Hlavní obsah

Zeman pomlčel o komunistech. Vládě doporučil úspory a méně úředníků

Co také řekl v projevu Miloš Zeman.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Co přinesl projev prezidenta před hlasováním o důvěře pro vládu.

Článek

Nezvykle umírněný a nezvykle pravicový projev přednesl prezident Miloš Zeman plénu Poslanecké sněmovny, kterou přišel požádat, aby vyslovila důvěru nové vládě premiéra Andreje Babiše.

„Mí poradci mě upozornili, abych nemluvil déle než tři hodiny, protože na mě čeká letadlo do Bruselu,” zahájil svou zhruba půlhodinovou řeč Zeman jedním ze svých oblíbených a několikrát opakovaných bonmotů.

Do sídla dolní komory dorazil podle plánu v půl desáté dopoledne, k řečnickému pultíku ho za zvuků fanfár z opery Libuše a potlesku poslanců odprovodil jeden z bodyguardů. „Byl jsem požádán koaličními stranami, abych vystoupil na podporu této vlády. Rád jsem tomuto požadavku vyhověl, protož je povinností každého prezidenta podpořit vládu, kterou předtím jmenoval,” zahájil Zeman.

Video: Miloš Zeman přijel do Sněmovny

Miloš Zeman přichází do Sněmovny.Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

Chválil Ťoka za materiál o dálnicích

Na rozdíl od premiéra, který přednesl svůj projev po hlavě státu, mluvil Zeman i tentokrát spatra.

Jeho projev se obešel téměř bez invektiv vůči novinářům, o které se otřel pouze v úvodu. Odmítl také komentovat karamboly kolem obsazování ministerských postů, „ministři přicházejí a odcházejí, ale programové prohlášení by mělo zůstat”, zdůvodnil, proč se ve své řeči hodlá zaměřit právě na program nové vlády.

Nejprve kabinet pochválil za kapitolu o investicích. „Vždy jsem horlil proti přehnaným spotřebním výdajům,” řekl bývalý premiér sociálnědemokratické vlády Zeman, „jsou to investice, které vytvářejí naši budoucnost.” Zeman pochválil jmenovitě ministra dopravy Dana Ťoka za „velmi podrobný materiál o opravách a výstavbách dopravních staveb”.

On line přenos: Sněmovna jedná o vládě Andreje Babiše

Myšlenky na kanál stále žijí. Ale ne u vlády

Ve třicetistránkovém materiálu vládních priorit se Zemanovi zalíbila i zmínka o plavebním kanálu Odra-Dunaj-Labe, který Zeman dlouhodobě prosazuje.

„Oceňuji, že studie proveditelnosti doporučila kanál Odra-Dunaj-Labe vybudovat. Tento projekt podporoval již Karel IV.,” řekl Zeman.

V programovém prohlášení ale vláda vznik mnohamiliardového obřího projektu neslibuje: „Po dokončení rozpracované studie proveditelnosti rozhodne vláda o dalším postupu,” píše se v sekci Doprava.

Chybí vize pro energetiku

Větší část svého projevu ve Sněmovně Zeman kritizoval. Třeba podle něj „žalostnou” koncepci investic do energetiky.

„Máme údajnou koncepci, která říká, že bychom se měli soustředit na jádro a uhlí. Ale to není koncepce. Chybí tam konkrétní popis toho, do jakých oblastí a projektů se v této oblasti bude investovat.”

To už by podle Zemana neměly být obnovitelné zdroje, což je v rozporu s tím, jakým směrem se v energetice ubírá koncepce EU. „Nemám nic proti obnovitelným zdrojům, pokud nejsou dotovány.”

Kritika deficitu

Největší prostor pak Zeman věnoval kritice deficitního státního rozpočtu, který podle Zemana neobhájí ani to, že se peníze nad rámec příjmů investují.

„Jsem pro deficit v době krize, ne v době ekonomického růstu, kdy bychom měli směřovat minimálně k vyrovnanému, ne-li přebytkovému rozpočtu,” prohlásil Zeman s premiérem a bývalým šéfem financí Babišem rovnou za zády.

Peníze na investice by podle Zemana měla vláda hledat jinde - v úsporách. „Moje odpověď na to, kde na to vzít, bude jasná a krutá. Jsou obrovské rezervy v boji proti plýtvání.”

Místo úředníků software

Kromě úspor v oblasti obnovitelných zdrojů Zemana znovu zopakoval svou myšlenku, kterou už několikrát veřejně přednesl při svých návštěvách krajů.

„Za tuto větu mě nebude mít rádo hodně lidí. Za mé vlády bylo v Česku 80 tisíc státních úředníků. Dnes jich je 150 tisíc,” řekl s tím, že by vláda měla hledat způsob, jak počty státních úředníků snížit.

„Nesnažme se jejich počet dál zvyšovat, tím méně těmto úředníkům přidávat peníze,” vyzval Zeman k hromadnému propouštění ve státní správě. A k politické odvaze k takovému kroku.

Práci úředníků by podle jeho představ měly, stejně jako v oblasti bankovnictví, převzít do značné míry počítačové programy.

Video: Miloš Zeman odjíždí ze Sněmovny

Miloš Zeman odjíždí ze Sněmovny.Video: Seznam Zprávy

O komunistech pomlčel

Během své promluvy k poslancům se Zeman vyhnul faktu, že poprvé od sametové revoluce opírá kabinet svou důvěru o hlasy komunistů. Sám k takovému řešení vítěze voleb, hnutí ANO, i KSČM vyzýval.

Na závěr svého projevu tak pouze naznačil, co považuje za důležitější, než je podíl komunistů na moci: „Tato vláda bude všech občanů České republiky. Všichni se snažíme pracovat pro tuto zemi, vzdor různým názorům. Přeji vám, aby se vám tato práce dařila a Česká republika byla úspěšným, bohatým a klidným státem,” řekl závěrem.

Část poslanců napříč stranami jeho slova odměnila potleskem, někteří i vestoje. Část naopak po projevu nezatleskala vůbec a povstala až poté, co Zeman vykročil od řečnického pultu. Zákonodárci TOP 09 v sále od začátku chyběli. Na protest proti tomu, že prezident přišel podpořit kabinet s podporou komunistů, odešli ještě před příchodem hlavy státu.

Reklama

Související témata:

Doporučované