pod hranicí sucha. „Současný přítok asi 2,2 metrů krychlových za sekundu je velmi malý. Uvítali bychom minimálně dvojnásobek. Ani v takovém případě by ale nešlo garantovat, že se voda nějak rychle obmění,” vysvětlil mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Právě extrémní sucho, vysoké teploty a nečistoty proudící ze Svratky udělaly z Brněnské přehrady brčál, do nějž se odváží jen nejotrlejší. „Pokud nepřijdou nějaké přívalové deště, nedá se očekávat výraznější zlepšení,” uvedl ředitel odboru z Krajské hygienické stanice v Brně Miroslav Staněk.

Ve vodě se přemnožily sinice produkující nebezpečné toxiny. Citlivějším jedincům mohou způsobit vyrážky, zánětlivá onemocnění a po náhodném požití také střevní potíže.

Vodohospodáři si přitom společně se zástupci města a kraje ještě na konci června pochvalovali, jak se daří vodu čistit. Povodí Moravy používá speciální provzdušňovací věže a síran železitý, který neutralizuje nebezpečný fosfor. Ten se ve vodě hromadí z chemikálií obsažených v pracích prášcích, splašcích nebo saponátech. „Teď se proti nám spikly všechny okolnosti a příroda,” dodal Chmelař.

Zelená voda odrazuje turisty, pláže jsou o poznání prázdnější. „Úbytek lidí jsme už za pár dní pocítili. Tržby půjdou dolů,“ řekla Květa Látalová. Na březích Přístaviště provozuje restauraci Bystroloď.

Podle meteorologů nelze v následujících čtrnácti dnech očekávat výraznější srážky, zákaz koupání tak bude s velkou pravděpodobností platit dál.

Reklama

Doporučované